Newsflash
Știri

SJU Suceava: metastaze osoase, tratate cu ablaţie prin radiofrecvenţă

de L. Budin - feb. 15 2022
SJU Suceava: metastaze osoase, tratate cu ablaţie prin radiofrecvenţă

O echipă medicală multidisciplinară a folosit sistemul de ablaţie prin radiofrecvenţă pentru a trata minim invaziv metastazele osoase ale unei paciente în vârstă de 70 de ani.

Echipa multidisciplinară, formată din dr. Cătălin Lulciuc şi dr. Emanuel Gavriliuc de la Radiologie Intervenţională, medicul ortoped Mircea Macovei şi medicul oncolog Anca Ababneh, a efectuat o intervenţie în cadrul căreia au fost distruse două metastaze osoase, apărute după 20 de ani de la operaţia cancerului primar de sân, la o femeie de 70 de ani, a informat Dan Teodorovici, purtătorul de cuvânt al Spitalul Judetean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, citat de Agerpres.

imagine-suceava

Sursă foto: Facebook Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan Cel Nou Suceava

 

Potrivit lui Teodorovici, oasele sunt al treilea loc, ca frecvenţă, în care celulele canceroase metastazează, cele mai des afectate structuri fiind la nivelul coloanei vertebrale, pelvisului şi şoldului, iar acestea pot afecta calitatea vieţii, producând complicaţii cum ar fi durerea, fracturile şi mobilitatea scăzută, inf

Cu aparatul de ablaţie prin radiofrecvenţă se pot trata minim invaziv tumorile osoase (metastazele şi unele tumori primare) ale pacienţilor, atunci când terapiile convenţionale nu sunt eficiente, au potenţial letal sau produc efecte secundare inacceptabile.

Decizia intervenţiei este luată de o echipă multidisciplinară, formată din medic radiolog, oncolog, ortoped şi radiolog intervenţionist. În momentul de faţă, una dintre problemele reale este că mulţi colegi medici nu ştiu că această procedură se efectuează în unele spitale din România sau mai ales în Suceava, fiind o metodă nu tocmai accesibilă, care se efectuează într-un număr limitat de spitale din Europa. Este important ca şi pacienţii să se informeze despre posibilele metode de tratament, apoi să discute cu medicul curant opţiunile”, a arătat dr. Cătălin Lulciuc.

Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava a subliniat că anul 2022 este dedicat diversificării serviciilor medicale, creşterii calităţii actului medical, a siguranţei pacientului și a personalului medical şi auxiliar din unitatea medicală pe care o reprezintă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe