Newsflash
Știri

Speranţe pentru schimbare

Speranţe pentru schimbare
   „Aflată într-o permanentă cursă contracronometru cu explozia de date informaţionale în domeniu, imunologia este una din acele discipline ştiinţifice al căror dinamism nu mai trebuie confirmat sau recunoscut. Numeroasele rezultate experimentale, care apar zilnic pe glob, reuşesc cu greu să se concretizeze teoretic, deoarece datele de azi uneori infirmă, alteori limitează sau chiar amputează enunţuri anterioare. De aceea este greu, dar nu imposibil, de acceptat că, cel puţin până în prezent, există puţine teorii care îşi păstrează valoarea de postulat. Spre exemplificare, am ales trei astfel de noţiuni care au rămas valabile într-un «abecedar» sui-generis al imunologiei: restricţia de histocompatibilitate celulele imune, care ar putea reacţiona cu propriile componente ale organismului, sunt de regulă eliminate în cursul diferenţieriii în organele limfoide primare sistemul imun posedă celule specializate în limitarea sau evitarea unor deviaţii de la normal ale reacţiilor de apărare“.
   Am citat din gândurile acad. Nicolae Cajal, fost preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale, care a acceptat să prefaţeze o primă carte de imunologie pe care – la vremea aceea – mi-am asumat-o. Imunologia a apărut, în fond, odată cu viaţa, când ceva greu de definit în acel moment s-a întâmplat – primul conflict antigenic. Au urmat o serie de evenimente, ce s-au derulat după legi proprii şi care, în cele din urmă, au cristalizat principalele domenii de cercetare ale prezentului: imunodeficienţele (primare sau secundare, dar şi ca epifenomen al proliferărilor tumorale), hipersensibilităţile (capul de afiş – alergiile), bolile autoimune şi transplantul.
   Din păcate, am uitat de prietenii şi aliaţii tradiţionali: infecţioniştii şi epide­mio­logii, de care la începuturi am fost legaţi ombilical (infecţie şi imunitate).
   Astăzi, ofertele se diversifică în ritm alert. Au apărut numeroase „omics“: proteomică, genomică, metabolomică, imunomică etc., unele desprinse dintr-un trunchi comun, altele cu dorinţă de colaborare sau cu destine paralele şi dialoguri prietenoase.
   Un mare neajuns: materia primă – medicii rezidenţi în imunologie au dispărut odată cu desfiinţarea din nomenclatorul de specialităţi medicale a acestei ramuri. Nici măcar în comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii nu se mai regăsesc specialişti imunologi. A fost, până la urmă, ca o sarcină în evoluţie, care, la un moment dat, s-a pierdut, înainte ca cineva să-şi poată da seama. Naşterea şi apoi evoluţia firească n-au mai avut loc…
   În multe dintre laboratoarele clinice (sau de cercetare – din păcate, din ce în ce mai puţine şi lipsite de resurse) locul medicilor a fost luat de biologi, biochimişti, biofizicieni, chimişti şi farmacişti clinicieni.
   De cele mai multe ori, o schimbare este plină de speranţe. Mă gândesc acum şi le mulţumesc acestora: o armată de oameni tăcuţi, muncitori, cu entuziasm şi pricepere, ca sfinţii sanitari – adică şi fără de arginţi, de care depindem noi, cei câţiva care stăm de vorbă cu bolnavul. Nu este un secret pentru nimeni – în întreaga lume cercetarea a fost şi este prost plătită. Tot la fel de adevărat este că atunci când se dă startul la cursa pentru premiul Nobel, în fiecare an (sau aproape), cel puţin în ultimele şase decenii, câştigătorii sunt cei care au deprins secretele imunologiei. Aceasta poate să însemne şi altceva – fiecare dintre noi, acolo unde lucrăm, facem parte dintr-un uriaş angrenaj şi dumneavoastră, imunologii, conştient sau nu, contribuiţi activ la trasarea direcţiilor viitoare de dezvoltare, atât în cercetare, cât şi în terapie. Felicitări tuturor!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe