Newsflash
ACTUALITATE Știri

20% din cancerele diagnosticate în rândul femeilor din România sunt din sfera ginecologică

de Magdalena Tănăsescu - sept. 20 2023
20% din cancerele diagnosticate în rândul femeilor din România sunt din sfera ginecologică

Conform estimărilor, peste 8.000 de femei sunt diagnosticate anual în România cu un cancer ginecologic, iar cancerul de col uterin cauzează 50% din decesele prin cancere ginecologice.

Potrivit unui comunicat remis redacției cu ocazia Zilei Internaționale de luptă împotriva cancerelor ginecologice, marcată pe 20 septembrie, femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani pot beneficia, din decembrie a.c., de protecția împotriva mai multor tipuri de cancere ginecologice prin vaccinarea anti-HPV în regim compensat 50%

„Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer ginecologic diagnosticat în România și al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din țara noastră, însă al doilea cel mai frecvent la vârsta de 15-44 ani. Virusul HPV este agentul cauzator pentru majoritatea covârșitoare a cazurilor de cancer de col uterin (99%),  a leziunilor precanceroase și a formelor incipiente de cancer al colului uterin, precum și pentru majoritatea cancerelor vulvo-vaginale”, se menționează în comunicat.

Circa 8 din 10 femei se infectează măcar o data la un moment dat în cursul vieții cu Papilloma Virusul Uman (HPV). Deși este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală la om, infecția cu HPV este cel mai adesea asimptomatică, rămânând subdiagnoticată. În 9 din 10 cazuri, sistemul imunitar al organismului reușeste să elimine infecția cu HPV în circa 2 ani. 

În prezent, în România vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este inclusă în Programul Național de Vaccinare, fiind gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-18 ani. Vaccinarea se realizează de către medicul de familie, la solicitarea părinților. Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, peste 70.000 de doze de vaccin HPV au fost administrate în prima parte a acestui an.  

La nivelul Uniunii Europene, România înregistrează cea mai mare incidență și cea mai mare rată a mortalității din cauza cancerului de col uterin. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe