Newsflash
Interviuri

Crește interesul pentru medicina stilului de viaţă

de Dan Dumitru MIHALACHE - mai 5 2023
Crește interesul pentru medicina stilului de viaţă

Absolventă a Facultăţii de Medicină din cadrul UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, dr. Anca Hâncu s-a ocupat mulţi ani de diverse proiecte de stil de viaţă sănătos. Și-a completat studiile cu masterat (tot la Cluj) și doctorat în nutriţie la UMF „Carol Davila” București.

medic in ro

        Treptat, interesul a mers către ceea ce se numește stil de viaţă: „Nu numai nutriţie, ci și stil de viaţă, eu fiind un practicant al stilului de viaţă sănătos”, spune aceasta. Invitat să vizitez Centrul de Medicina Stilului de Viaţă pe care îl coordonează, am încercat să aflu câte ceva despre ce înseamnă medicina stilului de viaţă și ce a determinat-o să urmeze acest drum în cariera profesională.

 Cum aţi ajuns să activaţi în acest domeniu?

Am aflat treptat despre ceea ce se numește medicina stilului de viaţă, care m-a fascinat, și am mers spre această zonă. Am făcut și un curs de acreditare la nivel european în acest domeniu. Acum sunt, practic, și medic acreditat în medicina stilului de viaţă. M-am apropiat de această zonă din pasiune, din practică, treptat, citind foarte mult pe acest subiect. Așa am devenit reprezentant pentru România al Organizaţiei Europene de Medicina Stilului de Viaţă, iar din acest an și secretar general în boardul acestei organizaţii.

Ce înseamnă această acreditare europeană?

Vorbim de o nouă ramură a medicinei... este un bagaj de cunoștinţe care mie îmi oferă foarte multe noţiuni pe care le practic zi de zi. În România, zona aceasta este la interferenţă: medicină generală, medicină de familie. Dar medicina stilului de viaţă poate să o practice și un medic endocrinolog, și un diabetolog ș.a.m.d.

Concret, ce este medicina stilului de viaţă?

În primul rând, este prevenţie, apoi tratament și remisie ale bolilor prin stil de viaţă. Totul are la bază evidenţe știinţifice, metaanalize, studii... Dar acest gen de medicină nu exclude farmacoterapia dacă este nevoie, respectiv procedurile chirurgicale atunci când acestea sunt necesare.

Și ce înseamnă, de fapt, intervenţie asupra stilului de viaţă?

Înseamnă consiliere pe nutriţie, activitate fizică, somn, managementul abuzului de substanţe, alcool, fumat, droguri dacă e cazul. Și mai înseamnă mindfulness, cum îi spunem noi, adică armonia minte-corp-gânduri-emoţii. În Europa, definiţia include și gestionarea relaţiilor interumane, chiar grija pentru mediu – să fie totul într-un mediu sănătos, curat, corect.

Înţeleg că practicaţi acest stil de viaţă.

Sigur. Tot ceea ce fac zilnic are la bază stilul de viaţă sănătos – totul se leagă de aceste subiecte știinţifice și de pasiunea mea pentru sport. Eu sunt un om care merge la înot, merge la sala de sport. Adică tot stilul meu de viaţă e unul activ. Iar beneficiile le simt pe propria persoană, de aceea îl recomand prin exemplu. Și, totodată, pentru mine e clar că ar trebui făcut mult mai mult la nivel populaţional, nu numai ce facem noi în comunitatea medicală.

Mentorat american

Aţi avut un model după care v-aţi inspirat?

Eu, sigur, am preluat toate aceste noţiuni de medicina stilului de viaţă, dar conceptul a fost lansat în anul ’89. În ’99 a apărut prima carte a profesorului James Rippe, iar în 2016 a apărut o altă carte, în Life­style Medicine in Clinical Practice, a profesorului Jeffrey Mechanick. Din anul 2020, eu colaborez cu profesorul Mechanick la diverse simpozioane. Mai mult, după cartea lui ne orientăm în crearea și dezvoltarea Centrului de Medicina Stilului de Viaţă pe care îl coordonez.

Profesorul Jeffrey Mechanick este american, lucrează la Mount Sinai, New York, este medic endocrinolog și persoană de referinţă la nivel mondial pe acest subiect. Practic, evoluează ca un mentor al nostru – a acceptat să fie președintele consiliului știinţific al centrului nostru. M-am bucurat că a devenit Doctor Honoris Causa al UMF „Carol Davila” București, așa că rămâne cumva un prieten al României.

Vă referiţi la centrul în care ne aflăm acum?

Da, este vorba de Centrul de Medicina Stilului de Viaţă BetterMe by MedLife, în care m-am implicat total, de la idee la materializare, găsind o echipă minunată în cadrul Med­Life. Sigur că pe măsură ce evoluăm, ne îmbunătăţim activitatea, pentru că este ceva inovator, este primul centru de acest gen în România. În acest moment suntem în curs de a publica și un articol împreună cu Societatea Europeană de Medicina Stilului de Viaţă, în American Journal of Lifestyle Medicine, despre acreditarea europeană a centrelor de medicina stilului de viaţă.

În ce fel se implică profesorul american în dezvoltarea centrului dv.?

Fiind parte a consiliului știinţific, este o dovadă că lucrurile sunt făcute sub girul știinţific al unor oameni cu experienţă și recunoscuţi la nivel mondial. Marea noastră surpriză a fost când am văzut că vrea să se implice în tot ceea ce înseamnă crearea fișelor, stabilirea analizelor care trebuie făcute pacienţilor ș.a.m.d. Toate acestea, pentru că avem nevoie să creăm o bază de date – deja pacienţii care vin sunt urmăriţi cum evoluează, pentru ca în timp să putem realiza studii retrospective sau chiar prospective.

În dialog cu obezitatea

Există interes din partea personalului medical pentru acest gen de medicină?

Medicina stilului de viaţă este ceva nou în România. Practic, subiectele de nutriţie nu le-am abordat în facultate și medicii sunt interesaţi în primul rând pentru ei, dar și pentru pacienţii lor. În gastroenterologie, de exemplu, degeaba dăm medicamente dacă nu avem și o alimentaţie corectă. În prediabet, în diabet la fel. Sigur, putem prescrie, și chiar facem asta, medicina stilului de viaţă nu exclude medicaţia, însă stilul de viaţă este baza peste tot, în toate specialităţile.

Conexiunile cu toate specialităţile medicale sunt evidente în acest domeniu.

Cum îi faceţi să conștientizeze aceste avantaje?

În urmă cu patru ani am înfiinţat Asociaţia Medicală de Prevenţie și Stil de Viaţă Sănătos, despre care deja au aflat mulţi medici. Dacă la început aveam conferinţe micuţe, la care ne bucuram când aveam 200-300 de participanţi online, anul acesta am ajuns să avem, la ediţia a șasea a „Dialogurilor obezităţii”, 2.250 de participanţi, 100 dintre ei fiind cu prezenţă fizică și restul online. Am ajuns la această participare aducând speakeri de foarte bună calitate din România și din afară, dar și prin tematica deosebită centrată pe medicina stilului de viaţă. Mai avem și conferinţa noastră anuală, precum și diverse conferinţe mai mici, simpozioane... multe pe nutriţie clinică.

Dialogurile obezităţii...?

Da, este un pachet pe care l-am numit „Dialogurile obezităţii”, unde am reunit mai multe specialităţi medicale în jurul acestui subiect, tocmai pentru a conștientiza boala, dar și intervenţia prin stil de viaţă în această afecţiune. Obezitatea este o boală cronică, recidivantă, multifactorială, tratabilă însă. Creșterea percepţiei acestei afecţiuni este importantă pentru că are consecinţe metabolice și biomecanice care afectează calitatea vieţii pacienţilor.

În decembrie 2021 am început aceste conferinţe și anul trecut am ajuns până la ediţia a cincea. Anul acesta am organizat deja, cu ocazia Zilei mondiale a obezităţii, încă o ediţie, iar până la sfârșitul anului mai avem programate două.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe