Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Statusul nutriţional în infecţia cu HIV/SIDA

Viața Medicală
Dr. Tereza POAJGĂ-KALATH vineri, 18 februarie 2011

   Relaţia dintre malnutriţie şi HIV/SIDA reprezintă un exemplu clasic de „cerc vicios“, interesând disfuncţionalitatea imunitară, bolile infecţioase şi malnutriţia. Bolile infecţioase, chiar şi cele benigne, influenţează statusul nutriţional şi, invers, aproape toate pot diminua rezistenţa la infecţii. carenţele în substanţe nutritive, dacă sunt suficient de severe. Mai multe detalii pe această temă ne oferă dna dr. Tereza Poajgă-Kalath. (... )

   Infecţia cu HIV evoluează actualmente practic nestingherit, expansiunea sa fiind continuă. A cuprins toate continentele, manifestându-se ca o pandemie. Aspectele medicale îngrijorătoare, incidenţa şi prevalenţa sa, la care se adaugă implicaţiile sociale, economice şi politice recunoscute, preocupă omenirea, ca o gravă problemă de sănătate publică.
   Relaţia dintre malnutriţie şi HIV/SIDA reprezintă un exemplu clasic de „cerc vicios“ (v. schema), interesând disfuncţionalitatea imunitară, bolile infecţioase şi malnutriţia. Bolile infecţioase, chiar şi cele benigne, influenţează statusul nutriţional şi invers, aproape toate carenţele în substanţe nutritive, dacă sunt suficient de severe, pot diminua rezistenţa la infecţii.
   Malnutriţia poate exista ca malnutriţie proteinoenergetică sau ca urmare a insuficienţei în substanţe nutritive (micronutrienţi), care, în formele incipiente, nu este întotdeauna recunoscută, fiind denumită şi „foame ascunsă“. Indicatorii folosiţi pentru malnutriţia proteino-energetică sunt: talia scăzută comparativ cu vârsta reală, greutate scăzută comparativ cu înălţimea (cunoscută ca atrofie sau malnutriţie acută), greutate redusă comparativ cu vârsta (subponderali) la copii şi un indice de masă corporală (IMC) scăzut la adulţi.
   Cercetările arată că malnutriţia creşte riscul de transmitere a infecţiei de la mamă la făt, dar şi riscul de progresie a bolii. La rândul său, infecţia cu HIV exacerbează malabsorbţia, deoarece afectează sistemul imunitar şi se repercutează asupra aportului, absorbţiei şi utilizării substanţelor nutritive. Subnutriţia accentuează oboseala şi diminuează activitatea psihică, inclusiv productivitatea la serviciu, la persoanele afectate de HIV/SIDA. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC