Newsflash

Puterea alegerii

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - dec. 12 2016
Puterea alegerii
     Când exemplele de colegialitate lipsesc, trebuie să privim lucrurile realist, să ne gândim la ceea ce ține de noi și să punem în aplicare. Dacă ne gândim la ceea ce fac alții putem pica în eroarea optimismului/pesimismului. Sunt convins că nu este ușor, dar nu este nici imposibil. De-a lungul timpului, am observat situații în care „ținerea de scaun” părea a fi unica activitate importantă. Sau, o altă situație la fel de necolegială poate fi și gândul exprimat în fapte, de genul: „Ce contează, noi tot ieșim la pensie, ce importanță are ce se petrece după aceea?”. Sunt instituții în care s-a funcționat în acest stil.
     Dacă cineva, în tinerețe, a beneficiat de susținerea unui mentor, a fost tratat colegial, a primit sfaturi și învățături, a avut chiar și posibilitatea de a ieși din țară în vremuri în care participarea la congrese externe sau la stagii de pregătire internaționale era extrem de rară, colegial vorbind, odată ce a primit aceste daruri, devenea clară datoria de a transmite mai departe măcar o parte din ele.
     De multe ori, din păcate, în acest moment începe să se manifeste un spirit negativ, iar situația devine și mai nefericită când alți și alți potențiali colegi încep să se simtă inspirați să procedeze similar. Se intră într-un cerc vicios care greu mai poate fi rupt altfel decât așa cum Alexandru Macedon a tăiat nodul gordian. O atare concluzie îndeamnă, poate, spre pesimism: „Noi nu suntem Alexandru Macedon, societatea în care trăim nu are modele, cine să rupă cercul vicios? E imposibil să schimbăm ceva!”. Greșit! Nu este așa. Răul și lipsa de colegialitate nu sunt un „dat”, nu reprezintă situații de nezdruncinat. Orice poate fi zdruncinat, în rău dar și în bine. Omul are în puterea sa alegerea. Alegerea este un „dat”. Putem să alegem binele. Putem să alegem colegialitatea. Putem să participăm la cursuri, conferințe, congrese, dezbateri sau să audiem ceea ce se prezintă în mass-media și să realizăm că datele respective au utilitate atât pentru noi, cât și pentru alți colegi.
     Există emisiuni foarte interesante și utile în mass-media, dar atunci când auzim este bine să ne gândim și la ceilalți și să împărtășim și cu ei ceea ce am aflat. Chiar dacă aparent reacțiile sunt plăpânde sau chiar și atunci când nu există nicio reacție trebuie să continuăm. Nu este un motiv egoist, ci o realitate: avem nevoie de colegi și nu știm niciodată când ne putem afla într-o situație critică, într-o situație în care nu avem cum să ne descurcăm în lipsa colegilor și a colegialității.
     Altfel, alegerea greșită este să încercăm să fim „unici”, iar unicitatea se poate manifesta prin acumularea de informații, de resurse și păstrarea tuturor acestora în interes propriu. În loc să îi învețe și pe alții, unii aleg să se folosească de ceilalți. Uneori, acest gând apare pentru a obține unele beneficii, de exemplu posibilitatea de a participa cu lucrări la congrese sau conferințe, posibilitatea de a scrie lucrări științifice, capitole sau cărți, implicarea în proiecte în care recompensele sunt materiale (salarii). Mai poate exista și o altă concurență, foarte neplăcută: concurența „pe pacienți”. Exemplele, din păcate, pot continua. Doar că nici medicina și nici cercetarea nu se pot realiza cu bine în lipsa colegialității, în lipsa construirii unei echipe.
     Există persoane care încă din tinerețe sau mai ales încă din perioada adultă încep să se gândească la pensie și pun în balanță colegialitatea cu „ținerea de scaun”. Se poate ține de un scaun legat de o poziție de conducere, dar și de un scaun care, păstrat, impune angajatorului să îți întârzie pensionarea pe principiul „fără el/ea nu se poate”. Sigur că eroarea este cel puțin și a angajatorului (exemplul de management prost este evident – nu este în stare să construiască o echipă pentru viitor prin tehnica numită capacity building). Și în aceste condiții te poți trezi că într-un anumit birou, laborator sau chiar într-o întreagă instituție există o problemă cunoscută de o singură persoană. Chiar dacă acea problemă nu este relevantă la nivel național și tot este foarte neplăcut. Trăim într-o lume în care ar trebui să fim în stare să ne dezvoltăm, împreună. Altfel, pentru o vreme, se poate ajunge la alegerea între două variante: scoaterea la pensie și uitarea pentru totdeauna a modului în care se rezolvă respectiva problemă sau amânarea pensionării. A doua variantă este mai corectă într-un singur caz, atunci când persoana pensionabilă începe măcar și în al doisprezecelea ceas pregătirea altor colegi pentru că nicio pensionare nu poate fi amânată la infinit. Ne aducem din nou aminte și de angajator și de spiritul său atât managerial, cât și colegial; învățând din erorile precedente ar trebui să pună condiții – amânarea pensionării să fie posibilă doar asociată cu capacity building. Dacă este cineva care crede că așa se petrece în cele mai multe cazuri, răspunsul realist este „nu, nu este așa”. Avem atât de multe exemple de necolegialitate. Avem atât de multe exemple privind răul produs de necolegialitate. Să fie degeaba? Până când să rămână degeaba? Dacă rămânem indiferenți, rămânem cu „Noi tot ieșim la pensie, ce mai contează ce se petrece după noi?”, rămânem cu problemele nerezolvate și în loc să participăm la schimbare ne lamentăm în pesimism sau ne trezim, din când în când, în optimism.
     Nu toată lumea „ține de scaune”. Dacă unii, pentru a nu pierde „scaunul” sau pentru a câștiga altul mai înalt sunt în stare de multe, sunt în stare ca în prag de noi alegeri să își dedice timpul și resursele în acest scop, iar după alegeri, să acționeze din ce în ce mai țintit, direcționat pe persoane, grupuri de persoane sau grupuri de interese, nu toți sunt la fel. Sunt cunoscute persoane care au petrecut ore și zile în șir pentru a obține „scaunul”, iar apoi, de acest „scaun” au depins oameni, birouri, servicii, instituții sau sisteme – de cele mai multe ori în mod necolegial.
     Parcurgând cele de mai sus, poate că unii dintre cititori ar începe să aibă gânduri pesimiste. Acest tip de gândire nu este chiar o întâmplare. Poate că am mai spus-o. Am remarcat că încă din decembrie 1989 s-a formulat un tip de mesaj, s-a încercat transmiterea ideii că „nu avem ce face”, că „suntem prea mici și totul depinde de alții” sau că „totul este deja stabilit, de alții”. Este un mesaj rău. Este un mesaj anticolegial pentru că mesajul corect este: „Da, putem, împreună putem realiza aproape orice. Important este să începem de la noțiunea de împreună, de la unirea în a face lucrurile cât mai bine, de a discuta unii cu alții, a dezbate, a ne ajuta și a ne dezvolta împreună”. Acesta este mesajul care trebuie să triumfe atât în grupuri mici, cât și la nivel de sistem, indiferent că este vorba de sistemul de învățământ, sistemul medical sau de întreaga societate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe