Newsflash
Știri

Ziua Internațională de Conștientizare a Infecției cu HPV, marcată astăzi

de Dorina Novac - mar. 4 2021
Ziua Internațională de Conștientizare a Infecției cu HPV, marcată astăzi

În fiecare an, la 4 martie, este marcată Ziua Internațională de Conștientizare a Infecției cu HPV. În România, HPV este responsabil anual pentru 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin și în jur de 500 cazuri de alte tipuri de cancer.

România are nevoie de un program sustenabil de vaccinare împotriva HPV, aliniat obiectivelor din Planul European de Combatere a Cancerului, care prevede vaccinarea a 90% din populația țintă de fete și creșterea semnificativă a ratei de vaccinare a băieților, până în 2030, potrivit unui comunicat al MSD.

cancer

„Cu fonduri dedicate în cadrul programului EU4Health și al altor instrumente de finanțare, Planul va sprijini eforturile Statelor Membre de a extinde vaccinarea împotriva HPV a fetelor și băieților, pentru a elimina cancerul de col uterin și alte tipuri de cancer cauzate de papilomavirusurile umane”, transmite sursa citată.

În România, vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Național de Imunizare, este gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-14 ani și este realizată în siguranță de medicul de familie, la solicitarea părinților.

Schema de vaccinare a persoanelor de până la 15 ani prevede două doze de vaccin, efectuate într-un interval de 5-12 luni. Fetele cu vârste de peste 15 ani trebuie să efectueze trei doze de vaccin pentru o protecție completă, administrate în maxim un an de zile.

Potrivit sursei citate, în România, HPV este responsabil anual pentru 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin și în jur de 500 cazuri de alte tipuri de cancer: sunt estimate 53 de cazuri de cancer vulvar, 55 de cancer vaginal, 133 de cancer anal și 256 de cancer orofaringian.

Cancerul de col uterin este pe locul al doilea, după cancerul mamar, în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează femeile (aflate la varsta fertila, 15-44 ani) din România.

Strategia de eliminare a cancerului de col uterin

Prevenția cancerelor are un loc central în Planul European privind Lupta cu Cancerul, lansat de Comisia Europeană luna trecută. Pentru a preveni cancerele cauzate de infecțiile persistente cu HPV, obiectivul Planului este de a stimula vaccinarea a cel puțin 90% din populația țintă de fete a UE și de a crește semnificativ vaccinarea băieților până în 2030.

„Statele membre joacă un rol esențial în atingerea acestui obiectiv, fiind prevăzute și surse de finanțare pentru implementarea acestuia. Planul European este aliniat Strategiei Globale de Eliminare a Cancerului de Col Uterin, anunțată de Organizația Mondială a Sănătății, strategie ce recomandă vaccinarea împotriva HPV a 90% din fetele în vârstă de până la 15 ani”, informează MSD.

Intreaba despre HPV_Infografic MSD

Pericolul infecției cu HPV

Conform estimărilor, virusul HPV cauzează aproximativ 5% din totalul cazurilor de cancer la nivel mondial.

Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt tranzitorii, 90% dintre ele se vindecă de la sine în decurs de doi ani însă infecțiile persistente cu HPV cresc riscul apariției cancerului de col uterin.

Astfel, virusul HPV a fost identificat în peste 99% din cazurile de cancer de col uterin diagnosticate.

Cercetările în domeniu arată că până la 80% din populația feminină activă sexual va fi expusă, la un moment dat, acestui virus.

„Aceasta este responsabilă pentru apariția a 6 tipuri de cancer, dintre care 100% din cazurile de cancer de col uterin, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, a 70% din cazurile de cancer vaginal, a 50% din cazurile de cancer penian și a 43% din cazurile de cancer vulvar”, se arată în comunicat.

Organizația Mondială a Sănătății susține introducerea vaccinării anti-HPV în programele naționale de vaccinare și consideră că este necesară includerea cancerului de col uterin și a celorlalte boli provocate de infecția cu HPV drept probleme de sănătate publică globale.

„În cei peste 10 ani de la debutul vaccinării, aceasta și-a dovedit eficiența atât în reducerea prevalenței infecțiilor cu tulpini HPV cu risc oncogenic crescut, cât și a bolilor provocate de acestea”, informează sursa citată.

În această perioadă, au fost înregistrate reduceri de până 90% a infecției cu HPV tip 6/11/16/18 în țări ce înregistrează o rată vaccinală optimă, reduceri de aproximativ 45% a leziunilor cervicale cu risc scăzut și de aproximativ 85% a celor cu risc înalt.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe