Newsflash
Știri

Ziua mondială a apei: poluarea și schimbările climatice afectează sănătatea

de L. Budin - mar. 22 2022
Ziua mondială a apei: poluarea și schimbările climatice afectează sănătatea

În România, de Ziua Mondială a Apei, specialiştii spun că vor identifica zonele cu risc potenţial de deficit, pentru a aplica cele mai eficiente metode de realimentare artificială a pânzei freatice.

Ziua mondială a apei, marcată pe 22 martie, este un eveniment anual, centrat pe problemele globale privind accesul la apă potabilă. Ediţia din acest an este despre rolul şi importanţa apelor subterane, prin sloganul „Apa subterană: să facem invizibilul vizibil”.

izvor-apa1

Personalități din mediul guvernamental, reprezentanți ai societății civile, dar și români valoroși precum David Popovici, Avram Iancu și Vlad Eftenie, transmit un mesaj pentru combaterea unui inamic nevăzut, care afectează sănătatea și viața: poluarea apelor. Ei trag un semnal de alarmă și în legătură cu faptul că apa este o resursă limitată, se arată într-un comunicat al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR).

În fața unui viitor aflat sub incertitudinea schimbărilor climatice, apa subterană se constituie într-o rezervă strategică pe care trebuie să o respectăm ca o componentă dintr-un întreg din care și noi facem parte”, a declarat Gabriel Francisc Știka, director general ANAR.

Lista documentelor a căror valabilitate nu va mai fi prelungită de la 1 aprilie

Două pericole majore pot atenta la calitatea apelor subterane:

Unul este pericolul poluării, celălalt schimbările climatice. Schimbările climatice aduc cu ele secete grave sau inundații devastatoare. Seceta reduce acest depozit de ape, inundațiile, așa cum spuneam și mai sus, le pot contamina, pot distruge calitatea apelor”, a spus Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Destinate în primul rând pentru alimentarea cu apă a populaţiei şi animalelor, precum şi pentru asigurarea igienei şi sănătăţii populaţiei, apele subterane au importanță strategică, se arată în comunicat. Utilizarea lor şi în alte scopuri se realizează numai în baza autorizaţiei de gospodărire a apelor.

Folosirea în scop de irigaţii a apelor subterane, de exemplu, este permisă numai în zonele unde nu există ape de suprafaţă şi numai din primul strat acvifer cu potenţial hidrogeologic (stratul freatic), pe baza studiilor hidrogeologice întocmite sau expertizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor”, se arată în comunicat.

Deși România nu se află pe o hartă a crizei apei pentru următoarele decenii, pentru acoperirea necesarului de apă, specialiștii ANAR și INHGA vor identifica zonele cu risc potenţial la deficit de apă pentru a găsi și aplica cele mai eficiente metode de realimentare artificială a acviferelor. Acest lucru se poate realiza prin colectarea şi depozitarea apelor meteorice şi utilizarea acestora pentru alimentarea artificială a unor acvifere cu posibil risc cantitativ.

Într-un mesaj video postat cu ocazia Zilei mondiale a apei, ministrul Mediului, Barna Tánczos, citat de Agerpres, a declarat că nu trebuie să uităm că apa este o resursă limitată  - de aceea, suntem cu toții obligați să depunem eforturi pentru a o proteja și folosi în mod durabil.

Prelevare de organe la Târgu Mureș, de la cel mai vârstnic donator din țară

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe