Newsflash
Știri

Noua directivă antitutun, pe ultima sută de metri

de Dr. Mariana MINEA - mar. 7 2014
Noua directivă antitutun, pe ultima sută de metri
   Propunerea de revizuire a Directivei privind produsele din tutun a fost aprobată miercuri, 26 februarie, de membrii Parlamentului European. Obiectivul prezentei revizuiri este acela de a face produsele din tutun mai puţin accesibile pentru tineri. Textul propunerii interzice folosirea „aromelor caracteristice“ în ţigări (dar nu şi în alte produse din tutun). Mentolul va fi scos din utilizare în patru ani, regulă care se aplică tututror produselor cu o cotă de piaţă de cel puţin 3%. O schim­bare importantă vizează supra­faţa pe care o vor acoperi avertismentele de sănătate pe ambalajul produselor din tutun. Astfel, suprafaţa acoperită de mesaje şi imagini va creşte de la 30%, respectiv 40% din suprafaţa celor două feţe ale pachetului, cum se întâmplă în prezent, la 65%, faţă şi verso. Pachetele de ţigări vor avea o formă cuboidală şi un minimum de 20 de ţigări pe pachet, în scopul de a deveni mai puţin atractive pentru fumători şi pentru nefumători. „Votul din Parlament este cu atât mai semnificativ, dacă luăm în consideraţie efectul devastator pe care îl are tutunul asupra sănătăţii cetăţenilor UE – 700.000 de decese în fiecare an şi aproximativ 14 ani de viaţă în minus pentru fumători. Dacă se asigură că produsele din tutun arată şi miros ca nişte produse din tutun, noile reguli vor ajuta la scăderea numărului de persoane care se vor apuca de fumat. În acest sens, un rol central îl va avea plasarea imaginilor şi textelor de avertizare obligatorii pe ambele părţi ale pachetelor de ţigări şi ţigarete de foi, precum şi interzicerea aromelor. Împreună cu interzicerea pachetelor care arată ca nişte rujuri şi a elementelor înşelătoare de pe pachete, aceste măsuri vor duce la eliminarea produselor care incită copiii şi adolescenţii din UE să se apuce de fumat”, a afirmat într-un comunicat de presă Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate şi protecţia consu­matorului. Noua directivă va reglementa şi utilizarea produ­selor care conţin nicotină, inclusiv a ţigărilor electronice. Acestea vor rămâne accesibile fumătorilor, ca ajutor în aban­donarea fumatului, însă vor prezenta avertismente legate de sănătate şi vor fi ţinute departe de copii. Votul de azi din Parlamentul European repre­zintă unul din paşii finali pe care îi parcurge Directiva Comisiei Europene înainte de intrarea în vigoare a noilor reglementări.
   Următorul pas constă în votul Consiliului de Miniştri, la 14 martie. Direc­tiva anterioară antitutun datează din anul 2001.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe