Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Workshop despre situația semaglutidei și a altor medicamente antidiabetice

de Florentina Ionescu - iul. 1 2024
Workshop despre situația semaglutidei și a altor medicamente antidiabetice

Din acțiunile Uniunii Europene pentru combaterea deficitului de agoniști de receptor GLP-1 face parte și un workshop ce are loc azi, 1 iulie.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și șefii agențiilor medicamentelor (HMA) au emis recent recomandări în vederea combaterii deficitului de agoniști ai receptorilor peptidici de tip glucagon (GLP-1) Ozempic (semaglutidă), Saxenda (liraglutidă), Trulicity (dulaglutidă) și Victoza (liraglutidă). 

Agoniștii receptorilor peptidici de tip glucagon (GLP-1) sunt autorizați fie pentru tratamentul diabetului zaharat, fie pentru gestionarea greutății, în anumite condiții, sau pentru ambele indicații, se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România

Din 2022, o creștere a cererii pentru unele dintre aceste medicamente, împreună cu alte probleme (precum limitările capacității de producție) a determinat apariția deficitului la nivelul Uniunii Europene. 

„Utilizarea agoniștilor receptorilor peptidici de tip glucagon (GLP-1) pentru pierderea în greutate, din rațiuni estetice, de către persoanele care nu suferă de obezitate sau la persoanele supraponderale care nu au probleme de sănătate legate de greutate a fost menționată frecvent la știri și pe rețelele de socializare, exacerbând deficitul existent”, se arată în comunicatul EMA. 

Pentru a obține o imagine de ansamblu cuprinzătoare a situației, în vederea discutării și identificării unor posibile soluții suplimentare, Grupul de coordonare pentru deficitul de medicamente (MSSG) al EMA organizează un workshop cu mai multe părți interesate, în data de 1 iulie 2024. Acest workshop va reuni toți actorii principali, inclusiv autoritățile internaționale de reglementare, pentru a discuta măsuri suplimentare pentru îmbunătățirea furnizării de medicamente care conțin agoniști ai receptorilor peptidici de tip glucagon (GLP-1) în Uniunea Europeană /Spațiul Economic European. 

„Întrunirea tuturor este cea mai eficientă modalitate de a soluționa aceste deficite complexe”, a declarat profesorul Karl Broich, președintele Institutului Federal pentru Medicamente și Dispozitive Medicale (BfArM) și președinte al HMA. 

Motive de îngrijorare cu privire la utilizarea excesivă off-label

MSSG face, de asemenea, apel către profesioniștii din domeniul sănătății și public să urmeze câteva recomandări principale. Astfel, Grupul de coordonare privind deficitul de medicamente își manifestă îngrijorarea referitoare la utilizarea excesivă off-label a unor agoniști ai receptorilor peptidici de tip glucagon (GLP-1), ceea ce pune în pericol disponibilitatea acestor medicamente pentru utilizările aprobate, cu potențiale consecințe grave pentru pacienți. 

Prin urmare, MSSG recomandă ca profesioniștii din domeniul sănătății să prescrie aceste medicamente numai în conformitate cu utilizările autorizate, ținând seama de recomandările emise de autoritățile naționale din statul membru de care aparțin sau de ghidurile terapeutice naționale aplicabile. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe