Newsflash
Știri

Ziua naţională a inimii: numărul de afecțiuni cardiovasculare crește alarmant

de L. Budin - mai 4 2022
Ziua naţională a inimii: numărul de afecțiuni cardiovasculare crește alarmant

La data de 4 mai este marcată, anual, în România, Ziua naţională a inimii, în acord cu prevederile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Ziua națională a inimii fost introdusă în România în urma sesiunii speciale privind riscul cardiovascular a Academiei de Ştiinţe Medicale, desfăşurată în primăvara anului 1996, informează dspcovasna.ro și Agerpres. Este un prilej de a atrage atenţia asupra creşterii alarmante a numărului de afecţiuni cardiovasculare.

inima2

Conform Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare, bolile inimii reprezintă principala cauză de mortalitate în Europa, fiind responsabile de 55% din decesele din rândul femeilor şi de 43% din decesele bărbaţilor. Bolile cardiovasculare cauzează peste 4,35 milioane de decese anual în statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - Regiunea Europeană, şi peste 1,9 milioane de decese pe an în Uniunea Europeană.

Potrivit Societăţii Europene de Cardiologie, bolile cardiovasculare rămân principala cauză de mortalitate în Europa. În UE, sunt diagnosticate, anual, peste 6 milioane de cazuri noi, iar la nivelul întregului continent european se înregistrează peste 11 milioane de cazuri noi.

Rata de mortalitate din cauza insuficienţei cardiace cronice, estimată pentru România, este de două ori mai mare decât în alte state din Uniunea Europeană, potrivit unui studiu citat de Societatea Română de Cardiologie. Datele estimative arată că 4,7% din populaţia cu vârsta de peste 35 de ani a României suferă de insuficienţă cardiacă -  adică, 560.000 de pacienţi.

Ziua Mondială a Astmului: În România boala este subdiagnosticată

Colegiul Medicilor din România susține dezvoltarea transplantului românesc

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe