Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Pneumoniei, marcată astăzi

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 12 noiembrie 2021, ora 11:22

Un copil moare de pneumonie la fiecare 39 de secunde. Acesta este bilanțul unei boli vindecabile care ucide, anual, sute de mii de copii cu vârsta mai mică de 5 ani.

În fiecare an, la 12 noiembrie, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei.

ziua mondiala

Potrivit reprezentanților Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, pneumonia este cel mai mare ucigaș infecțios căruia îi cad victime deopotrivă copii și adulți. În medie, boala ucide mai mulți copii decât malaria, SIDA și rujeola la un loc.

Peste 50 la sută dintre decesele cauzate de pneumonie sunt asociate poluării. Și, cu toate acestea, pneumonia este ușor de prevenit și de tratat.

„Cele mai frecvente sunt însă pneumoniile generate de virusuri și bacterii. Vorbim de pneumococul de la care vine și denumirea de pneumonie, de haemophilus, legionella și altele. Factorii de risc includ: vârstele extreme, sub 5 ani sau peste 65 de ani, comorbiditățile cronice, infecția virală respiratorie concomitentă sau, în antecedentele apropiate, fumatul, abuzul de alcool și chiar condițiile de trăi în locuințe supraaglomerate, neventilate”, a precizat prof. dr. Voicu Tudorache.

Reprezentanții unității medicale au menționat că copiii cu forme severe de pneumonie au nevoie de oxigen suplimentar. Nu puține sunt însă țările în care aparatele cu flux ridicat de oxigen sunt o raritate.

pneumonie

„Baza tratamentului pneumoniei îl constituie antibioticele. Folosirea nejudicioasă a acestora a făcut ca, în unele zone, între 30 si 50% dintre cei infectați să dezvolte tulpini de pneumococ rezistente la penicilină. Din acest motiv, se folosesc adesea asocierile de antibiotice. Majoritatea pneumoniilor sunt forme ușoare, tratabile în ambulator, sau moderate, necesitând tratament în spital. Totuși, 10% dintre pacienți dezvoltă o formă gravă, jumătate dintre aceștia ajungând în secțiile de Terapie Intensivă”, a explicat  prof. dr. Voicu Tudorache.

Ca și în cazul COVID-19, vaccinarea este cea mai eficientă soluție de prevenire a îmbolnăvirii. Cele mai îngrijorătoare semnale, precum și cele mai multe victime vin din comunitățile sărace, acolo unde apa este un lux sau poluarea depășește cu mult limitele admise.

Obiectivul organizațiilor mondiale din domeniul sănătății este eliminarea deceselor cauzate de pneumonie până în 2030.

Etichete: Ziua mondiala de lupta impotriva pneumoniei pneumonie vaccinare

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.