Newsflash
Știri

Ziua Mondială a Ficatului: 9 din 10 cazuri de ficat gras pot fi prevenite

de L. Budin - apr. 19 2022
Ziua Mondială a Ficatului: 9 din 10 cazuri de ficat gras pot fi prevenite

De Ziua Mondială a Ficatului, celebrată anual pe 19 aprilie, Sanofi și membri ai comunității medicale atrag atenția asupra unuia dintre cele mai mari, importante și complexe organe - ficatul.

La nivel mondial, se estimează că unul din patru oameni suferă de ficat gras, o afecțiune care împiedică ficatul să mai funcționeze corect și care este depistată doar când ajunge în stadii foarte avansate. Vestea bună este că 9 din 10 cazuri pot fi prevenite, se arată într-un comunicat.

Ziua Mondiala a Ficatului - 2022

Cei mai mulți dintre pacienții cu ficat gras ajung la medic cu forme deja severe și complicații, dat fiind că nu există simptome specifice. Tocmai de aceea este vital să acordăm o importanță mai mare sănătății ficatului. În primul rând, se recomandă mai multă grijă legată de stilul de viață – alimentație sănătoasă, cu evitarea excesului de calorii și diminuarea consumului de alimente bogate în grăsimi, dulciuri și băuturi îndulcite, evitarea sedentarismului, controlul greutății, evitarea excesului de alcool, renunțarea la fumat”, declară prof. dr. Liana Gheorghe, șeful Secției 3 Gastroenterologie și Hepatologie a Institutului Clinic Fundeni.

O a doua măsură foarte importantă este realizarea unor teste de screening anuale, specifice ficatului, inclusiv ecografie abdominală.

Aceste măsuri sunt recomandate tuturor, dar în special celor mai expuși riscului, respectiv persoanele peste 35 de ani, mai ales cele care au și diabet zaharat de tip 2, obezitate, hipertensiune arterială sau orice altă boală metabolică”, adaugă prof. dr. Liana Gheorghe.

O altă categorie de persoane expuse riscului de afectare a ficatului o reprezintă cele care au avut COVID-19, mai ales formele medii și severe. Conform Societății Naționale Române de Boli Infecțioase, aproape jumătate dintre cazurile de persoane spitalizate cu COVID-19 au și afectare hepatică.

Afectarea hepatică din COVID-19 nu are semne clinice specifice, fiind sesizată prin prezența sindromului de citoliză hepatică. Acest sindrom a fost raportat în proporții similare, indiferent dacă pacientul avea sau nu boli hepatice preexistente. Afectarea a fost identificată mai frecvent la bărbați, la pacienții vârstnici și la cei cu indice de masă corporală mare (IMC >30), predominând la pacienții cu formă severă sau critică de boală.

Este bine cunoscut faptul că în timpul pandemiei de COVID-19 pacienții cu afectare hepatică au întâmpinat multe probleme, neputând să respecte controalele destinate urmăririi evoluției afecțiunilor hepatice. Patologia complexă, caracterizată prin asocierea unor afecțiuni metabolice ca diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, displipidemia etc, a creat probleme suplimentare în gestionarea afecțiunilor”, afirmă prof. dr. Liana Gheorghe.

Persoane care nu știau să aibă afecțiuni hepatice anterior pandemiei COVID-19 au devenit pacienți cu diverse afecțiuni metabolice, necesitând monitorizarea  condiției hepatice prin analize specifice și, la nevoie, tratament medicamentos corect și eficient, sub supraveghere medicală, mai adaugă specialistul.

Rolul activ al fiecăruia dintre noi în ceea ce privește protejarea sănătății ficatului este esențial și trebuie asumat cu responsabilitate. Ține de noi să fim bine informați, să avem un stil de viață echilibrat și să integrăm în rutina anuală de analize medicale testele specifice ficatului. Iar dacă apar probleme, să ne adresăm specialiștilor pentru tratament corect”, subliniază dr. Iulia Roșian, general manager Consumer HealthCare Sanofi Romania & Moldova.

Secţie pentru mari arşi, inaugurată la SCJU Craiova

Colegiul Medicilor din România susține dezvoltarea transplantului românesc

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe