Newsflash
Știri

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei

de Dr. Maria DRAGOTĂ - apr. 4 2012
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei

O lume fără TB

   Anul acesta, sloganul Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei – 24 martie – a fost Vreau o lume fără tuberculoză. Campania lansată la nivel internaţional – Stop TB în timpul vieţii mele – doreşte ca boala să fie eliminată în timpul vieţii copiilor de azi, iar decesele cauzate de ea să ajungă la zero în timpul vieţii adulţilor. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, stabilit de Parteneriatul „Stop TB“ – reducerea până în 2050 a incidenţei bolii la un caz la un milion de locuitori pe an, este nevoie de un tratament rapid, un test ieftin, simplu şi rapid pentru diagnostic, un vaccin eficient şi zero decese prin TB. Aceste mesaje au fost transmise în cadrul conferinţei de presă organizate la 23 martie a.c., la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“ Bucureşti, al cărei moderator a fost dl ec. George Cristian Marcu, managerul instituţiei-gazdă. Dna dr. Dana Făcăşanu, preşedinte executiv al Centrului pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS), a transmis mesajul Parteneriatului Stop TB din România şi a punctat contribuţia CPSS la realizarea evenimentelor de marcare a Zilei mondiale de luptă împotriva TB.
   Dl dr. Călin Alexandru a transmis mesajul Ministerului Sănătăţii, de mulţumire şi suport către toţi profesioniştii din domeniu, pentru rezultatele constante de reducere a incidenţei TB. Dl dr. Victor Olsavszky, coordonator al biroului local OMS în România, a subliniat că, anul acesta, accentul este pus pe afectarea de TB a copiilor, care devine o problemă din ce în ce mai importantă, aşa cum rezultă şi din recentul raport elaborat de OMS şi ECDC, privind supravegherea şi monitorizarea TB în Europa. Dl prof. dr. Constantin Marica, vicepreşedintele Societăţii Române de Pneumologie, a precizat contribuţia acesteia la problematica tuberculozei.
   Situaţia endemiei TB din România şi Programul naţional de control al tuberculozei (PNCT) au fost prezentate de coordonatorul tehnic naţional al acestuia, dna dr. Elmira Ibraim. 2011 a fost al nouălea an consecutiv de scădere a incidenţei bolii, după vârful istoric înregistrat în 2002.
   Ambasada SUA în România a fost reprezentată la eveniment de dna Libby Gitenstein, soţia ambasadorului, şi de dr. Peter Chordas. Printre acţiunile organizate de ambasada SUA cu prilejul Zilei mondiale împotriva TB s-au numărat sesiuni de informare a elevilor din licee, distribuirea de pachete de îngrijire personală bolnavilor cu TB de la Institutul „Marius Nasta“. Dna dr. Silvia Asandi, manager general al Fundaţiei Romanian Angel Appeal a realizat o sinteză a proiectelor finanţate de Fondul Global de luptă împotriva HIV/SIDA, tuberculozei şi malariei în România.
   A fost elaborat Planul naţional de prevenire şi management al tuberculozei multidrog-rezistente în România 2012–2015, urmând ca acesta, precum şi bugetul aferent implementării sale să fie aprobate de guvern.
   O formaţie artistică de copii din Călăraşi a prezentat o scenetă pe tema TB, iar voluntari ai Societăţii Studenţilor în Medicină Bucureşti au realizat un freze mob de conştientizare a publicului, filmat în faţa magazinului Unirea. Reuniunea, la care au participat medici pneumologi din întreaga ţară, s-a încheiat cu festivitatea de premiere pentru concursurile organizate de CPSS pe tema TB, dedicate jurnaliştilor, studenţilor şi copiilor.

Măsuri necesare pentru controlul TB MDR

   În contextul Zilei mondiale împotriva tuberculozei, într-o scrisoare adresată dlui dr. Ritli Ladislau, ministrul sănătăţii, FundaţiaRomanian Angel Appeal mulţumeşte MS pentru semnarea la Baku (Azerbaidjan), în septembrie 2011, a Planului consolidat de acţiune împotriva tuberculozei multidrog-rezistente (TB MDR) în regiunea OMS europeană. Bazat pe o prognoză dezvoltată de OMS Europa, se estimează că, în condiţiile implementării sale totale, Planul va salva 120.000 de vieţi, va economisi cinci miliarde de dolari pe termen scurt şi 48 de miliarde de dolari pe termen lung; în cazul neimplementării, pierderile economice în regiune vor fi de 12 miliarde de dolari în cinci ani.
   Totodată, într-un comunicat de presă, FundaţiaRomanian Angel Appeal face un apel către guvern pentru stoparea răspândirii tuberculozei rezistente la tratament, prin aprobarea Planului naţional de prevenire şi management al tuberculozei multidrog-rezistente în România 2012–2015 şi a bugetului aferent implementării sale. Bugetul estimat este de 93 de milioane de dolari (în medie 23 de milioane de dolari pe an, faţă de şase milioane de dolari, alocate în prezent Programului Naţional de Control al Tuberculozei). Obiectivul major al Planului, conceput cu sprijinul OMS, este împiedicarea răspândirii tuberculozei rezistente la medicamentele antituberculoase prin creşterea accesului la prevenirea, diagnosticul şi tratamentul TB. Până în 2015 se doreşte diagnosticarea a cel puţin 85% din totalul estimat de bolnavi cu TB MDR şi tratarea cu succes a cel puţin trei sferturi din pacienţii identificaţi.

Tuberculoza copilului nu trebuie neglijată!

   Tuberculoza este adesea subdiagnosticată la copii, ca urmare a lipsei accesului la serviciile de sănătate sau a slabei pregătiri a personalului sanitar în a recunoaşte semnele şi simptomele bolii la această grupă de vârstă. OMS şi Parteneriatul „Stop TB“ au declarat că episoadele de îmbolnăviri grave şi decese prin tuberculoză ar putea fi evitate la mii de copii anual, printr-o mai bună formare profesională şi armonizare a diferitelor programe ce furnizează servicii de sănătate copiilor.
   Cele trei măsuri-cheie necesare pentru ameliorarea îngrijirii TB şi prevenirii deceselor prin această boală sunt: examinarea tuturor copiilor care au fost expuşi la TB prin contactul cu un bolnav din anturaj; tratarea pentru TB a celor cu semne şi simptome caracteristice sau HIV+, chiar dacă diagnosticul nu e definitiv; administrarea preventivă a izoniazidei tuturor copiilor expuşi la TB, dar care nu sunt bolnavi; formarea lucrătorilor din sănătate care îngrijesc gravidele, sugarii şi copiii, pentru verificarea riscului de TB şi a simptomelor pe care le prezintă pacienţii şi orientarea lor către chimioprofilaxie sau, dacă e necesar, terapie antituberculoasă. Anual, cel puţin 500.000 de copii contractează TB, iar 170.000 decedează de această boală. Copiii sub trei ani şi cei grav malnutriţi sau imunodeprimaţi au cel mai mare risc de a se îmbolnăvi.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe