Newsflash
Interviuri

Minciuna și impostura au picioare scurte în chirurgie

de - oct. 9 2020
Minciuna și impostura  au picioare scurte în chirurgie

România este aliniată la standardele internaţionale în ceea ce privește performanţa în chirurgia estetică și reconstructivă. Dr. Dinu Iuliu Dumitrașcu este medic chirurg estetician și spune că, pentru el, această meserie este ideală. În interviul acordat am discutat, între altele, despre progresele din domeniu și necesitatea decontării anumitor proceduri din această sferă.

Dr. Dinu Iuliu Dumitrașcu este chirurg estetician și șef de lucrări în cadrul Catedrei de anatomie a Universităţii de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca. Rezidenţiatul l-a efectuat la Abteilung für hand und Plastische-Rekonstruktive-Chirurgie din Augsburg, Germania (2010-2012), respectiv Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca (2012-2016). Experienţele dobândite vizează chirurgia estetică, microchirurgia reconstructivă, chirurgia mâinii.

DinuD4

Cum se situează chirurgia plastică din România în raport cu alte ţări?

România este la același nivel înalt de performanţă în chirurgia plastică, la care sunt ţări cu standard de viaţă foarte ridicat. Atât în chirurgia estetică, cât și în cea reconstructivă, la noi în ţară se realizează intervenţii dificile cu rată de succes foarte mare, comparabilă cu statisticile americane, germane. Avem medici foarte bine pregătiţi, avem dotări de top în sistemul privat. În cel de stat se fac îmbunătăţiri constante. Eu unul am văzut progrese mari în ultimii 10-15 ani.

Care sunt diferenţele dintre chirurgia plastică și cea recon­structivă?

Eu cred că și chirurgia reconstructivă este o chirurgie estetică. Nu poţi doar să redai funcţia cu un rezultat estetic urât, care să stigmatizeze pacientul. Chirurgia reconstructivă este medicina care salvează. Este o specialitate care se luptă cu cancerul, cu accidentele grave, casnice sau auto, cu infecţii. Chirurgia estetică îmbunătăţește aspectul fizic și prin asta crește încrederea în sine și bunăstarea psihică. Este una dintre foarte puţinele specialităţi în care pacientul este un om sănătos.

De ce aţi ales chirurgia estetică?

Pentru mine este meseria ideală. Îmbină arta, tehnica și știinţa. Este o chirurgie în care cu siguranţă ai nevoie de simţ estetic, dar și de o mână precisă și o tehnică desăvârșită. Și tot timpul apar noutăţi, între ele aflându-se produsele medicale mai sigure, tehnicile tot mai perfecţionate, instrumentarul tot mai îmbunătăţit. Nu ai parte de plictiseală atunci când ești chirurg estetician. Mă simt foarte norocos că am ales această specialitate ca meserie. Încă nu am avut o zi în care să nu merg cu plăcere la clinică. O provocare în plus o constituie faptul că tot ce lucrăm noi se vede. Toleranţa faţă de eroare este minimă.

Neîncrederea oamenilor în oameni

Mai au oamenii încredere în chirurgia plastică după cazurile de falși medici din domeniu?

Da, sigur, au. Aceste cazuri sunt rare. Escroci și impostori pot să apară și apar, sunt cazuri mediatizate în întreaga lume, dar minciuna și impostura au picioare scurte în chirurgie. Nu e greșit ca pacienţii să se intereseze despre experienţa, studiile și perioada de formare a chirurgului la care apelează. Să se informeze asupra clinicilor la care doresc să le fie făcută intervenţia chirurgicală. Românii în general sunt sceptici. Sunt unii oameni care, în orice moment, se așteaptă să fie înșelaţi, de aici și neîncrederea când li se propune ceva. Nu mă refer doar la medicină, ci la orice domeniu. Când lucram în Germania, nu am trăit sentimentul de neîncredere al oamenilor în oameni așa cum îl văd la noi. Mă doare totuși pentru că eu sunt onest și nu îmi văd meseria ca pe o afacere.

Cât durează recuperarea postoperatorie?

Diferă așa de mult perioada de recuperare pentru operaţii diferite, în zone diferite ale corpului. Recuperarea poate fi văzută ca perioada petrecută în clinică. Aceasta variază de la câteva ore la două zile. Tot recuperare poate însemna și perioada în care se vindecă incizia. Aici poate dura de la cinci zile la două săptămâni. Reîntoarcerea la muncă sau la un stil de viaţă normal diferă și ea, în funcţie de intervenţii, între câteva zile și până la câteva săptămâni. Uneori rezultatul final, din punct de vedere estetic, se obţine mai greu, mult mai târziu, poate și după un an de la intervenţia propriu-zisă. Ca să dau un exemplu, o persoană operată pentru o mărire de sâni cu implant de silicon se poate întoarce la munca de birou la câteva zile de la intervenţie, dar are nevoie de șase săptămâni fără efort fizic pentru a se vindeca. Iar sânii își vor căpăta forma finală la 6, 12 luni de la intervenţie.

Și intervenţiile minim invazive?

Intervenţiile minim invazive au un timp extrem de scurt de recuperare. Nu degeaba se numesc „lunch break procedures”. Pacienţii vin în pauza de masă pentru o injectare, după care se întorc la birou. Sau pot pleca de la clinică direct la restaurant, pentru a lua masa. Trebuie luat în calcul și riscul, redus dar prezent, de hematom. Oricând se lucrează cu ace într-o zonă bine vascularizată, pot apărea vânătăi. Din acest motiv le recomand pacienţilor să nu vină la proceduri chiar înainte de un eveniment important.

DinuD2

Sunt acoperite intervenţiile chirurgicale de specialitate de asigurarea medicală?

Nu, nu sunt, cu toate că unele intervenţii s-ar justifica să fie suportate de asigurarea medicală. De exemplu, o gigantomastie care dă dureri de spate; o hernie de disc; o ptoză palpebrală severă, care împiedică vederea sau ginecomastia, care poate stigmatiza bărbaţii. Sper că în timp, aceste intervenţii le vor putea fi oferite gratuit pacienţilor. Anul acesta am primit o veste bună. Pacientele cu reconstrucţie mamară după mastectomie pot beneficia gratuit de reducţie mamară, pentru a obţine simetrie.

Este chirurgia estetică sigură?

Da, de aceea se și operează. Dacă ar fi ceva periculos cu siguranţă specialitatea ar dispărea. Ca în orice ramură a medicinei, siguranţa de 100% sau garanţia nu pot fi oferite. Dacă medicul își face treaba bine și pacienţii respectă indicaţiile, riscurile scad foarte mult. Este corect ca pacientul să fie informat de toate complicaţiile posibile și să nu i se promită ceea ce nu se poate controla. Chirurgia estetică este totuși medicină și pacienţii trebuie foarte bine informaţi.

Dintre cazurile rezolvate, care vă sunt încă vii în memorie?

Am avut parte de mari satisfacţii și în chirurgia reconstructivă, și în cea estetică. În chirurgia estetică ajutăm foarte mult psihicul pacienţilor noștri. Observ frecvent cum la controalele postoperatorii parcă îmi intră pe ușa cabinetului o altă persoană decât cea de dinainte de operaţie. Văd o persoană fericită, zâmbitoare, cu multă încredere în sine. Până nu am avut contact cu chirurgia estetică nu mi-am imaginat ce apăsător poate să fie un complex fizic. Îmi sunt vii în memorie multe cazuri în care am putut să le aduc fericire pacienţilor mei.

Un domeniu relativ accesibil

Câteva cuvinte despre chirurgia estetică minim invazivă?

Este sigură, nu este dureroasă, preţurile o fac relativ accesibilă. Unele paciente doresc să îmbunătăţească ceva la faţa lor, altele vor să „nu mai îmbătrânească”. Și bărbaţii apelează tot mai des la medicina estetică minim invazivă. Atunci când spiritul este tânăr, dar corpul începe să îmbătrânească, medicina estetică poate face minuni. E frumos că multe proceduri nu sunt evidente. Un ochi neavizat nu își dă seama că pacientul și-a injectat ceva. Vorba care spune că o chirurgie estetică de calitate nu este evidentă e cu siguranţă adevărată. Mă bucur sincer că trăim într-o perioadă a descoperirilor și progreselor medicale. Și în estetică apar produse cu rezultate tot mai bune și de mai lungă durată. Pentru că pe plan mondial, medicina estetică minim invazivă este în expansiune, și experienţele medicilor sunt altele, tot mai mari, eficiente, sigure. Știm cum să evităm complicaţiile, știm ce funcţionează bine și ce nu.

În cât timp dispar cicatricele?

Din păcate, cicatricele nu dispar. Nu există incizie fără cicatrice. Și cred că nici prea curând nu o să apară o soluţie care să elimine cicatricile. În schimb, putem oferi cicatrici foarte discrete sau ascunse. Maturarea unei cicatrici poate dura un an de zile. Iniţial ea este hipertrofică, roșie, dar la 12 luni de la intervenţie ar trebui să rămână o linie discretă, sidefie. Există multe proceduri minim invazive precum și unguente care fac cicatricele cât mai estetice. Există unii pacienţi care sunt predispuși la cicatrici hipertrofice sau cheloide. Ei sunt excepţia și, din păcate, vor fi mai puţin mulţumiţi de rezultat.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe