Pentru cei care urmăresc recenziile din presa medicală israeliană publicate periodic în „Viaţa medicală“, discutarea unui articol (şi a unui editorial) publicat în urmă cu un an în IMAJ (Israel Medical Association Journal nr. 12/2010) poate veni ca o surpriză. Una din îndatoririle recenzorului e să-şi documenteze cititorul cu cele mai noi date ştiinţifice şi în felul acesta să-i faciliteze accesul la informaţii. (...)"> ASPECTE ETICE ALE ACTIVITĂŢII MEDICULUI MILITAR - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

ASPECTE ETICE ALE ACTIVITĂŢII MEDICULUI MILITAR

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - iul. 29 2011
ASPECTE ETICE ALE ACTIVITĂŢII MEDICULUI MILITAR

   Pentru cei care urmăresc recenziile din presa medicală israeliană publicate periodic în „Viaţa medicală“, discutarea unui articol (şi a unui editorial) publicat în urmă cu un an în IMAJ (Israel Medical Association Journal nr. 12/2010) poate veni ca o surpriză. Una din îndatoririle recenzorului e să-şi documenteze cititorul cu cele mai noi date ştiinţifice şi în felul acesta să-i faciliteze accesul la informaţii. (...)

   Pentru cei care urmăresc recenziile din presa medicală israeliană publicate periodic în „Viaţa medicală“, discutarea unui articol (şi a unui editorial) publicat în urmă cu un an în IMAJ (Israel Medical Association Journal nr. 12/2010) poate veni ca o surpriză. Una din îndatoririle recenzorului e să-şi documenteze cititorul cu cele mai noi date ştiinţifice şi în felul acesta să-i faciliteze accesul la informaţii. Hotărârea de a relua şi recenza un articol publicat anul trecut îşi are explicaţia în faptul că, odată cu schimbările strategice din zona Irak–Afganistan şi cu începutul retragerii trupelor NATO (în primul rând americane) din această zonă, se înmulţesc discuţiile în presa scrisă şi electronică privitoare la atitudinea etică a medicului implicat într-un conflict militar.
   IMAJ s-a angrenat în această discuţie (nu aş vrea s-o numesc polemică, întrucât discuţiile păstrează o notă de decenţă demnă de luat în considerare) şi a publicat un articol semnat de dr. Fred Rosner, de la Mount Sinai Hospital (SUA) şi un editorial care acompaniază acest articol şi care poartă semnătura unui jurist cunoscut în cercurile medicale israeliene, Malke Borow. În cele ce urmează, voi încerca să sintetizez principalele puncte ridicate de cei doi autori, dar datoria mă obligă a aviza cititorul dornic să primească un răspuns clar la nişte întrebări la fel de clare: cele două materiale recenzate aici, precum şi altele citate de cei doi autori, nu întotdeauna ajung la o concluzie clară în ceea ce priveşte subiectul. Se pare că principalul merit constă în chiar aducerea în discuţie a temei şi obligaţia impusă cititorului de a participa la acest exerciţiu etic de o importanţă deosebită în vremurile pe care le trăim. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe