Newsflash
Știri

Ziua Internațională de Conștientizare a Acromegaliei, marcată la 1 noiembrie

de Dorina Novac - nov. 1 2022
Ziua Internațională de Conștientizare a Acromegaliei, marcată la 1 noiembrie

În fiecare an, la 1 noiembrie, este marcată Ziua Internațională de Conștientizare a Acromegaliei. Această boală rară afectează 40 până la 70 de persoane dintr-un milion, potrivit statisticilor.

Acromegalia este o boală cronică, sistemică, care de obicei se diagnostichează la o vârstă medie de 40 de ani, cu o prevalență egală la bărbați și la femei, însă simptomele pot apărea oricând.

acromegalia

Cea mai frecventă cauză este prezența unei tumori la nivelul glandei hipofize, situată la baza creierului.

Excesul de hormon de creștere apărut în copilărie duce la apariția gigantismului, caracterizat prin creșterea exagerată a oaselor lungi.

„Diagnosticul în cazul acestei boli se pune, de cele mai multe ori, destul de târziu, după cinci, zece ani de evoluție sau chiar și mai mult. Pacienții ajung târziu la medic din cauza faptului că debutul bolii este insidios, evoluția este una lentă progresivă și, cel puțin la început, semnele și simptomele pot să fie nespecifice, cu dureri osteo-articulare, astenie fizică, cefalee, transpirație, cu probleme dentare, apnee de somn, care de obicei trimit pacientul către consulturi la diverse alte specialități și destul de târziu către medicul endocrinolog. Mijloacele terapeutice pe care le avem la îndemână ne ajută să controlăm cât mai bine acromegalia. Cu cât acest control este mai bun, cu atât calitatea vieții este ameliorată, comorbiditățile sunt reduse, iar rata mortalității se apropie de cea a mortalității generale”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, medic endocrinolog, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Specialiștii subliniază că diagnosticarea precoce a acromegaliei este esențială pentru ca pacienții să urmeze un tratament eficient.

Totodată, este importantă diagnosticarea în prima fază a bolii pentru a putea reduce riscul de apariție a complicațiilor și a comorbidităților.

Acromegalia avansată și necontrolată poate cauza complicații precum: hipertensiune arterială, diabet zaharat secundar, insuficiență cardiacă, sindrom de apnee în somn, afectarea funcției hipofizare normale, modificări de câmp vizual.

În prezent, în România există un Registru Național de Acromegalie, proiect implementat anul trecut de Societatea Română de Endocrinologie (SRE).

Prin acest registru, SRE își propune să colecteze date privind epidemiologia acromegaliei în România. În felul acesta, situația pacienților cu acromegalie va fi cunoscută la nivel național și va putea fi comparată cu cea din alte țări europene.           

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe