Newsflash
Cultură

Un salt de peste jumătate de secol

de Dr. Aurel F. MARIN - dec. 17 2013
Un salt de peste jumătate de secol
   „Sperăm că lucrarea de faţă va fi un ajutor efectiv pentru colegii din specialitate ce pregătesc examene şi concursuri, dar şi pentru activitatea curentă a fiecărui specialist“, afirmă coordonatorii prof. dr. Romeo Călăraşu, dr. Tiberiu Dimitriu şi dr. Daniela Safta, în deschiderea volumului Îndrumar pentru examenul practic în specialitatea ORL şi chirurgie cervico-facială. Cu siguranţă că o astfel de lucrare nu poate fi decât utilă, dacă ţinem seama că tematica oficială pentru concursul de ocupare de post în specialitatea ORL include la bibliografie o literatură veche de mai bine de jumătate de secol (sic!) – timpii operatori fiind descrişi într-un volum publicat în 1957. Cum a trecut ceva vreme de atunci, poate că ar fi utilă o reactualizare a listei de volume recomandate spre lectură oreliştilor candidaţi la un post în sistemul public de sănătate. Iar volumul de faţă oferă tocmai acea actualizare necesară aducerii concursurilor în contemporaneitate.
   Ca o reverenţă făcută predecesorilor, autorii mărturisesc că s-au inspirat „din experienţa vastă a şcolii româneşti de chirurgie, reprezentată de lucrările lui Thoma Ionescu, Dimitrie Gerota, Ernest Juvara, Amza Jianu, Theodor Burghele şi Tiberiu Ghiţescu, precum şi din lucrări din domeniul ORL, publicate de Vasile Artenie, Ştefan Gârbea, Virgil Racoveanu“.
   Îndrumarul este gândit cumva occidental, în sensul în care celor trei autori principali (coordonatori), medici cu o vastă experienţă în specialitate, li s-au alăturat dr. Ileana Linaru şi dr. Loredana Mitran, ambele medic primar ORL, ca scriitori ai cărţii. Noutatea constă în faptul că, deşi aceasta este o practică frecventă, „scriitorii“ nu primesc creditul cuvenit, el revenindu-le de obicei în întregime coordonatorilor. În fine, pe lângă coordonatori şi scriitori, volumul mai are şi 29 de coautori, cu toţii practicieni la spitale bucureştene. Dintre aceştia, îi amintim pe prof. dr. Traian Ataman, dr. Mădălina Georgescu, dr. Andreea Marinescu sau dr. Gheorghe Silaghi. Numele autorilor sunt însă specificate la începutul fiecăruia din cele 24 de capitole.
   Cititorii interesaţi vor putea găsi abordate subiecte precum ligaturi ale vaselor mari ale capului şi gâtului, traheotomia, tirotomia, laringectomia, faringotomia, evidarea ganglionară cervicală, cura chirurgicală a sinusurilor, esofagoscopia, recalibrarea foselor nazale, evidarea timpanomastoidiană etc. Fiecare subiect este abordat deopotrivă didactic, cu schematizări ale fiecărui punct de interes (definiţie, istoric, anatomie, indicaţii, contraindicaţii, pregătire preoperatorie, tehnici chirurgicale, timpi operatori, instrumentar, incidente, complicaţii, evoluţie, prognostic), dar şi practic, evitându-se limbajul prozaic, preferată fiind o exprimare concisă, clară, fără adăugiri inutile. Nu întâmplător, e vorba de un îndrumar scris de chirurgi pentru uzul chirurgilor: cu cât e mai concis şi mai exact, cu atât este mai util. Timpul este o resursă preţioasă pentru medicii care îşi desfăşoară activitatea în sala de operaţii, iar lectura şi studiul Îndrumarului nu vor fi o risipă de timp.
   Îndrumarul este publicat în condiţii grafice deosebite, pe hârtie lucioasă, care favorizează studiul numeroaselor ilustraţii – scheme topografice, reprezentări anatomice, schiţe ale instrumentarului, dar şi fotografii din diverse etape ale unor intervenţii operatorii, suturi etc. Bibliografia recentă şi contribuţiile specialiştilor cu experienţă sunt argumente care pledează în favoarea utilităţii acestei lucrări. Iar publicarea ei într-un format cu coperte tari este, poate, un semn că editorii anticipează o utilizare intensivă a Îndrumarului şi că au vrut să se asigure că acesta va face faţă uzurii. Numărul foarte mare de reclame de pe coperte şi din interiorul cărţii aminteşte cumva de o revistă glossy mai mult decât de o lucrare ştiinţifică, dar, atâta vreme cât nu a influenţat în vreun fel conţinutul propriu-zis, publicitatea pare să fie un compromis necesar pentru a asigura şi specialiştilor români accesul la o literatură de specialitate actualizată, în condiţii editoriale cât mai bune. Rămâne doar ca şi oficialii care stabilesc bibliografia diverselor examene din specialitate să facă saltul de peste jumătate de secol, până în 2013.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe