Newsflash
ACTUALITATE Știri

Campanie de conștientizare a cancerelor ginecologice

de Florentina Ionescu - mai 22 2023
Campanie de conștientizare a cancerelor ginecologice

O simplă vizită la medicul ginecolog ne poate salva viața, atrag atenția specialiștii. Pentru a reaminti importanța controalelor medicale, în această perioadă se desfășoară o campanie de conștientizare a cancerelor ginecologice.

În România, cancerul de col uterin încă reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Potrivit statisticilor, la nivel national, acest tip de neoplasm este cel de-al treilea cel mai frecvent cancer întâlnit la femei după cancerul de sân și cel colorectal. 

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de deces prin cancer la sexul feminin după cancerul de sân, cancerul colorectal și cancerul bronhopulmonar. (GLOBOCAN 2020). 

Royal Hospital, un spital dedicat sănătății femeii, lansează astăzi campania „Vieți sănătoase, Femei puternice. Campanie de conștientizare a cancerelor ginecologice!”. Medicii atrag atenția: o simplă vizită la specialist poate salva viața doamnelor și domnișoarelor, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Leziunile pot fi depistate înainte de a se transforma în cancer 

Depistat în stadii incipiente, cancerul se poate vindeca, atrage attenția dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrică-ginecologie și coordonator al secției de ginecologie din cadrul Royal Hospital. El a amintit că acum câțiva ani, țara noastră se situa pe primul loc în Europa la frecvența cancerului de col uterin, dar și la numărul de decese din această cauză, tocmai pentru că femeile veneau la medic în ultimul stadiu al bolii. 

„Lupt alături de pacientele mele și le sfătuiesc mereu să... prevină! Motiv pentru care, în ultima vreme, au venit tot mai des la consult. Astfel, având control regulat și testul PAP (Papanicolau – n.red.) făcut la timp, evident că și în România a mai scăzut incidența cancerului de col uterin în stadii avansate. Ce este extraordinar, este că, atunci când previi, descoperi leziunile precanceroase, adică înainte de a apărea cancerul! Acest tip de neoplasm este singurul cancer genital, în afară de cel de piele, în care poți să descoperi leziunile înainte de se transforma în cancer”, spune dr. Ioan Stoian. 

A crescut incidența cancerului ovarian la fetele sub 18 ani

Lent, dar sigur, în ultimii 10 ani, incidența în cazul cancerului ovarian, la fetele sub vârsta de 18 ani, a crescut cu aproximativ 10 procente. Statisticile arată o realitate dură: în fiecare zi, trei romance mor din cauza acestui tip de neoplasm. Care sunt factorii care au dus la această creștere? 

„Scăderea vârstei de apariție a cancerului ovarian depinde de 2 factori. Primul este reprezentat, din păcate, de faptul că asistăm la dezvoltarea cancerelor la vârste tot mai tinere, iar al doilea pas este dat de metodele de depistare precoce care sunt mai bune, dar și de metodele de prevenție și de conștientizare în rândul tinerelor”, răspunde dr. Ioan Stoian.

În 2023, cancerul genital NU mai este o condamnare!

Piatra de temelie a unei abordări chirurgicale corecte, și în cazul unei paciente diagnosticate cu cancer genital, este tumor boardul. Practic, tratamentul cancerului se face după ghiduri terapeutice și prin colaborarea mai multor specialități. Comisia multidisciplinară - tumor board - este cea care găsește conduita optimă adaptată fiecărui caz. Așa că, astăzi, vorbim de: medicina personalizată și terapii țintite. 

În ultimii ani s-au înregistrat progrese semnificative în tratamentul cancerelor genitale. Medicina personalizată vine cu abordări terapeutice care pot duce la vindecarea acestor tipuri de neoplasm. Astăzi, terapia țintită este și trebuie să rămână prima opțiune a medicilor, se mai arată în comunicat. 

„Pacientele au dreptul la vindecare sau la o calitate a vieții mai bună! La noi în spital, toate secvențele terapeutice sunt realizate cu soluții inovatoare. Abordul chirurgical este efectuat laparoscopic, atunci când patalogia pacientei permite. Chimioterapia se realizează cu substanțe noi, care au efecte secundare mult mai reduse. Radioterapia este și ea țintită, adică doar pe zona tumorală. Luptăm împreună cu pacienta, însă, prevenția rămâne cheia!” medicul primar Ioan Stoian. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe