Newsflash
ACTUALITATE Știri

28 de molecule inovative, introduse în lista de medicamente compensate și gratuite

de Magdalena Tănăsescu - apr. 23 2024
28 de molecule inovative, introduse în lista de medicamente compensate și gratuite

Guvernul României a aprobat, la solicitarea Ministerului Sănătății, Hotărârea de Guvern care prevede introducerea în lista de medicamente compensate și gratuite a unui număr de 28 molecule inovative, din care 22 molecule noi.

Concret, este vorba de 22 de molecule nelistate până în prezent, și de alte 6 molecule (Isavuconazolum, Adalimumabum, Dapagliflozinum, Rituximabum, Upadacitinibum si Apremilastum) introduse pentru alte indicații decât cele pentru care sunt listate în HG 720/2008. 

 

Medicamentele inovative sunt destinate pacienților cu afecțiuni de tipul: hepatite cronice de etiologie virală B, C şi D; ciroză hepatică; boala Parkinson şi alte afecţiuni neurologice; colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice); poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, psoriazis cronic sever şi artrita juvenilă; boli endocrine și metabolice; boala cronică de rinichi - faza predializă; boli degenerative ale ochiului (glaucom şi boli maculare); boala cronică inflamatorie intestinală şi sindrom de intestin scurt; poliartrita reumatoidă; artropatia psoriazică; spondiloartrita axială; psoriazis cronic sever.

 

„Buna colaborare cu CNAS și organizațiile de pacienți fac posibile aceste progrese pentru care este nevoie de sprijinul Ministerului Finanțelor. Pacienții cu boli oncologice, neurologice și hepatite cronice au acces la noi molecule, iar acest lucru trebuie realizat fără a afecta în vreun fel accesul la medicamente generice care reprezintă resursa terapeutică pentru 80% din pacienții români”, a declarat ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, într-un comunicat.

 

Programul naţional de oncologie se completează cu șase noi molecule de ultimă generație: Lipegfilgrastimum DCI, Tucatinibum DCI, Sacituzumab Govitecan DCI, Asciminibum DCI, Imunoglobulină anti-limfocite DCI și Mosunetuzumabum DCI.

 

Actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite intră în vigoare de la 1 mai a.c.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe