Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Ziua mondială pentru igiena mâinilor: impact asupra calităţii îngrijirii pacienţilor

Viața Medicală
Dorina Novac joi, 5 mai 2022, ora 11:15

În fiecare an, la 5 mai, este marcată Ziua Mondială a Igienei Mâinilor. În 2022, tema acestei zile este „Uniți pentru siguranță: Curățați-vă mâinile”.

Cam­pania globală „Salvează vieţi: spală-te pe mâini!”, lansată în 2009 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ( OMS) îşi propune să menţină promovarea globală, vizibilitatea şi permanentizarea igienei mâinilor în îngrijirea sănătăţii, dar şi să mobilizeze populaţia pentru îmbunătăţirea igienei mâinilor în întreaga lume, scrie Agerpres.

igiena mainilor

„Atunci când climatul de calitate şi siguranţă al unei unităţi sanitare pune în valoare igiena mâinilor, precum şi prevenirea şi controlul infecţiilor (IPC), acest lucru are drept rezultat faptul că atât pacienţii, cât şi personalul medical se simt protejaţi şi ocrotiţi”, menţionează OMS.

Pentru a acorda prioritate mâinilor curate în unităţile sanitare, oamenii trebuie să creadă în importanţa igienei mâinilor şi a prevenirii şi controlului infecţiilor, pentru a salva vieţi, acţionând ca factori-cheie în obţinerea unor comportamente şi atitudini adecvate.

Citește și: Igiena mâinilor în prevenţia infecţiilor nosocomiale

„Cu alte cuvinte, lucrătorii din domeniul sănătăţii de la toate nivelurile şi persoanele care apelează la unităţile de asistenţă medicală trebuie să-şi unească eforturile în asigurarea ideii de mâini curate”, subliniază sursa citată.

Tema din 2022 a Zilei mondiale pentru igiena mâinilor este „Unite for safety: clean your hands” / „Uniţi pentru siguranţă: curăţaţi-vă mâinile” este axată pe recunoaşterea faptului că putem contribui la climatul de siguranţă şi calitate al unei unităţi sanitare prin igiena mâinilor, dar şi a faptului că o cultură puternică a calităţii şi siguranţei va încuraja oamenii să-şi păstreze mâinile curate.

Sloganul campaniei din 2022 este „Unite, talk and work together on hand hygiene for high quality safer care everywhere” / „Uniţi-vă, discutaţi şi acţionaţi împreună pentru igiena mâinilor, pentru o îngrijire mai sigură, de înaltă calitate, peste tot”.

În fiecare an, campania „Salvează vieţi: spală-te pe mâini!” îşi propune să facă progrese cu privire la importanţa igienei mâinilor în îngrijirea sănătăţii.

OMS solicită implicarea tuturor factorilor în vederea unei sănătăţi mai bune pentru persoanele de toate vârstele, a accesului la servicii esenţiale de sănătate de calitate, la medicamente şi vaccinuri esenţiale sigure, eficiente, de calitate şi accesibile pentru toţi.

Prevenirea şi controlul infecţiilor, inclusiv igiena mâinilor, sunt esenţiale şi au un impact demonstrat asupra calităţii îngrijirii şi siguranţei pacienţilor la toate nivelurile sistemului de sănătate, scrie sursa citată.

Totodată, scopul campaniei este de a demonstra că igiena mâinilor este soluţia pentru reducerea infecţiilor asociate îngrijirii medicale şi pentru siguranţa pacientului. Susţinerea eforturilor de îmbunătăţire a siguranţei pacienţilor necesită acţiuni dedicate şi inovaţii, ambele fiind acum mai importante decât oricând.

OMS atrage atenţia că igiena mâinilor este una dintre cele mai eficiente acţiuni de reducere a răspândirii agenţilor patogeni şi de prevenire a infecţiilor.

Etichete: Ziua mondiala pentru igiena mainilor Salveaza vieti: spala-te pe maini! igiena mainilor OMS

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC