Newsflash
Știri

Farmacia săracilor rămâne deschisă

de Dr. Mihail CĂLIN - apr. 12 2013
Farmacia săracilor rămâne deschisă
   La începutul săptămânii, jurnalele de seară ale multor televiziuni de ştiri occidentale s-au deschis cu vestea deciziei Curţii Supreme indiene de a susţine legislaţia naţională în materie de brevete, după şapte de ani de procese intentate de compania farmaceutică Novartis. Hotărârea instanţei a fost salutată de numeroase organizaţii neguvernamentale, printre care şi Médecins Sans Frontières International (MSF), al cărei preşedinte, dr. Unni Karunakara, a caracterizat-o drept „o mare uşurare pentru milioanele de pacienţi şi medici din ţările în curs de dezvoltare, care depind de medicamente accesibile din India, şi pentru furnizori de tratament precum MSF“.
   Despre ce este vorba? În baza unei secţiuni a legii, care prevede că doar medicamentele noi şi inovative pot fi brevetate, Curtea a respins definitiv o cerere în acest sens pentru imatinibul mesilat – un inhibitor de tirozin kinază folosit în tratarea diverselor cancere şi mai ales a leucemiei mieloide cronice. Potrivit MSF, ghidul pentru examinarea patentelor farmaceutice al OMS menţionează selectarea unei sări a unei substanţe active pentru creşterea biodisponibilităţii (iar imatinibul mesilat este sarea mai vechiului imatinib) ca o metodă des întâlnită de evergreening(extinderea continuă a brevetelor prin aducerea unor schimbări minore produsului iniţial). Decizia de la începutul săptămânii înseamnă că medicamentul poate fi în continuare produs şi de companiile de generice, reducând substanţial costul tratamentului: de la aproximativ 2.600, la 200 de dolari/ pacient/ lună.
   Dincolo însă de cazul imatinibului, aceasta este văzută ca un semnal de descurajare a aplicaţiilor „frivole“ pentru obţinerea brevetelor şi ca o reconfirmare a rolului Indiei de „farmacie a lumii în curs de dezvoltare“. În prezent, peste 80% din medicaţia antiretrovirală folosită de MSF pentru programele sale de HIV/SIDA, ca şi cea achiziţionată la nivel global de donatori, provin de la producătorii de generice din această ţară. Succesul gigantului elveţian ar fi însemnat că patentele puteau fi acordate în condiţii la fel de generoase ca în ţările bogate, iar ţările sărace n-ar mai fi beneficiat de medicamente accesibile şi de calitate. MSF demontează argumentele industriei farmaceutice, conform cărora patentele sunt necesare pentru stimularea descoperirii a noi medicamente: o serie de studii citate arată că, deşi protecţia prin brevet a crescut în ultimele două decenii, rata inovării a fost în scădere, sporind în schimb numărul medicamentelor care au mecanismul terapeutic al altora mai vechi şi nu oferă beneficii suplimentare semnificative.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe