Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Vaccinul împotriva VSR va putea fi administrat și femeilor însărcinate

de Dr. Mariana MINEA - aug. 25 2023
Vaccinul împotriva VSR va putea fi administrat și femeilor însărcinate

Administraţia pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite aprobă vaccinul împotriva virusului sinciţial respirator (VSR) pentru administrare femeilor însărcinate.

 Vaccinul se va administra conform recomandărilor emise de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, în doză unică, cel mai probabil între săptămânile 32 și 36 de sarcină. Până la naștere, organismul matern va produce anticorpi care vor proteja nou-născutul cel puţin până la vârsta de 6 luni, aceasta fiind perioada analizată în studiul desfășurat de compania producătoare, Pfizer. În intervalul de la naștere până la 6 luni, organismul bebelușului are cel mai mare risc de a dezvolta forme grave de boală.

Infecţia cu virusul sinciţial respirator este cel mai adesea autolimitată, dar la vârstele extreme poate produce și cazuri severe, uneori soldate cu deces. În cadrul studiului, vaccinarea nu a prevenit infecţiile ușoare, dar a avut 82% eficacitate în prevenirea formelor severe la bebelușii cu vârsta mai mică de 3 luni. La cei cu vârsta de 6 luni, eficacitatea împotriva acestor infecţii grave a fost de 69%.

Vaccinul este așteptat să intre în procedură de aprobare accelerată și de către autorităţile europene, astfel că este posibil să poată fi folosit din această toamnă pe ambele continente.

Împotriva VSR sunt deja aprobate pentru utilizare la vârstnici vaccinurile produse de GSK (Arexvy) și Pfizer (Abrysvo).


Notă autor:

https://apnews.com/article/rsv-vaccine-pregnant-women-babies-a0f9dfec9930b55a134fe493c73fc389

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe