Newsflash
Internaționale

Terapia cu darolutamid în cancerul de prostată

de Dr. Diana Andronache - mar. 4 2022
Terapia cu darolutamid în cancerul de prostată

În rândul pacienţilor cu cancer de prostată metastazat, terapia cu darolutamid asociat terapiei standard a dus la o supravieţuire globală semnificativ mai mare.

Cancerul de prostată este printre cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbaţi. Manifestările clinice ale cancerului de prostată sunt de cele mai multe ori absente la momentul diagnosticării. Comportamentul clinic al acestei patologii variază de la tumoră asimptomatică, microscopică, bine diferenţiată, care nu poate deveni niciodată semnificativă din punct de vedere clinic, până la un cancer mai agresiv, cu grad înalt de diferenţiere, simptomatic, cu mortalitate crescută.

        ARASENS este un studiu internaţional de fază 3, randomizat, de tip dublu orb, placebo controlat, care a avut ca obiectiv evaluarea profilului de eficacitate și de siguranţă al terapiei cu darolutamid asociat tratamentului standard, alcătuit din terapie hormonală și docetaxel, în rândul pacienţilor cu cancer de prostată metastazat. Darolutamid este un inhibitor structural distinct al receptorilor androgeni, cu permeabilitate scăzută la nivelul barierei hematoencefalice și cu un potenţial limitat al interacţiunilor cu alte medicamente.

Rezultate promiţătoare

        Au fost incluși 1.306 pacienţi cu vârsta medie de 67 de ani. Riscul de deces a fost cu 32,5% mai mic în grupul tratat și cu darolutamid, comparativ cu terapia standard și placebo. Supravieţuirea globală la patru ani a fost de 62,7% în grupul tratat cu darolutamid și de 50,4% în grupul placebo. Efectul favorabil al terapiei cu darolutamid în ceea ce privește supravieţuirea globală a fost favorabil în majoritatea subgrupurilor. Incidenţa evenimentelor adverse de orice grad a fost similară în cele două grupuri. Evenimentele adverse raportate cel mai frecvent au fost alopecia, neutropenia, fatigabilitatea și anemia.

 


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2119115

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe