Newsflash

Gânduri și dorințe

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - oct. 31 2016
Gânduri și dorințe
    Tinerii care doresc pot să observe că există diferențe în ceea ce privește colegialitatea și s-o privească la adevărata ei valoare. Vâltoarea în care trăim, modul în care se comportă unii-alții între ei sau cu noi ne pot influența, dar știu sigur că putem rezista agresiunilor (externe, uneori și interne) și putem să ne comportăm colegial, așa cum ne-am dori să se comporte ceilalți cu noi. Sunt lucruri care reies și din mesajul de mai jos, trimis de unul dintre colegii mei mai tineri.
   „Sunt unii profesori care m-au influențat sau pe care i-am admirat. Cred că toți întâlnim în timpul facultății astfel de oameni, care reușesc să ne modeleze drumul, chiar dacă pe moment nici nu ne dăm seama. Nu știu dacă mi se pare mie, dar niciunul dintre profesorii pe care i-am văzut ca fiind diferiți nu a fost un student obișnuit, ci de cele mai multe ori încă din facultate au fost buni sau foarte buni cu dorința de a fi altfel, de a schimba, de a face lucrurile mai bine.
     Recent am avut șansa de a vorbi cu un profesor foarte apreciat de studenți și în același timp și un om foarte bun. Am vorbit despre licențe și mi-a povestit despre licența dumnealui realizată acum mai bine de 30 de ani, care pe mine m-a impresionat, dar nu doar prin idee, prin modul corect de lucru, ci mai ales prin modul în care a fost susținut de colegii săi.
    Licența se baza «în linii mari» pe adaptarea cordului la efort la persoanele antrenate (spre exemplu sportivi) comparativ cu persoanele fără antrenament. Ceea ce mi s-a părut foarte interesant a fost că întreg eșantionul de persoane fără antrenament sportiv a fost reprezentat de colegii lui de serie. Toți au mers, au pedalat și au stat să le fie măsurați câțiva parametri electrocardiografici și ecocardiografici. Poate părea ceva simplu, dar, spre exemplu, în anul cinci, când am avut de făcut un proiect la disciplina sănătate publică, dacă am fi completat doar seria noastră acele chestionare și tot am fi atins numărul necesar, dar unii colegi nu au făcut nici măcar atât. Cu mare dificultate și într-un timp foarte lung s-au adunat câteva răspunsuri. Efortul necesar (și colegial) se întindea pe o durată de 5–10 minute, de acasă, stând în fața unui laptop sau a unui calculator. Ce să mai vorbim că unii colegi ar fi putut să completeze chestionarul în timp ce mergeau cu metroul sau cu un alt mijloc de transport... Așa că eu am observat diferențe mari în spiritul de colegialitate de la o generație la alta. Mie îmi place colegialitatea, așa cum apare aceasta în exemplul de mai sus!“.
    Iată că tinerii au sensibilitate, pot fi foarte buni observatori. Au capacitatea de a analiza și sintetiza, pot scrie cu stil și pot transmite gânduri și mesaje într-un mod mai deosebit. Redau în continuare alte gânduri primite în mesajul scris al unui alt coleg.
    „Natura umană se caracterizează prin voința de a face bine, de a vedea binele proiectat în toate lucrurile și de a simți binele în orice vibrație. Sunt oameni care vor să aducă schimbarea, vor să realizeze ceea ce alții consideră a fi imposibil... Ei se află într-o eternă goană, căci se lovesc de zidurile construite de societate și ajung să rătăcească într-un labirint de încercări. Acești oameni suferă, nu din orgoliu că lucrurile nu le ies așa cum și-ar dori, ci pentru că le pasă...
    Cu toate că societatea impune legi și ordonă respectarea lor, ea ajunge să îndemne oamenii spre abandonarea bunătății lor și să cultive egoismul ca armă de supraviețuire. Este normal să ne trăim viața doar pentru a satisface interese proprii? Sau este «normal» să urmărim scopuri mai înalte, pentru dezvoltarea colectivă? În orice caz, bunătatea presupune achitarea obligațiilor morale și sociale, fără însă a aștepta o recompensă sau fără a ne teme de o sancțiune în cazul ignorării lor. Nu trebuie să săvârșim binele de frică, ci din iubire față de semenii noștri și față de toată creația lui Dumnezeu. Dacă ne purtăm cu ceilalți după cum suntem noi, nu după cum sunt ei, adică dacă oferim ceea ce vrem să primim, ajutăm la răspândirea binelui.
     Bunătatea înnăscută a oamenilor este sursa armoniei pe Pământ. Vreau să cred că trăim într-o lume în care nu trebuie să țipi din răsputeri pentru a fi ajutat, pentru că cei din jurul tău simt durerea ta o dată cu tine și te ajută necondiționat. Vreau să cred că nu suntem niciodată singuri, ci înconjurați de dragostea și prietenia celorlalți – după cum a afirmat Cicero: «Cei buni se iubesc și se caută între ei»“.
     Este mult stres să vezi că există colegi sensibili și buni. Colegi cu Hipocrate. Colegi care sunt gata să ajute, să fie alături de alți colegi, nu doar în a le spune la ce oră se desfășoară un anumit curs, în ce zi se dă un anumit examen, care sunt cerințele în cadrul unui anumit colocviu, dându-le notițele sau cărțile personale pentru a putea învăța și multe altele (este și o enumerare care se poate transforma în una cu „nu“ în față, dar despre acestea nu doresc să vorbim acum). Este mult stres să vezi că există colegi sensibili și buni pentru că știi că vor fi supuși multor încercări. Știi că această sensibilitate îi va face să sufere și mai știi și că nu toți vor rezista în timp. În același timp îți dorești să reziste pentru că știi că societatea medicală are nevoie de ei, că este necesar ca numărul lor să crească pentru că doar așa colegialitatea se poate extinde și, vreodată, ar putea deveni un fenomen de masă, un fenomen pe care ți-l dorești.
     Am primit și multe alte mesaje în zilele care au trecut, dar nu le voi reda, mai ales pentru că unele sunt scrise foarte personal. Totuși, legat de ideea de colegialitate, pe care un cadru didactic ar trebuie să o transmită viitorilor colegi, mă refer la câteva gânduri dintr-unul dintre aceste mesaje: „Chiar dacă inițial am avut o ușoară reținere în a mă înscrie la cercul de microbiologie, acum sunt foarte încântată că am făcut-o, mai ales că am reușit în numai câteva ore să îmi schimb total percepția despre ce avea să se întâmple“.
    Există rețineri, pe de o parte pentru că în mod necolegial se transmit anumite mesaje de „colegi“ mai mari, care fie nu au înțeles mai nimic, fie, fiind puțin certați cu învățatul, consideră că atunci când se mai găsește careva să te îndemne să înveți aceasta reprezintă o dușmănie și nu colegialitate. E vorba și de lipsa celor „cei șapte ani de acasă“, dar și de alte absențe pe care nu le voi comenta. În loc să aleagă tăcerea se simt datori să vorbească și să încâlcească mințile colegilor mai mici. În loc să îi lase să descopere singuri ce se petrece și să aleagă cea mai bună variantă pentru dezvoltarea lor, se trezesc vorbind, își închipuie că sunt buni sfătuitori (asta în cazul în care nu o fac doar cu răutate și doar pentru a bloca accesul la informație al viitorilor colegi). Trec prin facultate, observă (sigur au spirit de observație, doar că nu îl utilizează corespunzător), uneori sunt nemulțumiți de ceea ce văd și ceea ce li se întâmplă, dar nu mișcă nici măcar un degețel pentru a schimba lucrurile, pentru a le îmbunătăți. Însă, la cleveteală sunt primii! De cele mai multe ori au și rămân cu gândul „eu am scăpat, ce mă mai interesează dacă se schimbă sau nu ceva?“. Este un exemplu tipic de necolegialitate, un stres suplimentar, negativ, pentru cei cărora le pasă.
     „Mi-a plăcut organizarea prezentării introductive și faptul că ne-ați spus din start ce puncte doriți să atingeți. Am apreciat poza cu copacii care se sprijineau, am apreciat mesajul. Recunosc că vă dau din ce în ce mai multă dreptate când spuneți că munca în echipa este cea mai eficientă. Așadar, cred că cel mai important mesaj de la dvs. este încurajarea colegialității și renunțarea la rivalitățile deja consacrate pentru că nu ne aduc niciun beneficiu și nu ne îndrumă spre o medicină de bună calitate.“
     Adevărul este că aceste cuvinte sintetizează exact ce îmi doresc: colegialitate, empatie față de pacienți și o medicină de cea mai bună calitate.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe