Newsflash
OPINII

Vise și investiţii eșuate

Vise și investiţii eșuate

Deși centrele de protonoterapie cresc considerabil șansele la viaţă ale pacienţilor cu cancer, investitorii nu par a fi interesaţi de ele.

 În Europa și în SUA mai multe astfel de centre au intrat deja în faliment sau urmează să o facă, iar în România nu există nici măcar o astfel de unitate medicală.

Falimentul primului Centru de protonoterapie din România era stabilit înainte de a începe construcţia sa. Proiectul a fost prezentat în anul 2019 și urma să fie realizat împreună cu un partener japonez. Primul Centru de protonoterapie din România ar fi ajutat 2.200 de pacienţi oncologici, care ar fi profitat de avantajele terapiei cu protoni. Avantajele radioterapiei cu protoni sunt efectele secundare reduse și șansele de vindecare crescute. 

Costurile unui asemenea centru erau în jur de 200 de milioane de euro. Tratamentul părea că va fi suportat de Casa de Asigurări. Mulţi visători sunt în România care își doresc în gestiune un asemenea proiect. Sunt 70 de milioane de euro de la Uniunea Europeană ce pot fi „manipulate”. Europarlamentarul Cristian Bușoi îl are în mână, Mihai Chirica și Anca Nicolescu îl visează la Iași, Emil Boc la Cluj, Raul Pătrașcu la Timișoara. În București, nimeni. Secretul evitării unui faliment de milioane de euro nu îl știe niciunul dintre cei amintiţi. Departe de a putea înţelege ce se face acolo și de a purta responsabilitatea creării unui asemenea construct sunt cu toţii. Nu sunt de meserie acești visători, cum se spune.

Nu ar fi nici primul, și nici ultimul faliment în domeniul construcţiilor în medicină din România. Ţara noastră este pe primul loc în lume în ceea ce privește investiţiile falimentate în acest domeniu. Dovadă sunt multiplele spitale începute și neterminate (Cluj – Spitalul de Urgenţă, Timișoara – Institutul Oncologic, Iași – Spitalul de Urgenţă), dar și cele care, după finalizare, nu au personal medical adecvat pentru a le popula (Centrul Stomatologic de Urgenţă din București). Între timp, România este din ce în ce mai „goală” de medici (40.000 au părăsit deja România), fizicieni și asistenţi medicali.

Vindecare și efecte secundare mai reduse

Pentru copiii cu cancer, un centru de terapie cu protoni reprezintă speranţa vindecării și reducerea efectelor secundare atât de temute ale radioterapiei, în special ale celei cu accelerator liniar. Statisticile actuale arată că în România șansa de vindecare a copiilor cu cancer este redusă în comparaţie cu Europa (69% faţă de 81%).

Inducerea tumorilor secundare poate ajunge până la 15-20% în grupul copiilor iradiaţi cu un accelerator liniar. În cazul utilizării protonilor, ea este mult redusă. În Japonia, din 64 de copii iradiaţi cu protoni, doar doi au dezvoltat o asemenea complicaţie. În această ţară, toţi copiii cu cancer care necesită radioterapie sunt iradiaţi numai cu protoni. În Olanda sunt trei centre de protonoterapie, în Belgia unul, în Franţa trei, iar Norvegia va construi cinci astfel de centre. Toate acestea sunt și pentru copiii cu cancer. 

Pentru România, eu visez înfiinţarea unui astfel de centru de înaltă performanţă medicală și tehnologică la Centrul Oncologic pentru copiii cu cancer construit la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Maria Skłodowska Curie”. În ţara noastră, o asemenea unitate sigur nu va face încasări mari, dar necesitatea înfiinţării este indiscutabilă și inevitabilă.

Între timp, însă, apar tot mai multe publicaţii în care sunt raportate falimente ale centrelor de protonoterapie din întreaga lume. În SUA sunt mai multe intrate în faliment deja din primii ani de funcţionare. Chiar dacă sunt alte 10-15 în construcţie, tot atâtea sunt și în pragul falimentului. Speranţele pacienţilor oncologici nu-i prea interesează pe investitori, se pare. În Europa, un astfel de centru este deja falimentat, iar alte două sau trei se pregătesc pentru închidere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe