Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Ziua Mondială a Creierului- Împreună în lupta cu boala Parkinson

Viața Medicală
Dr. Gabriela MIHĂILESCU vineri, 17 iulie 2020

La iniţiativa Federaţiei Mondiale a Neurologiei , o asociaţie formată din peste 120 de societăţi neurologice, începând din anul 2014, data de 22 iulie este rezervată Zilei Mondiale a Creierului.

Creierul uman reprezintă unul dintre cele mai mari mistere ale vieţii, pe care oamenii de știinţă încă încearcă să le deslușească și să le explice. Este însă evident că avem nevoie de creiere sănătoase!

WBD-Save the Date-Poster-2020

Creierele noastre sunt în pericol din ce în ce mai mare, știut fiind faptul că o treime din populaţie va dezvolta, în timp, demenţă sau accident vascular cerebral, iar bolile neurologice se situează pe primul loc în ceea ce privește dizabilitatea și pe locul al doilea în ceea ce privește
mortalitatea.

În fiecare an, pentru această zi este aleasă o anumită patologie, cu scopul de a alerta specialiștii din domeniul medical, dar și de a conștientiza publicul larg și de a promova o înţelegere și o îngrijire
calitativ-superioară a patologiei respective.

Campania din anul acesta pentru Ziua Mondială a Creierului este dedicată bolii Parkinson, avându-l ca președinte pe prof. dr. Tissa Wijeratne (Australia) și urmând mottoul „Move together to end Parkinson’s disease”.

Federaţiei Mondiale a Neurologiei i s-a alăturat Societatea Internaţională pentru Boala Parkinson și Tulburări de Mișcare (IPMDS) condusă de prof.
dr. Claudia Trenkwalder (Germania). Tema este promovată la nivel mondial de fiecare societate profesională, specialiști din toată lumea dându-și mâna pentru un sprijin real în ameliorarea vieţii acestor pacienţi cât și a celor care îi îngrijesc.

Bolile care afectează creierul, tot mai frecvente

Boala Parkinson este o boală cronică, neurodegenerativă, care afectează în prezent, în lume, peste 7 milioane de persoane de toate vârstele, cu o prevalenţă în continuă creștere, pentru anul 2050 preconizându-se 12 milioane de pacienţi.

Factorii de mediu (poluare, pesticide, solvenţi, metale grele) și creșterea speranţei de viaţă a populaţiei duc la un risc ridicat de apariţie a bolii Parkinson, asociind nu numai dizabilitate motorie ci și afectare cognitivă, psihiatrică și a unor funcţii vegetative cu impact major asupra calităţii vieţii pacienţilor, precum și a celor care îi îngrijesc.

În prezent, boala Parkinson dispune de numeroase tratamente simptomatice, din păcate însă, lipsesc cele etiologice și neuroprotectoare. Accesul la medic și la tratament este foarte diferit la nivel mondial, costurile pentru sistemele de sănătate sunt însemnate.

De aceea, se fac eforturi mari pentru a sprijini și zonele defavorizate, pentru a asigura neurologi, dar și medici de alte specialităţi, care să conlucreze în echipe, pentru diagnosticarea și tratarea precoce și eficientă a acestei afecţiuni.

Prin educaţie medicală pacienţii trebuie să devină partenerii neurologului sau ai asistentei medicale specializate, să își poată exprima opiniile legate de tratamente în vederea personalizării acestora, să sprijine personalul medical prin completarea de jurnale, chestionare și printr-o atitudine proactivă și de încredere în personalul medical.

Societatea de Boală Parkinson și Tulburări de Mișcare din ţara noastră susţine acest efort comun internaţional și va organiza, pe lângă diferite cursuri, și primul congres de boală Parkinson și tulburări de mișcare, în format virtual, în perioada 26-28 noiembrie 2020.

Bolile ce afectează creierul sunt din ce în ce mai frecvente și mai numeroase, așadar trebuie să facem cu toţii eforturi ca să salvăm creierul: „Creierul nostru este viitorul nostru!

Etichete: Ziua Mondială a Creierului Boala Parkinson tulburari de miscare Federaţia Mondiala a Neurologiei tratament Parkinson

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.