Newsflash
ACTUALITATE Știri

Ziua Mondială a Igienei Mâinilor, marcată la 5 mai

de Florentina Ionescu - mai 7 2024
Ziua Mondială a Igienei Mâinilor, marcată la 5 mai

Ziua Mondială a Igienei Mâinilor (Save Lives: Clean Your Hands), marcată în fiecare an la data de 5 mai, a fost lansată în anul 2009.

Ea este corelată cu First Global Patient Safety Challenge: Clean Care is Safer Care (Prima provocare globală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru siguranța pacienților: îngrijirea în condiţii de igienă corespunzătoare, este o îngrijire mai sigură), se arată într-un comunicat de presă transmis de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). 

Iniţiativa „SALVEAZĂ VIEȚI: Spală-te pe mâini!” este parte a unui efort global major de îmbunătățire a igienei mâinilor în domeniul asistenței medicale. 

Practicarea igienei mâinilor în unitățile sanitare protejează deopotrivă pacienții și personalul medico-sanitar. Simplul gest al spălării mâinilor poate să prevină răspândirea germenilor, inclusiv a celor rezistenți la antibiotice, mâna murdară reprezentând principala cale de transmitere a infecțiilor în unitățile sanitare. 

Personalul medico-sanitar trebuie să respecte cu strictețe cele cinci momente-cheie ale igienei mâinilor atunci când oferă îngrijiri medicale:

1. Înainte de a intra în contact cu pacientul;

2. Înainte de a realiza proceduri aseptice;

3. După expunerea la fluide corporale;

4. După contactul cu pacientul;

5. După atingerea obiectelor aflate în contact sau în apropierea pacientului. 

Tema din 2024

În acest an, tema aleasă de Organizaţia Mondiale a Sănătăţii pentru marcarea acestei zile pune accent pe îmbunătăţirea cunoștințelor şi abilităților angajaţilor din domeniul sănătății privind prevenirea și controlul infecțiilor, inclusiv prin promovarea igienei mâinilor, ca măsură esenţială pentru stoparea diseminării germenilor, spun reprezentanții INSP. 

Astfel, este necesară o abordare inovatoare a procesului de învăţare pentru:

• A creşte accesul la resurse inovative de învăţare, în domeniul igienei corespunzătoare a mâinilor şi a metodelor de prevenţie şi control a infecţiilor, ca parte a programelor de educaţie medicală pentru angajaţii din domeniul sănătății.

• A creşte gradul de conștientizare cu privire la importanța cunoașterii și a învățării despre igiena mâinilor, pentru a preveni apariţia bolilor infecțioase.

• A dezvolta mecanisme de măsurare și evaluare a impactului instruirii și educației în ceea ce priveşte standardele și practicile în domeniul igienei mâinilor, inclusiv în ceea ce priveşte prevenţia infecţiilor asociate actului medical şi rezistenţa la antibiotice. 

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, personalul medico-sanitar ar trebui să practice spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 40-60 de secunde sau să practice dezinfecția igienică a mâinilor cu substanțe hidro-alcoolice timp de 20-30 de secunde.

„Faceți un obicei dintr-un gest simplu ce ține bolile departe de dumneavoastră și de pacienții îngrijiți!”


Notă autor:

Imagine generată cu inteligența artificială la 7 mai 2024.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe