Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Tratament personalizat, cu implant robotic

de Florentina Ionescu - sept. 22 2023
Tratament personalizat, cu implant robotic

Cercetătorii de la MIT și de la Universitatea Naţională Irlandeză au creat un dispozitiv medical inteligent care se adaptează mediului înconjurător, pentru a elibera substanţele medicamentoase în funcţie de nevoi.

El poate elibera substanţele medicamentoase în funcţie de nevoi, în ciuda ţesutului cicatricial din proximitate. Această descoperire revoluţionară în domeniul tehnologiilor medicale ar putea duce la tratamente inteligente, de lungă durată, special croite pentru nevoile pacienţilor. Toate datorită unor braţe robotice moi și a inteligenţei artificiale (IA). 

Cercetătorii irlandezi și colegii lor de la Massachu­setts Institute of Technology au creat un dispozitiv inteligent implantabil, care poate administra un medicament. În același timp, dispozitivul simte când corpul pacientului începe să respingă acest implant. Noutatea este că datorită IA, dispozitivul își schimbă forma pentru a menţine dozarea medicamentului. În același timp, el reușește să treacă de ţesutul cicatricial format și să menţină eliberarea treptată a substanţei medicamentoase. Studiul care a avut la bază implantul robotic a fost publicat recent în jurnalul Science Robotics*. 

Provocarea majoră în folosirea unor astfel de tehnologii medicale implantabile este reacţia organismului pacientului la un corp străin. În unele cazuri, dispozitivele ar putea fi respinse. Totuși, autorii studiului explică faptul că tehnologia pe care au creat-o, prin folosirea unor braţe robotice moi, are un potenţial major: acela ca dispozitivele implantabile să rămână în corpul pacientului mai mult timp, astfel încât să asigure acţiunea medicamentelor administrate pe o perioadă mai îndelungată. 


Surse: 

*https://www.science.org/doi/10.1126/scirobotics.abq4821

https://medicalxpress.com/news/2023-08-ai-enabled-soft-robotic-implant.html


Notă autor:

Credit foto: Martina Regan

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe