Newsflash
Știri

Ziua mondială a prematurității: Cel mai mic număr de nașteri din ultimii 100 de ani

de Dorina Novac - nov. 17 2022
Ziua mondială a prematurității: Cel mai mic număr de nașteri din ultimii 100 de ani

Ziua mondială a prematurității este marcată, în fiecare an, la 17 noiembrie. La SUUB, de la începutul anului și până în prezent, au fost aduși pe lume 1.620 de nou-născuți, dintre care 187 prematuri.

Cel mai mic copil adus pe lume în clinica de Obstetrică- Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) este o fetiță care a fost născută înainte de 6 luni și a cântărit sub 500 de grame.

ziua mondiala a prematurității

Potrivit reprezentanților spitalului, micuța împlinește joi, de Ziua mondială a prematurității, 7 luni de viață, fiind o bucurie pentru întreaga ei familie.

Citește și: Prematurii, micile miracole din incubatoare

„Anul 2021 a însemnat, referitor la natalitatea în România, puțin peste 180.000 de nașteri, cel mai mic număr de nașteri din ultimii 100 de ani. Peste 15.000 de prematuri, cu sarcini gemelare peste 300 și sarcini cu tripleți, 58. De ce prematuri? Pentru că există numeroși factori de risc, pe de o parte vârstele extreme, vorbim de 7.400 de mame adolescente care au născut și 5.800 de mame care au născut peste 40 de ani. 4 din 10 mame nu își monitorizează sarcina și aici intervine factorul de risc care duce la nașterea prematură. În momentul în care pacienta nu se investighează pe parcursul sarcinii are riscul de a naște mai devreme de 37 de săptămâni și în acest fel apar riscuri atât pentru ea cât și pentru copil”, a precizat prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu, șef Clinica Obstetrică- Ginecologie.

Potrivit ei, în acești ani, în SUUB, numărul de prematuri a atins o medie de 13%, mult mai mare decât media națională, pentru că aici vin, prin transfer, toate cazurile grave.

mamica-prematur-spital

„Născuți înainte de 7 luni și având greutăți de sub 1.000 de grame, copiii născuți prematur sunt total dependenți de îngrijirile medicale din secțiile de Terapie Intensivă Neonatală unde suferă intervenții complexe și complicate. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor noastre, o parte dintre pacienți nu reușesc să supraviețuiască sau supraviețuiesc cu sechele ce le vor umbri copilăria. Însă, majoritatea acestor copii reușesc să se adapteze, răspund la tratament, cresc și se dezvoltă, astfel că, după săptămâni sau luni de luptă cu boala, se externează la domiciliu”, a precizat dr. Adriana Dan, șef secție Neonatologie.

Secția de Neonatologie a SUUB este clasificată ca maternitate de grad III având capacitatea de a acorda îngrijiri medicale înalt calificate pentru orice fel de patologie neonatală.

La terapie intensivă neonatală sunt 10 locuri și echipamente de ultimă generație necesare pentru îngrijirea prematurilor cu vârste de gestație și greutăți foarte mici (până la 26 săptămâni de gestație și 600 de grame) și a tuturor nou-născuților, indiferent de vârstă sau greutate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe