Newsflash
Știri

Braţul bionic, la ofertă

de Dr. Ana MIHAI - mai 26 2014
Braţul bionic, la ofertă
La 9 mai, FDA a aprobat comercializarea în SUA a primului braţ robotic ce transmite semnale de la muşchii unei persoane în scopul realizării de sarcini complexe. Este vorba de braţul dezvoltat şi produs de compania Deka, denumit Luke, după Luke Skywalker, eroul pozitiv din prima serie Star Wars. Proteza este obiectul cercetărilor încă din 2005, la solicitarea şi cu banii DARPA – agenţia americană pentru proiecte de cercetare avansată în domeniul apărării (care a jucat un rol important şi în istoria internetului). Mai exact, braţul robotic este rezultatul unei investiţii de 40 de milioane de dolari.
Proteza bionică permite realizarea unor mişcări multiple şi simultane, aproape naturale, de nerealizat până acum de o persoană care a suferit o amputare de membru superior: folosirea cheilor şi lacătelor, prepararea alimentelor, hrănirea, folosirea fermoarelor şi pieptănarea. Proteza Deka se poate ataşa la nivelul umărului, la jumătatea braţului sau la jumătatea antebraţului. Toate cele trei configuraţii sunt programate să execute şase mişcări de apucare şi patru mişcări ale încheieturilor (deviaţie radială şi, respectiv, ulnară, flexie şi extensie). Nu se poate ataşa la nivelul cotului sau articulaţiei mâinii.
Proteza foloseşte electrozi implantaţi în muşchi, senzori, un sistem hardware şi un program care transformă contracţia musculară în mişcări specifice. În producerea protezei, Deka a colaborat cu specialişti de la două firme americane, Next Step Bionics & Prosthetics şi Biodesigns. Cei din urmă au creat interfaţa de înaltă fidelitate, un element esenţial pentru adaptabilitatea unei proteze: capătul de care se prinde membrul amputat este astfel construit încât, deşi flexibil, se mulează strâns pe bont, pe anumite porţiuni, pentru a percepe mai bine mişcarea osului şi semnalele transmise de muşchii respectivi.

 

Şase ani de studii clinice

 

   În 2008, departamentul american care se ocupă cu problemele veteranilor a semnat un acord cu DARPA privind participarea la studii clinice pentru a verifica funcţionalitatea protezei Deka şi gradul de satisfacţie în rândul utilizatorilor şi clinicienilor. Studiile au fost realizate pe grupuri mici şi au implicat trei generaţii de proteze robotice. Gradul de satisfacţie privind utilizarea a fost evaluat pe baza chestionarelor cu răspuns fix şi deschis, pe baza interviurilor filmate şi a scalelor de funcţionalitate şi satisfacţie. Studiul finalizat în aprilie 2014 a evaluat experienţa purtării braţului robotic la 37 de veterani. 24 dintre ei au primit braţul de generaţia a doua, 13 – de generaţia a treia, iar cinci au testat ambele tipuri de proteze. Proteza de generaţia a treia a primit scoruri mai bune la capitolele satisfacţia utilizatorilor, funcţionalitate şi aspectul estetic. A fost pentru prima oară când a inclus şi afişaj electronic la nivelul articulaţiei mâinii. Elemente precum greutatea, cablurile exterioare, finisajele mâinii (inclusiv unghiile) vor beneficia de optimizări ulterioare.

 

Prinse din zbor

 

   Lunea aceasta (12 mai), o echipă a Şcolii federale politehnice din Lausanne, Elveţia, a publicat în IEEE Transactions on Robotics rezultatele obţinute cu un robot capabil să prindă obiectele aruncate spre el din multiple direcţii, indiferent de forma lor, cu un timp de reacţie mai mic de cinci sutimi de secundă. Braţul, de 1,5 metri lungime, stă vertical atunci când este nemişcat, cu „palma“ deschisă şi orientată superior. Pentru a obţine viteza şi adaptabilitatea căutate, cercetătorii s-au inspirat din felul în care învaţă oamenii: prin imitaţie şi prin repetiţie. Ei au aruncat până acum în robot cu o minge, o rachetă de tenis, o sticlă pe jumătate plină şi una goală şi cu un ciocan, scopul fiind de a-l pune în situaţii diferite, prin formele variate şi prin schimbarea centrului de greutate în „zbor“ (sticla pe jumătate plină). În prima fază de învăţare, obiectele sunt aruncate spre robot de câteva ori, în timp ce camere de filmat plasate în jurul lui le înregistrează mişcarea şi traseul, din unghiuri diferite. Robotul creează apoi, pe baza înregistrărilor, modele de traiectorii, viteze şi mişcări rotaţionale, pe care oamenii le transformă în ecuaţii, iar acestea îi permit maşinii să reacţioneze din ce în ce mai bine la evenimentele ulterioare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe