Newsflash
Chirurgie oncologică Știri

Tumoră gigant pe vertebre, operată cu succes la Spitalul „Prof. dr. Nicolae Oblu” Iaşi

de L. Budin - nov. 20 2023
Tumoră gigant pe vertebre, operată cu succes la Spitalul „Prof. dr. Nicolae Oblu” Iaşi

Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Nicolae Oblu” Iaşi au operat cu succes o femeie din judeţul Tulcea, cu o formaţiune tumorală gigant de 20 de centimetri dezvoltată pe vertebre.

O femeie în vârstă de 54 de ani s-a prezentat la spitalul din Iași cu dureri insuportabile de spate și dificultăți de mișcare. I-a fost descoperită o tumoră de proporții impresionante, de 20 de cm, dezvoltată pe vertebre, care îi punea în pericol atât mobilitatea, cât și viața. Echipa de medici condusă de conf. univ. dr. Lucian Eva a intervenit prompt pentru a salva pacienta, se arată pe pagina de Facebook a unității medicale ieșene.

După cinci ore în sala de operație, echipa medicală a reușit să elimine cu succes tumora și să restaureze funcțiile motorii ale pacientei. Aceasta se află în proces de recuperare și primește îngrijiri pentru a se vindeca complet după intervenția chirurgicală.

Succesul operației a fost posibil datorită pregătirii riguroase a neurochirurgilor și dotărilor moderne, de ultimă generație realizate în ultimii ani, se subliniază în postare. 

Este o pacientă care, în urma investigațiilor efectuate, i s-a pus un diagnostic crunt: o tumoră medulară care s-a dezvoltat la nivelul coloanei cervicale, extinsă pe aproximativ zece corpi vertebrali și care ne-a pus în față dificultăți reale în ceea ce privește modul în care să gestionăm acest caz. Pentru că, pe lângă dificultățile și provocările pe care le implică un astfel de tip de tumoră, având în vedere lungimea ei, din punct de vedere chirurgical, se punea și problema stabilității coloanei cervicale. (…) Noi am fost nevoiți să facem o rezecție a ceea ce se numește arc posterior pe șapte nivele, adică șapte vertebre cervicale, ceea ce predispunea pacienta ulterior, în postoperator, la apariția unor deformități. Și atunci decizia a fost să facem în același timp rezecția tumorii plus fixarea coloanei. Echipa a fost una multidisciplinară, pentru că avem o echipă specializată în chirurgie spinală care a realizat fixarea, după ce o altă echipă a rezecat tumora respectivă în totalitate. Surpriza a fost că tumora era benignă, ceea ce se numește un neurinom, dezvoltat dintr-o rădăcină nervoasă. S-a făcut o rezecție totală a acestei tumori, astfel încât chirurgia în aceste situații este considerată curabilă, adică pacienta este vindecată”, a explicat conf. univ. dr.  Lucian Eva. 

Pacienta fi urmărită periodic, pentru a se evalua o posibilă recidivă tumorală -  puțin probabilă, având în vedere gradul de rezecție a acesteia. Se va evalua și stabilitatea coloanei cervicale, se mai arată în postare. 


Notă autor:

Sursă foto : Facebook Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași - Pagina Oficială

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe