Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Ziua Mondială a Inimii în contextul SARS-CoV-2

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 2 octombrie 2020

Infecţia cu noul tip de coronavirus face victime în special în rândul pacienţilor cu comorbidităţi, pe lista cărora se regăsesc bolile cardiovasculare, prima cauză de deces la nivel global, potrivit OMS.

inimaInfecţia cu noul tip de coronavirus face victime în special în rândul pacienţilor cu comorbidităţi, pe lista cărora se regăsesc bolile cardiovasculare, prima cauză de deces la nivel global, potrivit OMS.

În România, mortalitatea prin boli cardiovasculare este de 3 ori mai mare decât cea provocată de cancer, potrivit Societăţii Române de Cardiologie. În fiecare an, 30.000 de români mor în urma complicaţiilor HTA.

În contextul epidemiologic actual, reprezentanţii Federaţiei Mondiale a Inimii (World Heart Federation – WHF) subliniază că, pentru a înţelege relaţia dintre bolile cardiovasculare și COVID-19, trebuie să fie mai bine identificaţi factorii de risc cardiovascular asociaţi cu complicaţiile severe și cu decesele în rândul pacienţilor cu COVID-19. Într-un comunicat* dat publicităţii de Ziua Mondială a Inimii, marcată anual la 29 septembrie, WHF subliniază că „pandemia de COVID-19 creează furtuna perfectă pentru a afecta sănătatea inimii”.

Pacienţii stau departe de spitale

Din cauza pandemiei de COVID-19, WHF atrage atenţia că „această zi mondială a inimii este diferită de cele marcate în anii anteriori”. Sănătatea publică ocupă un loc central, pe măsură ce statele se confruntă cu provocările lansate de pandemia de COVID-19. „Peste un milion de vieţi au fost pierdute din cauza COVID-19 anul acesta. Prin comparaţie, 17,8 milioane de persoane au decedat din cauza bolilor cardiovasculare în 2017. În vreme ce pacienţii stau departe de spitale de frica de a contracta virusul [SARS-CoV-2], sănătatea lor este și mai compromisă”, se arată în mesajul publicat de Federaţie în 29 septembrie.

HTA determină cele mai multe decese prin boli cardiovasculare în România și Europa: peste 62%.

Președintele WHF, profesor Karen Sliwa, a spus recent că în acest context trebuie să înţelegem mai bine modul în care coronavirusul afectează inima persoanelor sănătoase: „COVID-19 a creat o furtună perfectă, în care persoanele cu boli cardiovasculare au un prognostic slab, iar acele persoane la risc nu caută tratamentul de care au nevoie pentru a-și menţine inima sănătoasă. Inima și întregul sistem vascular sunt în pericol și trebuie să acţionăm acum”.


* https://bit.ly/3ibxUhf

Etichete: Ziua Mondială a Inimii boli cardiovasculare

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.