Newsflash
ACTUALITATE Știri

Peste 600.000 de oameni au murit de malarie într-un singur an

de Magdalena Tănăsescu - apr. 25 2024
Peste 600.000 de oameni au murit de malarie într-un singur an

Pentru 2024, OMS a decis ca tema dedicată zilei de 25 aprilie să fie „Accelerarea luptei împotriva malariei pentru o lume mai echitabilă”, în condițiile în care boala infecțioasă a făcut 608.000 de decese în 2022.

Potrivit who.int., în acelaşi an s-au înregistrat 249 de milioane de îmbolnăviri la nivel global. 

Zonele rurale africane, cu cele mai mari rate de sărăcie şi cele mai mici posibilităţi de acces la educaţie sunt cele mai afectate de această boală infecţioasă. Patru din cinci cazuri de malarie apar la copiii sub cinci ani din zonele cele mai defavorizate din Africa Subsahariană.

În țara noastră se înregistrează anual un număr constant de cazuri de malarie și boli rare.

 

„Este vorba de 20-30 de persoane, care în general rămân internate. Însă ceea ce trebuie reținut este că majoritatea dintre aceste boli sunt ori prevenibile prin diverse mijloace, ori boli curabile dacă prezentarea la doctor se face rapid. Noi avem aici, în incinta spitalului, un Cabinet de boli tropicale și medicina călătoriei. Acest cabinet se ocupă de consiliere pre-expunere, înainte de călătorie”, a declarat prof. dr. Simin-Aysel Florescu, medic primar boli infecțioase în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” din București. 

 

La rândul său, dr. Ovidiu Roșca, medic primar infecționist la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara precizează că în România malaria a fost eradicată în anii 1960. 

 

„Acum avem doar cazuri «de import». Vorbim despre persoane care au călătorit în zone endemice unde există malarie: Asia, Africa, America Centrală și de Sud. La nivel național, există o metodologie de supraveghere a malariei, care include definiții de caz, modalități de stabilire a diagnosticului, de raportare strictă a cazurilor de malarie, tratamentul ce se administrează, dar și chimioprofilaxie. Și, când vorbim de profilaxie, le recomand celor care merg în excursii în țările endemice, mă refer aici îndeosebi la turiști, ca măcar cu o săptămână înainte de plecare, să ia legătura cu un medic infecționist care va recomanda un tratament, în funcție de țara de deplasare, fie zilnic, fie săptămânal, cu un medicament împotriva malariei. Administrarea acestuia va începe cu 7 zile înainte de deplasare, va continua pe perioada în care se află în zona endemică și încă 4 săptămâni după întoarcerea în țară”, a spus dr. Ovidiu Roșca.

 

Pentru a preveni malaria, o boală periculoasă răspândită de unii ţânţari, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă și un al doilea vaccin, numit R21/Matrix-M.

 

Pe 17 aprilie a.c., AFP a anunțat că un nou tip de plasă de ţânţari a fost distribuită în Africa Subsahariană, prevenind astfel aproximativ 13 milioane de cazuri de malarie şi aproape 25.000 de decese în trei ani. 


Notă autor:

Sursa foto: https://web.facebook.com/spitalulvictorbabestimisoara

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe