Newsflash
Știri

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar, marcată astăzi

de Dorina Novac - aug. 1 2022
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar, marcată astăzi

În fiecare an, la 1 august, este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar. În România, 1 persoană moare în fiecare oră din cauza acestei afecțiuni, potrivit ultimelor date publicate de INS.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acest tip de cancer este atât de răspândit în lume încât anual mor mai mulți oameni din cauza cancerului pulmonar decât din cauza cancerului de colon, de sân și de ficat la un loc.

cancer pulmonar

Cercetările pentru descoperirea unui tratament care să pună capăt acestei afecțiuni înregistrează progrese semnificative.

Citește și: Problematica actuală în cancerul pulmonar

În fiecare an, 2,2 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer pulmonari și alte 1,8 milioane își pierd viața din această cauzăii.

„Cancerul pulmonar descoperit în stadii incipiente oferă pacienților șanse mai mari de vindecare. Din cauza lipsei simptomelor, o mare parte dintre cei afectați sunt diagnosticați în faze avansate ale bolii. Însă domeniul oncologiei se mișcă rapid. În doar câteva decenii, descoperiri inovatoare au revoluționat modul în care abordăm boala și tratarea acesteia. Takeda va avea în curând o opțiune de tratament disponibilă și în România pentru persoanele care suferă de cancer pulmonar, care momentan așteaptă aprobarea instituțională pentru a fi introdus în rambursare”, a declarat Cristina Barbu, Country Head Takeda România.

Accesul la îngrijire adecvată

Cu toate că prevalența cancerului este în continuă creștere în toată lumea, accesul pacienților la îngrijire adecvată rămâne marcat de inegalități flagrante.

Factorii care determină apariția inegalităților sunt multipli: venitul, educația sau țara/regiunea de proveniență a pacientului, discriminarea legată de rasă, gen, orientare sexuală, vârstă și chiar starea de sănătate.

De aceea, tema pentru Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Cancerului Pulmonar este „Stoparea inegalității pentru îngrijirea pacienților”.

Alegerea acestei teme este un semnal de alarmă și un îndem de a colabora pentru eradicarea acestor disparități care privesc îngrijirea pacienților cu cancer pulmonar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe