Newsflash
Știri

Monitorizarea corupţiei în medicină?

de Dr. Al. TRIFAN - apr. 27 2012
Monitorizarea corupţiei în medicină?

   Credeţi că în medicină fenomenul corupţiei are o amploare care trebuie monitorizată? Organizatorii, responsabili ai proiectului Bună guvernare prin integritate şi responsabilitate în sistemul de sănătate românesc,sunt de părere că răspunsul dat trebuie să fie afirmativ. Totuşi, ne întrebăm: în acest domeniu, fenomenul corupţiei este oare aşa de important încât este necesar să se înfiinţeze la Ministerul Sănătăţii un compartiment specializat, al doilea de acest fel, după cel de la Ministerul Administraţiei şi Internelor? Chiar aşa: medicii se află pe locul doi în top?! Să spunem mai întâi că nu este bine definită noţiunea de corupţie ce apare în practica medicală. Deşi a făcut obiectul unor discuţii susţinute în cadrul unor organizaţii profesionale precum Colegiul Medicilor şi Camera Federativă a Medicilor, nu s-a ajuns la un consens. Pentru a mai îndulci lucrurile, unii vorbitori la conferinţa de lansare a proiectului, săptămâna trecută, au subliniat că vor fi analizate în special abaterile de la prevederile legii privind organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor. În sală se aflau şi directori ai unor direcţii de sănătate publică, pentru că intenţia este de a stabili şi în cadrul acestora structuri pentru promovarea credibilităţii şi amplificarea integrităţii corpului medical din teritoriu, unde spitalele au fost trecute în subordinea autorităţilor locale. Aşa cum au arătat unii vorbitori, nu se aşteaptă de la aceste structuri o „vânătoare de vrăjitoare“, dar se pune întrebarea cum va fi diferenţiată, la nivelul asistenţei medicale individuale, pe de o parte mita şi, pe de alta, bonificaţia oferită pentru o competenţă deosebită. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe