Newsflash
ACTUALITATE Știri

Copiii din România, între risc de TSA, depresie și consum de substanţe

de Cristina GHIOCA - mai 3 2024
Copiii din România, între risc de TSA, depresie și consum de substanţe

Aproximativ 5,7% dintre copiii între 0 și 5 ani din ţara noastră au risc mediu sau ridicat de a dezvolta tulburări de spectru autist.

La grupa de vârstă 6-17 ani, cele mai frecvente riscuri sunt legate de tulburările de comportament și de internalizare, respectiv anxietate și depresie.

Centrul Naţional de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog a prezentat recent rezultatele unui amplu studiu privind evaluarea riscului de afecţiuni mintale la copii și adolescenţi. Studiul a fost realizat la nivel naţional și a inclus 7.382 de copii cu vârsta între 0 și 17 ani. Potrivit datelor, 1,1% dintre copiii cu vârsta între 0 și 5 ani prezintă un risc foarte ridicat de a dezvolta tulburări de spectru autist (TSA), iar 5,7% un nivel de risc mediu sau ridicat. Au fost evidenţiate, de asemenea, trei vârste la care copiii prezintă deja manifestări care îi pot situa într-o categorie de risc ridicat sau foarte ridicat de TSA: 1 an, 3 ani și 5 ani. Datele arată că 8,8% dintre copii prezintă aceste manifestări în intervalul de vârstă 1-2 ani, media fiind 1,7-1,8 ani.

Studiul a arătat și o puternică corelaţie între tulburările alimentare și TSA. „Acolo unde există o dereglare emoţională, există și o alimentaţie defectuoasă, cu aport de băuturi carbogazoase, de carbohidraţi, cu obezitate timpurie”, a punctat dr. Carmen Truţescu, medic primar Psihiatrie pediatrică, cu ocazia prezentării rezultatelor studiului.

Problemele de internalizare, nerecunoscute de părinţi

În ceea ce privește categoria de vârstă 6-17 ani, 13,8% dintre copii au risc ridicat de tulburări de internalizare (anxietate, depresie), iar 13,4% au risc ridicat de tulburări de comportament. „Din perspectiva a ceea ce simte copilul, (...) e clar că nu știm nimic. Anxietatea și depresia sunt situaţiile pe care adulţii le știu cel mai puţin [despre copiii lor]. Lor li se pare normal să existe emoţii atunci când copilul se duce la școală, li se pare firesc să le fie frică și să le tremure mâinile când dau un test. Aceasta este maniera în care adultul înţelege anxietatea copiilor”, a subliniat medicul.

În același timp, studiul a arătat că unul din zece copii a fumat, unul din doi face parte dintr-un grup în care se consumă substanţe, iar unul din patru copii cu vârsta până în 16 ani și jumătate a băut. „Consumul de alcool se asociază cu bătaia și cu bătaia de acasă. Există un consum în familie pe care copilul îl preia, după care ajunge la școală și este agresat fizic sau agresează la rândul lui colegi. (...) Consumul de alcool se corelează și cu autovătămarea, copiii care beau având un risc mai mare de a accepta provocări ce le pot pune viaţa în pericol”, a conchis medicul psihiatru.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe