Newsflash
Internaționale

Ortorexia, o tulburare insuficient cercetată

de L. Budin - iun. 2 2022
Ortorexia, o tulburare insuficient cercetată

Persoanele care petrec mai mult de o oră în raioanele alimentare, pentru a citi compoziţia fiecărui produs, ar putea suferi de o tulburare denumită ortorexie - sau obsesia mâncatului sănătos.

În prezent, nu există un consens ştiinţific în ceea ce priveşte ortorexia. Cele două teorii susţinute cel mai frecvent se referă fie la clasarea printre tulburările de comportament alimentar, fie printre tulburările obsesive de comportament, informează La Presse.

ortorexie-supermarket3

Ortorexia, care face obiectul unui număr mic de cercetări, poate fi identificată printr-un test alcătuit din zece întrebări şi elaborat de Steven Bratman, medic american care a dat în 1995 acest nume unei tulburări de care suferea chiar el.

Dacă pacientul face distincţie între alimentele sănătoase şi nesănătoase, dacă resimte emoţii puternice, disproporţionate chiar, în legătură cu alimentele nesănătoase, și dacă acest lucru are un impact asupra vieţii sale cotidiene, suferă probabil de ortorexie”, a punctat Alexandre Chapuy, psiholog francez din Montpellier.

Ortorexia are, în oarecare măsură, similitudini cu anorexia, precizează el, dar există şi o diferenţă între cele două: un ortorexic nu vrea să piardă în greutate, obiectiv pe care îl urmăreşte o persoană cu anorexie.

Persoanele ortorexice urmăresc în măsură mai mică să-și pună în valoarea imaginea corporală, estetică, ele îşi privesc corpul prin prisma sănătăţii”, a precizat dieteticiana Laurence Myr.

Mai mult decât dorinţa de a fi într-o stare bună de sănătate, „le e teamă să nu fie otrăvite de pesticide sau de alimente, să moară de cancer”, a detaliat Alexandre Chapuy.

Aceste persoane adoptă regimuri alimentare stricte, care nu sunt, în sine, problematice, „atâta timp cât nu suferă, nu se izolează, iar sănătatea nu le este afectată”, a subliniat psihologul.

Totuși, din punctul de vedere al dieteticienei Laurence Myr, persoanele care urmează regimuri specifice, suprimând anumite tipuri de ingrediente, ar putea fi mai înclinate spre a dezvolta o tulburare alimentară.

Dezvoltarea unor comportamente extrem de stricte, aşa cum face o persoană ortorexică, duce la tulburări sociale, alimentate de practicile „sănătoase”, elogiate pe rețelele sociale, care pot duce la orientarea către un comportament obsesional nefast, a adăugat ea. Mai ales că încrederea consumatorilor este slăbită, pe fundalul scandalurilor agro-alimentare recente, cum ar fi contaminări ale ciocolatei cu bacterii.

Dieteticiana Laurence Myr spune că a constatat o creștere a numărului de pacienți care suferă de ortorexie, dar cifrele oficiale, privind amploarea acestei tulburări în lume, sunt neclare, din cauza lipsei unui diagnostic precis. Ea a constatat totuși o prevalență a fenomenului la sportivi, la studenţi în domeniul sănătății, la cercetători sau dieteticieni. 

Urmele de pesticide de pe fructe și legume le anulează toate beneficiile

Alexandru Rafila: „Avem o variantă aproape finalizată a Strategiei Naţionale de Control al Cancerului”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe