Newsflash
Știri

Ziua Internațională a Sănătății Orale, 20 martie 2021 – Fii mândru/ă de zâmbetul tău!

de - mar. 20 2021
Ziua Internațională a Sănătății Orale, 20 martie 2021 – Fii mândru/ă de zâmbetul tău!

Ȋn fiecare an, pe 20 martie, Federația Internațională a Dentiștilor (FDI) marchează Ziua Internațională a Sănătății Orale. Tema pentru anii 2021-2023 se intitulează “Fii mândru/ă de zâmbetul tău!”.

Din păcate, ȋn România, vizitele regulate la stomatolog sunt ȋncă o excepție, și nu o regulă pentru majoritatea locuitorilor. Peste jumătate dintre români nu merg deloc la dentist, un sfert ajung mai rar de un an, iar peste 15% își propun să nu acceseze deloc serviciile stomatologice în următoarea perioadă, arată un studiu Kantar efectuat în luna ianuarie 2021, la nivel național.

Dinții nealiniați au drept efect o mușcătură incorectă, iar de aici, forma feței unei persoane poate suferi modificări, rezultând un aspect ȋmbătrânit cu câțiva ani.

,,Un zâmbet sănătos influențează starea generală de sănătate, pentru că problemele dentare pot afecta buna funcționare a organismului. O banală carie, netratată, poate duce la infecții care să se extindă și către alte organe. Dinții nealiniați au drept efect o mușcătură incorectă, iar de aici, forma feței unei persoane poate suferi modificări, rezultând un aspect ȋmbătrânit cu câțiva ani. Forma feței determină și forma căilor aeriene faringeale, iar o poziție incorectă a maxilarului poate deregla respirația, dar poate cauza chiar și dureri de cap. Problemele ocluzale sunt strâns legate de disfuncții ale masticației și afecțiuni gastrointestinale”, spune dr. Cristina Cerreoni, medic stomatolog, specialist ȋn ortodonţie şi ortopedie dento-facială.

Pe lângă efectele fizice, dinții nealiniați pot avea drept consecințe și probleme psihoemoționale. Persoanele cu afecțiuni dentare tind să zâmbească și să socializeze mai puțin și au o stimă de sine mai scăzută, susțin psihologii. Cu cât ne mândrim cu atuurile noastre fizice, cu atât suntem mai deschiși și avem o mai mare ȋncredere ȋn propria persoană. Cu ajutorul tehnologiei moderne, acest deziderat a devenit mai ușor de atins. 

“Un tratament ortodontic adecvat, recomandat de medicul specialist, poate rezolva problemele de poziționare a dinților, ȋntr-o perioadă de maxim un an. Pe lângă aparatele dentare clasice, metalice, există acum și opțiuni mai confortabile, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional – gutiere transparente, aproape invizibile, care se pot scoate ȋn timpul meselor. Unele mărci, de exemplu, trebuie purtate minim 20 de ore și schimbate odată la zece zile. Există și soluții personalizate, digitale, gutierele fiind programate astfel încât să producă mișcări de 0,2 mm. Ȋn plus, tratamentul este ȋnsoțit de o aplicație mobilă dedicată pacientului, care face ca ȋntâlnirile de control, față ȋn față cu stomatologul, să fie mai rare. Acest aspect a reprezentat un mare avantaj pentru pacienți ȋn ultimul an, de la debutul pandemiei de coronavirus”, a completat Dr. Cristina Cerreoni.

Dr Cristina Cerreoni
Dr. Cristina Cerreoni

Potrivit specialiștilor, un zâmbet frumos și sănătos se bazează, ȋn primul rând, pe o igienă orală corectă – dinții trebuie periați de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, câte două minute, cu o periuță cu peri moi. Apoi, este necesar un control stomatologic de rutină, măcar o dată pe an și mai des pentru fumători, persoane care suferă de reflux gastric sau alte boli cronice.


Notă autor:

foto: https://www.worldoralhealthday.org

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe