Scăderea numărului de necropsii – proceduri esenţiale pentru elucidarea cauzelor morţii, dar şi pentru învăţământul medical – este o realitate în mai toată lumea civilizată. Despre substratul acestei situaţii în Israel şi măsurile care pot fi luate pentru îmbunătăţirea ei, aflăm din recenzia presei de specialitate, realizată de prof. dr. Gabriel Gurman.

"> Cât de mult ne este permis să ştim după decesul pacientului? - Viața Medicală
Cultură

Cât de mult ne este permis să ştim după decesul pacientului?

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - aug. 27 2013
Cât de mult ne este permis să ştim după decesul pacientului?

Scăderea numărului de necropsii – proceduri esenţiale pentru elucidarea cauzelor morţii, dar şi pentru învăţământul medical – este o realitate în mai toată lumea civilizată. Despre substratul acestei situaţii în Israel şi măsurile care pot fi luate pentru îmbunătăţirea ei, aflăm din recenzia presei de specialitate, realizată de prof. dr. Gabriel Gurman.

   Deşi amintirile semnatarului acestor rânduri, legate de subiectul de mai sus, datează de mai bine de o jumătate de secol, acele zile petrecute în sala de necropsii a Institutului „Victor Babeş“ şi apoi în secţiile de anatomie patologică ale spitalelor bucureştene nu pot fi uitate. Dar, în ziua de azi, abordarea subiectului necropsiilor în practica medicală de zi cu zi ar trebui să aibă o importanţă cu totul periferică,: cine mai are nevoie de justificarea practicării acestei proceduri ce şi-a câştigat un loc de cinste în arsenalul metodelor de diagnostic? Şi, cu toate acestea, se pare că realitatea zilelor noastre e cu totul alta. Altminteri, cum ne-am putea explica apariţia unui articol publicat recent în presa medicală israeliană?
   Articolul pe care îl recenzez în cele ce urmează – R. Maoz-Segal, „Situaţia necropsiilor în Israel“, Harefuah, 2013 – se ocupă de situaţia necropsiilor în Israel, o ţară în care a bună parte a populaţiei aderă cu sfinţenie la preceptele religioase care conferă corpului omenesc un grad înalt de sfinţenie, chiar şi (sau mai ales!) după deces.
   Aşa cum se ştie, apariţia salvatorului omenirii, aşa-numitul Mesia, e considerată de religia mozaică ca începutul unui proces de resuscitare a morţilor, şi fără discuţie că, în acest concept, integritatea corpului decedatului capătă o importanţă capitală. Aşa se explică faptul că azi, în Israel, numărul necropsiilor e redus la minimum şi realitatea îşi pune pecetea pe capacitatea medicului de a se folosi de această procedură pentru a identifica leziuni patologice nediagnosticate anterior decesului. Scăderea numărului de necropsii a devenit o realitate în mai toată lumea civilizată şi a încetat demult să fie un fenomen izolat ce aparţine Israelului.
   Ipoteza după care mijloacele moderne de investigaţii, cum ar fi tomografia computerizată şi rezonanţa magnetică, ar putea înlocui în foarte mare măsură necropsia „clasică“ se dovedeşte în multe cazuri eronată, pentru că nimic nu poate înlocui examinarea precisă a cadavrului de către medicul anatomopatolog şi rezultatele examenului histologic al ţesuturilor prelevate în timpul necropsiei.
   Scăderea interesului pentru necropsie în mai toate colţurile lumii reprezintă motivul pentru care am considerat necesară şi indicată recenzia articolului şi prezentarea concluziilor sale publicului românesc de specialitate.

O aducere aminte

   Necropsia a devenit de-a lungul secolelor o procedură diagnostică de o importanţă deosebită. Nu ne vom referi aici la acele descoperiri anatomice şi anatomopatologice care în absenţa disecţiei cadavrelor ar fi rămas în domeniul necunoscutului.
   În primul rând, necropsia e considerată până în ziua de azi un mijloc de neînlocuit în însuşirea noţiunilor anatomice de către studentul în medicină. Toate încercările de a preda anatomia în afara sălilor de disecţii s-au soldat cu un eşec mai mult sau mai puţin evident. O bună parte din cercetările care necesită ţesuturi umane se pot efectua doar cu condiţia prelevării lor prin necropsie.
   Aşa cum am amintit mai sus, diagnosticul post-mortem elucidează în multe cazuri cauza morţii, dar şi evidenţiază elemente patologice, cum ar fi malformaţii congenitale şi genetice, cu importanţă deosebită pentru familia pacientului decedat. În fine, aşa-zisa necropsie judiciară (numită astfel pentru a o deosebi de cea „patologică“) devine un element diagnostic vital în cazurile în care există o suspiciune penală. Acest tip de necropsie se caracterizează în primul rând prin faptul că precizează cu destulă acurateţe momentul decesului şi bineînţeles cauza morţii. De multe ori, acţiunea medicului legist începe la locul unde s-a produs decesul şi include nu numai examinarea cadavrului, dar şi a îmbrăcăminţii sale şi necesită foarte des prelevarea de lichide aparţinând cadavrului, un element foarte rar folosit în aşa-zisa necropsie patologică.

Şi cu toate acestea…

   …Numărul cererilor de efectuare a unei necropsii e mult mai scăzut decât în trecut. Gurile rele remarcă faptul că, de multe ori, medicul clinician nu pare interesat să ajungă la adevărata cauză a decesului, apărându-se în felul acesta de pericolul descoperirii unor greşeli de diagnostic şi/sau tratament. Eroarea medicală va fi îngropată odată cu cadavrul pacientului şi orice şansă de a fi descoperită dispare pentru totdeauna.
   În realitatea de azi, această prezumţie nu e gratuită (vezi înmulţirea cazurilor judiciare iniţiate de familia pacientului decedat), dar părerea mea este că situaţii de genul acesta sunt foarte rare şi în majoritatea cazurilor medicul curant este direct interesat de diagnosticul corect şi de a învăţa din propriile greşeli.
   Şi atunci, întrebarea care se pune este de ce importanţa necropsiei în practica medicală se diminuează în mai toate ţările, plasând examenele imagistice pe primele locuri ale gamei de investigaţii?
   Articolul lui Maoz-Segal nu se ocupă de cercetarea situaţiei în alte ţări, dar discută cu o profundă exactitate cauzele dispariţiei necropsiei de pe lista mijloacelor de investigaţii în activitatea clinică în Israel.

O sumară prezentare a situaţiei necropsiilor în Israel

   Cu bună ştiinţă voi lăsa deoparte necropsiile care se efectuează pentru prelevarea de organe în vederea transplantării. Acest subiect e prea vast pentru a nu fi tratat în mod separat. Aici mă voi referi la precizările lui Maoz-Segal cu privire la legea israeliană, care datează din 1953 şi pe baza căreia funcţionează toate secţiile de anatomie patologică din Israel.
   Un fapt ciudat, dar interesant, e legat de amânarea deschiderii primei faculăţi de medicină în Israel (mai bine-zis în Palestina de atunci), programată pentru anul 1925 şi amânată până în 1947 pentru simplul motiv că administraţia rabinică a acelor timpuri nu a putut fi convinsă vreme de aproape un sfert de secol de necesitatea necropsiei ca parte din procesul de învăţământ!
   Iată care sunt principalele prevederi ale legii mai sus-amintite. Necropsia e permisă în scop de cercetare şi educaţie medicală în cazul în care decedatul şi-a donat, în timpul vieţii sale, corpul ştiinţei. În acest caz, familia nu se poate opune necropsiei, ci dorinţa decedatului trebuie respectată cu sfinţenie.
   În cazul apariţiei nevoii de a stabili cauza morţii, necropsia e permisă cu condiţia ca trei medici s-o indice în foaia de observaţie, dar ea va fi efectuată numai cu condiţia ca familia decedatului să-şi dea consimţământul în scris.
   În situaţia în care există un serios dubiu medico-legal privitor la cauza morţii, aprobarea pentru efectuarea necropsiei poate fi eliberată de un judecător, şi în acest caz familia decedatului nu are dreptul de a interveni în vederea anulării necropsiei.
   În cazul unei conflagraţii militare, al unui act de teroare ori cataclism colectiv (mass casualties), efectuarea necropsiei e permisă fără a fi nevoie de permisiunea familiei. Această precizare se referă şi la cazurile în care există un pericol iminent pentru sănătatea publică, cum ar fi o epidemie a cărei origine trebuie stabilită prin efectuarea de analize şi teste posibile doar prin examinarea cadavrului.
   Inutil să precizez faptul că toate cazurile prevăzute de lege în care familia decedatului nu are un cuvânt de spus reprezintă de fapt situaţii foarte rare, şi că, în realitate, majoritatea indicaţiilor necropsiei se referă la stabilirea cauzei decesului şi verificarea corectitudinii tratamentului oferit pacientului înainte de moarte. În aceste situaţii, obţinerea aprobării familiei e obligatorie şi iată deci care este explicaţia numărului extrem de mic de necropsii care se efectuează în ziua de azi în Israel.
   Acestea fiind spuse, ne întoarcem la preponderenţa preceptelor religioase asupra normelor de conduită medicală. În ciuda faptului că populaţia religioasă a Israelului reprezintă doar o minoritate, o bună parte a cetăţenilor acestei ţări aderă din punct de vedere spiritual la anumite precepte religioase, printre care la loc de cinste se află sfinţenia integrităţii corpului persoanei decedate.
   Interesant şi totodată explicabil este faptul că atitudinea celei mai largi părţi a populaţiei arabe-musulmane israeliene e identică cu cea a populaţiei evreieşti, ceea ce doar augmentează gradul de interdicţie al efectuării necropsiei, chiar în cazul în care medicul e perfect convins de necesitatea obţinerii unor date suplimentare în vederea stabilirii cauzei morţii.

Un final optimist

   Maoz-Segal îşi încheie articolul cu două remarci care au rol de concluzii. Prima este o repetare a importanţei necropsiei pentru medicină în general şi pentru medicina clinică în mod special. A doua se referă la necesitatea fiecărui membru al reţelei medicale de a găsi drumul spre familiile pacienţilor decedaţi în vederea obţinerii aprobării de efectuare a necropsiei.
Fie-mi permis un adaos la aceste ultime două enunţări. Ca fost director al centrului israelian de transplant timp de patru ani, sunt de părere că drumul spre îmbunătăţirea acestei situaţii dezarmante trece printr-un lung proces de educaţie a populaţiei. Acest proces trebuie să înceapă cu elevii de pe băncile liceului, să continue în universităţi, în armată şi la locul de muncă. Această campanie perenă de educaţie şi convingere necesită fonduri speciale, cadre bine pregătite şi o iniţiativă care ar trebui să pornească de la nivel guvernamental. O asemenea campanie ar folosi, fără doar şi poate, şi creşterii proporţiei de acceptări de donaţii de organe în cazurile de moarte cerebrală, Israelul aflându-se în această privinţă pe unul din ultimele locuri în OECD. Din păcate, realitatea israeliană, lipsa de interes şi/sau lipsa de fonduri nu pot oferi optimistului un reazem cât de cât serios în această direcţie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe