Newsflash
ACTUALITATE Știri

Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași - Centru de Excelenţă în Hipertensiune

de Magdalena Tănăsescu - apr. 30 2024
Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași - Centru de Excelenţă în Hipertensiune

Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi este cea de-a doua unitate medicală din ţară, după Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din București, care îndeplineşte criteriile pentru a deveni Centru de Excelenţă în Hipertensiune.

Coordonatorul noului centru de excelenţă de la Spitalul Parhon va fi prof. dr. Adrian Covic, medic şef secţie Nefrologie. 

Unitatea medicală este deservită de specialişti în cardiologie, medicină internă şi nefrologie şi dispune de o colaborare multidisciplinară: cardiologie, nefrologie, urologie, terapie intensivă, chirurgie, chirurgie vasculară şi radiologie. De asemenea, spitalul are echipamentul necesar pentru a se alătura acestei reţele de excelenţă.

„Hipertensiunea arterială este şi astăzi principala cauză de deces la nivel mondial. Este cunoscut faptul că un control adecvat al tensiunii arteriale în Europa este încă insuficient. Există diferenţe în sistemele de sănătate între ţările europene, iar în unele ţări sistemul de sănătate guvernamental rambursează doar parţial costurile terapiei antihipertensive. Există diferenţe în ceea ce priveşte produsul naţional brut, nivelurile de educaţie, consumul de sare, prevalenţa obezităţii şi alte comorbidităţi asociate. Acestea ar putea cauza diferenţe în prevalenţa hipertensiunii arteriale, cu modificări ale mortalităţii cardiovasculare”, au transmis reprezentanţii spitalului, într-un comunicat preluat de Agerpres

Primul Centru de Excelenţă în Hipertensiune a fost în Bucureşti, în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, clinica de Cardiologie, sub îndrumarea prof. univ. dr. Maria Dorobanţu.

Numărul total de Centre de Excelenţă ESH aprobate este de 178, ele fiind situate în 32 de ţări europene.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe