Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Studiu: Lipsa a două vitamine B, corelată cu boala Parkinson

de Florentina Ionescu - iul. 1 2024
Studiu: Lipsa a două vitamine B, corelată cu boala Parkinson

Un studiu sugerează că lipsa a două vitamine B ar putea juca un rol important în dezvoltarea bolii Parkinson.

Un studiu nou a comparat microbiota intestinală a persoanelor diagnosticate cu boala Parkinson din cinci țări. Cercetătorii au descoperit că deșii oamenii din fiecare țară aveau bacterii diferite la nivel intestinal, toate acele persoane cu boala Parkinson aveau de fapt mai puține bacterii care produc vitaminele B2 (riboflavină) și B7 (biotină), scrie Medical News Today. 

Boala Parkinson este o boală neurodegenerativă, iar Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 8,5 milioane de persoane trăiau cu această boală în anul 2019. Din 1990 încoace, numărul persoanelor cu Parkinson s-a dublat la nivel mondial. 

Numeroase studii au sugerat, până acum, că un dezechilibru apărut în microbiota intestinală ar putea contribui la dezvoltarea bolii Parkinson. Acum, însă, un studiu desfășurat în cinci țări a analizat microbiota intestinală a persoanelor cu și fără boală Parkinson. Studiul acesta a scos la iveală faptul că acei pacienți cu boala Parkinson au o reducere marcantă în ce privește genele bacteriene care produc riboflavină (vitamina B2) și biotina (vitamina B7). 

Studiul a fost condus de cercetătorii de la Nagoya University Graduate School of Medicine din Japonia și a fost publicat în jurnalul „Nature”.

Cercetătorii au folosit analiza materiilor fecale pentru a investiga genomurile bacteriilor intestinale de la 94 de persoane diagnosticate cu boala Parkinson și de la 73 de persoane din grupul de control, din Japonia. Folosind o tehnică specială care analizează tot materialul genetic dintr-o probă, cercetătorii au obținut date despre genomurile bacteriene. Apoi au comparat rezultatele lor cu datele obținute din stuii din SUA, Germania, China și Taiwan. 

Cercetătorii au descoperit că există diferențe în microbiota intestinală în funcție de țară și diferențe între persoanele cu boală Parkinson și persoanele fără Parkinson. 

Indiferent de speciile de bacterii din microbiota intestinală, persoanele cu boală Parkinson au avut un nivel extrem de scăzut al genelor bacetriene responsabile pentru biosinteza vitaminelor din grupul B – riboflavina și biotina. 

Atât riboflavina cât și biotina sunt esențiale pentru metabolizarea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor în glucoză, pentru a spori energia, pentru a spori funcționarea sistemului imunitar și ambele au proprietăți antiinflamatorii, arată sursa menționată. 

Neuroinflamația este o trăsătură-cheie în boala Parkinson, iar cercetătorii sugerează că o lipsă de vitamine precum riboflavina și biotina ar putea contribui la neuroinflamație. Mai multe informații despre concluziile studiului găsiți aici.


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/senior-man-suffering-parkinson-disease-hands-2251432793

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe