Newsflash
Știri

S-a lansat Angajamentul pentru Autism

de L. Budin - apr. 3 2024
S-a lansat Angajamentul pentru Autism

Angajamentul a fost lansat în cadrul evenimentului Not Invisible/Nu sunt invizibil, dedicat celor peste 45.000 de persoane cu autism din România și familiilor lor și organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Autismului.

Asociația HELP Autism, împreună cu rețeaua europeană Autism Europe, rețelele și federațiile naționale în autism RO TSA, Federația Pentru Drepturi și Resurse Pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autism (FEDRA), Federația Organizațiilor de Părinți Care Au Copii cu Dizabilități (FOPCD) și Fundația Star of Hope România au lansat marți, 2 aprilie, Angajamentul pentru Autism.

Și-au asumat Angajamentul pentru Autism, semnându-l, Rebecca Shah - șefa adjunctă a Ambasadei Marii Britanii la București, conf. univ. dr. Horațiu-Remus Moldovan - secretar de stat în Ministerul Sănătății, Rareș-Petru Achiriloaie - secretar de stat și președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, din partea Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Titus Corlățean, senator, Ștefan Pălărie, senator, Mara Calista, deputat, Carmen Orban, consilier de stat Cabinetul Primului Ministru (mesaj înregistrat), în prezența inițiatorilor: Daniela Bololoi, președinte HELP Autism și RO TSA, Gabriela Răducanu, președinte FOPCD, și Cristiana Mărmureanu, membru FEDRA.

Rebecca Shah a vorbit din experiența ca psiholog: 

Tinerii cu autism sunt mai predispuși la hărțuire, anxietate, depresie. Am început să realizăm că avem o superputere - diversitatea. Acești oameni nu sunt ne-educabili, ci funcționează diferit. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea colectivă: să le vedem talentele, concentrarea, acuratețea, atenția la detalii, care pot deveni puncte forte. Să nu-i mai privim ca probleme de rezolvat sau surse de rușine care trebuie ascunse, ci oportunități. Cu puțină compasiune, putem face lumea mai bună”, a spus ea. 

Horațiu-Remus Moldovan a vorbit atât în calitatea de părinte, cât și de medic. S-a referit la constrângerile zilelor în care trăim, deoarece TSA constituie un domeniu în care cercetarea e la început, și a punctat că există specialiști bine pregătiți, echipe multidisciplinare, și, mai recent, resurse financiare - însă admite că există o problemă de management pentru a gestiona instituțiile implicate.

Mara Calista a reamintit cât de importantă este profesionalizarea specialiștilor care lucrează zi de zi cu persoanele cu autism și a subliniat demersurile de reglementare a profesiei de analist comportamental, alături de Institutul ABA România, HELP Autism, Autism Voice, Lumea lui Arthur și mai mulți specialiști, un proiect demarat în urmă cu 5 ani. Și-a exprimat speranța ca, până la finalul mandatului, analiza comportamentală să fie recunoscută ca specialitate în cadrul Colegiului Psihologilor din România, speranță bazată pe fondul discuțiilor bilaterale pozitive avute alături de aceștia în ultimele 4 luni. Astfel, specialiștilor le va fi recunoscută expertiza în domeniu, iar beneficiarii vor avea numai de câștigat.

Autismul este singura dizabilitate care are o lege distinctă. Este esențială colaborarea între părinți, profesioniști, instituții publice și societatea civilă pentru a asigura accesul la terapii adecvate, educație și oportunități egale pentru toți. Angajamentul își propune ca autismul să devină o prioritate de sănătate publică, iar intervenția să fie considerată serviciu conex actului medical”, a subliniat Daniela Bololoi, președinte HELP Autism și RO TSA.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe