În perioada 20–22 aprilie 2012, la hotelul Capital Plaza din Bucureşti va avea loc a XII-a Conferinţă Naţională de Medicina Sexualităţii cu participare internaţională, organizată de Asociaţia pentru Medicina Sexualităţii din România (AMSR) şi Federaţia Română de Psihoterapie, eveniment la care, tradiţional, săptămânalul „Viaţa medicală“ este partener media profesional.

Despre temele reuniunii şi proiecte de viitor am discutat cu dl prof. asoc. dr. Nicolae Calomfirescu, preşedintele AMSR. "> Inovaţie şi austeritate - Viața Medicală
Interviuri

Inovaţie şi austeritate

de Dr. Maria DRAGOTĂ - apr. 13 2012
Inovaţie şi austeritate

În perioada 20–22 aprilie 2012, la hotelul Capital Plaza din Bucureşti va avea loc a XII-a Conferinţă Naţională de Medicina Sexualităţii cu participare internaţională, organizată de Asociaţia pentru Medicina Sexualităţii din România (AMSR) şi Federaţia Română de Psihoterapie, eveniment la care, tradiţional, săptămânalul „Viaţa medicală“ este partener media profesional.

Despre temele reuniunii şi proiecte de viitor am discutat cu dl prof. asoc. dr. Nicolae Calomfirescu, preşedintele AMSR.

            Cum este structurată conferinţa de anul acesta? Care sunt temele propuse?

            – Putem spune că a douăsprezecea reuniune naţională de medicina sexualităţii se va desfăşura între două repere: inovaţie şi austeritate. De ce vorbim de inovaţie? După cum ştiţi, AMSR este afiliată, din 2005, la Societatea Europeană de Medicina Sexualităţii (ESSM). Ultimul congres ESSM, desfăşurat la Milano, care a fost chiar o inovaţie, a avut alte secţiuni, alte subiecte decât până acum. Începând cu acest congres, Comitetul ştiinţific al ESSM, din care şi eu am făcut parte timp de trei ani, a modificat tematica. Până acum erau 18 puncte, în care intrau toate tipurile de afecţiuni, la ambele sexe. S-a hotărât ca la congresul de anul acesta, care va avea loc în decembrie, la Amsterdam, să fie o nouă tematică, separată: bărbaţii cu disfuncţiile lor sexuale, 17 sau 18 puncte, în care intră şi sexualitatea în oncologie, chirurgia prostatică, boala psihică, diabetul zaharat etc. şi femeile, cu patologia specifică: tumora de sân, tumora în sfera ginecologică, patologia pelvină, incontinenţa urinară ş.a.m.d. Practic, tematica de medicina sexualităţii s-a îmbogăţit, asistăm la o lărgire a domeniului în care căutăm calitatea vieţii sexuale, la pacienţi la care nu ne-am gândit până acum că ar fi preocupaţi de această problemă. A apărut şi o rafinare a calităţii vieţii sexuale în raport cu tot felul de boli, probleme, terapii. AMSR a adoptat imediat noua tematică propusă de ESSM, astfel încât conferinţa nu are un subiect unic, ci o tematică dublată. În consecinţă, o zi va fi dedicată sănătăţii sexuale masculine, iar alta, alături de sesiunea de comunicări ştiinţifice, obligatorie în orice reuniune, are ca temă de discuţie sănătatea sexuală feminină. Vorbim despre hormoni şi sexualitate, sexualitatea pacientei psihiatrice, cuplul în altă abordare, viaţa înainte şi după vezica hiperactivă etc. Avem şi materiale de psihologie pe această temă. Va fi şi o secţiune în care abordăm iar ceva în premieră: bolnavul cu insuficienţă renală. O altă inovaţie este o conferinţă despre tânăra generaţie candidată la boală cardio-metabolică. De asemenea, avem – pentru prima oară – o secţiune pentru farmacişti. De ce? De multe ori, pacientul se duce întâi la farmacie să ia „un leac“. Şi i se dă un medicament, în funcţie de simptomele pe care le exprimă, nu în funcţie de diagnostic. Nu există dialog cu farmacistul pe tema disfuncţiilor sexuale, pentru că discuţia se desfăşoară în public. Vor fi, desigur, şi momentele deja cunoscute, precum conferinţa preşedintelui, sesiunea societăţii afiliate ESSM (de data aceasta Societatea Finlandeză de Medicina Sexualităţii), ateliere de psihologie…

            Aspectul pozitiv este, aşadar, inovaţia. În ce constă austeritatea?

            – În contextul crizei cronice pe care o trăim, ne aşteptăm la o participare ceva mai redusă. Apoi, noile reguli ARPIM privind relaţia companiilor farmaceutice cu reuniunile medicale şi participanţii sunt aliniate la cele de pe plan internaţional. AMSR a aplicat măsuri de austeritate mai demult, nu există un festivism deplasat, ci lucruri practice şi în concordanţă cu regulile ESSM. De când au apărut aceste noi reguli, sunt mai mulţi tineri care participă la congrese. Apoi, una e să fii o societate unidisciplinară, puternică, şi alta e să fii AMSR, cu membri medici din mai multe specialităţi şi să te ocupi de un domeniu care pentru mulţi a rămas… o chestie jenantă. Sunt oameni care au progresat, dar şi din cei care nu vor să accepte, de exemplu, că medicamentul X poate afecta sexualitatea.

            În paralel cu lucrările congresului, va avea loc al VII-lea Summit Euroasiatic de Andrologie. Ce ne puteţi spune despre el?

            – Este iniţiativa Societăţii Turce de Andrologie, care numără câteva sute de andrologi-urologi, cu activitate şi participare puternică şi la nivel internaţional. Iniţial, summitul a fost organizat pentru ţările cu vorbitori de limbă turcă, dar apoi s-a lărgit, iar faptul că acum vine în România, cu secţiune în limba engleză, e deja un progres, o noutate. Vor fi aproximativ 90 de participanţi. Avem şi noi câteva prezentări. Am vrut să aflăm la ce nivel este protezarea peniană în ţara noastră şi am constatat că subiectul este deocamdată o pată neagră. – Fiecare conferinţă AMSR are un alt preşedinte. Cine va conduce reuniunea din acest an? – De această dată, preşedintele e foarte tânăr, sub 40 de ani. Este vorba despre dr. Cătălin Belinski, urolog care a urmat cursul de medicina sexualităţii de la Oxford, organizat de ESSM. Este un semnal pentru tineri, că e nevoie de ei. AMSR este o agora unde se poate discuta, cu lumina aprinsă, despre probleme profesionale. Fiecare tânăr, fie el urolog, ginecolog, diabetolog, endocrinolog, psihiatru, dermatolog, medic de familie, psiholog, poate veni aici să primească şi să dăruiască informaţie. Sunt multe reticenţe socioculturale de care încă nu ne-am lepădat şi asta e o problemă. Tinerii trebuie să vrea să descopere lumea. Suntem mai mult mecanicişti şi mai puţin funcţionali, iar sexualitatea este o chestiune de funcţionalitate, de „roţi dinţate“. Cred că e nevoie în facultate de disciplina care să se numească sănătate sexuală, medicină sexuală. Absolvenţii trebuie să ştie că sexualitatea nu este o chestie murdară, urâtă, vulgară şi comercială, ci un domeniu foarte complex şi pasionant, care trebuie abordat profesionist din punct de vedere medical. Noi încă suntem suferinzi la capitolul acesta. Vorbim de informaţie în medicina sexuală aşa cum vorbim şi de psihologie medicală, de arta comunicării medic–pacient. Sunt chestiuni de care e nevoie şi care încă nu se fac cum trebuie.

            Ce îşi propune AMSR pentru viitor?            – AMSR e o societate multidisciplinară, care caută să meargă mai departe şi să aducă noutăţi. Să arate medicilor şi psihologilor – pentru că în continuare avem o bună colaborare cu Federaţia Română de Psihoterapie şi cu Colegiul Psihologilor – că simptomatologia din sfera sexualităţii face parte din cea legată de probleme serioase: boala cardiovasculară, boala metabolică, oncologie etc. O să facem o promovare în media medicală şi nu numai, pe care anul acesta n-am realizat-o din motive financiare. Vom căuta să promovăm activitatea AMSR în special în rândul rezidenţilor de diverse specialităţi, a tinerilor specialişti. Despre sexualitate şi medicina acesteia trebuie să vorbim cu respect, cu calm, într-o atmosferă decentă. Există premise să continuăm cu succes, pentru că am ajuns în altă etapă. Practic, am început cu disfuncţia erectilă, am ajuns la medicina sexualităţii, la conferinţe cu temă unică, în care predomina patologia masculină, acum avem tematici măcar numeric echivalente între cele două sexe. Vrem normalitate relaţională, ştiinţifică şi… financiară în cadrul AMSR. Dacă vom merge pe linia inovaţiilor şi vom face parteneriate cu societăţi ştiinţifice, cu firme de medicamente care să propună şi susţină granturi educaţionale, cred că vom reuşi să supravieţuim. Invităm specialiştii să vină alături de noi, pentru că domeniul trebuie împins înainte.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe