Newsflash
Reportaje

Devenim tot mai eficienți economic și o să plătim cu vârf și îndesat această eficiență

de Dr. Aurel F. MARIN - mai 6 2016
Devenim tot mai eficienți economic și o să plătim cu vârf și îndesat această eficiență

Interviu cu prof. dr. Florin Stamatian

 

     – Medicina perinatală este tot mai des discutată în contextul mai larg al sănătății reproductive. La ce se referă aceasta?
     – Sănătatea reproductivă se referă la integritatea și funcționarea normală a sistemului reproductiv masculin și feminin în toate etapele vieții. Femeia și bărbatul trebuie să fie capabili să conceapă, femeia să mențină sarcina până la termen, să alăpteze, nou-născutul să fie sănătos și normal dezvoltat, copilul să nu dezvolte ulterior dizabilități. În prezent, se discută că, din cauza condițiilor intrauterine sau a influenței factorilor de mediu intrauterini, copilul poate să dezvolte mai târziu diabet, sindrom metabolic etc. Copilul trebuie să fie capabil să conceapă și să nască, la rândul său, copii normal dezvoltați.
     – Cum s-a conturat și dezvoltat domeniul?
     – Eu am avut un avantaj: am crescut profesional și am învățat odată cu dezvoltarea, perfecționarea și multiplicarea cunoștințelor și a mijloacelor de tratament în medicina perinatală. Cariera mea profesională a coincis oarecum cu acest boom. Pe plan mondial, lucrurile au început să progreseze doar din anii ’70 încoace.
     – Și ați contribuit direct la introducerea ecografiei obstetricale în România.
     – Serviciul nostru de la Cluj a fost primul care a făcut screening ecografic pentru depistarea afecțiunilor fetale. Am început alături de un coleg, dr. Radu Rădulescu, după care m-a lăsat singur, a ales Germania. Sâmburele ecografiei în obstetrică-ginecologie s-a dezvoltat la Cluj. Eram foarte puțini în țară, la început, aparatele au apărut în toate serviciile în special după 1990. Apoi, în 2000, a fost aprobat primul program național pentru diagnosticul prenatal al malformațiilor genetice. Eu am început această luptă în 1978.

 

Cu o săptămână mai repede

 

     – S-au înregistrat, de-a lungul anilor, schimbări importante în medicina materno-fetală?
     – Copiii se nasc, în prezent, în medie, cu o săptămână mai repede decât în urmă cu 15 ani. Față de acum 30 de ani, incidența cancerului mamar a crescut cu 26%, ajungând astăzi o boală destul de frecventă; chiar dacă s-au îmbunătățit și mijloacele de diagnostic, deci boala se descoperă mai ușor, nu știm, în cea mai mare parte, de ce s-au produs aceste creșteri.
     – Care ar putea fi explicațiile?
     – Cel mai probabil, sunt implicați factori de mediu.
     – Ce anume din mediu?
     – Sunt incriminați diverși poluanți – substanțe chimice, metale grele, radiații, particule din aer, fumatul. După al Doilea Război Mondial, industria chimică a crescut enorm. Peste tot, în jurul nostru, sunt substanțe chimice de sinteză – în aer, în apă, în alimente, în băuturi, în cosmetice. Ele pătrund în organism prin ingestie, inhalare, prin tegumente și pot avea efecte majore anatomice sau funcționale. La noi se discută destul de mult pe această temă, dar numai teoretic. De exemplu, la Ministerul Mediului nu există suficiente date despre ce a rămas în urma diverselor fabrici din industria chimică demolate în ultimii ani. La Turda, în urma uzinelor chimice, a rămas mercur în sol și cei care umblă după fier vechi sau locuiesc în proximitate sunt expuși. Am găsit, în schimb, la Mediu, o hartă cu cei mai mari poluanți din România – pulberile. Au crescut în aer concentrațiile de oxizi de sulf, oxizi de azot, particule fine. Particulele pătrunse în organism pot fi radioactive, pot conține substanțe organice de sinteză...

 

„Cauze necunoscute“

 

     – Avem studii care să demonstreze o relație de cauzalitate între poluarea mediului și diverse îmbolnăviri?
     – E foarte greu să faci asemenea studii la om și atunci trebuie să cercetezi pe animale. Am găsit, între studiile realizate de americani, de pildă, unul care arăta că îngrășămintele chimice folosite în Florida au avut efect asupra ovogenezei la crocodili. Există, apoi, o clasă de substanțe numite disruptori hormonali. Odată ajunse în organism, aceste substanțe interferează cu ciclul de viață celular și pot produce apoptoză, modificări ale receptorilor hormonali sau ale proteinelor sintetizate sub efectul hormonilor respectivi. Astfel de modificări nu pot fi controlate. Din acest punct de vedere, putem spune că ne confruntăm cu provocări importante de sănătate a reproducerii în România, pe care le putem atribui acestei expuneri dăunătoare la factori din mediul înconjurător. Ele sunt, de obicei, trecute la capitolul „cauze necunoscute.“ Abia după ce vom avea date clare, vom putea trece și la formarea de specialiști. La congresul național de medicină perinatală, pe care îl vom organiza la București în perioada 11–14 mai, vor fi invitați și reprezentanți ai ministerelor mediului, sănătății și, respectiv, învățământului, pentru că trebuie să existe un program comun de cercetare. Unul care să își propună să identifice problemele specifice României. Știm că, la noi, rata fertilității este una din cele mai mici din lume, dar datele de care dispunem sunt din 2012, nu știm ce s-a mai întâmplat de atunci. Și sunt foarte puține date despre infertilitatea la bărbat, deloc însă despre cauzele infertilității. Există un program național de infertilitate, care este... Cum să spun, parcă ne jucăm. Sigur că e de ajutor ca, o dată în viață, să-i dai omului banii pentru procedura de fertilizare in vitro – nu și cei de medicamente, pe care trebuie să și le cumpere. Dar și programul acesta merge împiedicat.
     – Dar chiar creștem natalitatea cu programul de fertilizare in vitro? Mi se pare o picătură în ocean.
     – Picătură cu picătură, se adună. Peste tot în lume se folosește pentru creșterea natalității. Eu nu sunt convins că va crește natalitatea dacă, așa cum a propus cineva, dăm un set de pampers sau știu eu ce la naștere. Să fim oameni serioși!
     – Nu ar fi mai rațional să scădem întâi mortalitatea infantilă și pe urmă să ne gândim la programe mai scumpe?
     – Vedeți, ajungem tot de unde am plecat. Mortalitatea infantilă este foarte frecvent urmarea condițiilor nefavorabile în care s-a dezvoltat copilul acela în burta mamei lui. Copilul poate să aibă Apgar 10 la naștere, dar să aibă totodată disfuncționalități organice care nu sunt încă evidente și se exprimă postnatal imediat sau în prima copilărie. Apoi, mortalitatea este și urmarea condițiilor nefavorabile în care trăiește copilul. Sigur că nu numai diagnosticul medical sau scăderea pulberilor din aer la București și la Cluj vor rezolva problemele. E nevoie de creșterea condițiilor de viață – avem probleme sociale grave, dar nu vrem să le recunoaștem. Totul trebuie să înceapă cu preocuparea pentru aceste probleme, cu cercetare, cu programe de sănătate pentru mamă și copil. S-au făcut pași mari, dar nu suficienți.

 

Educație în fișa postului

 

     – Un studiu de acum câteva zile, publicat în BMJ, arăta că sindromul morții subite a sugarului este mai frecvent la copiii cu mame foarte tinere și cu studii puține. Putem extrapola datele și la populația din România? Cum stăm cu educația și cu mamele foarte tinere?
     – Nu am aceste date, dar există date statistice și ele ar trebui să fie prelucrate de administrație. Noi raportăm trimestrial nașterile la fetițe cu vârsta sub 18 ani și avorturile la această grupă de vârstă. Problema pe care nu o stăpânim, la ora actuală, este a mamelor cu vârsta peste 40 de ani, și acolo e o problemă. Apoi, educația trebuie să înceapă din școală, dar vedem că de multe ori există reticență din partea părinților.
     – Trebuie, dar se face? De multe ori lipsește cu totul.
     – Eu mă străduiesc ca asistentele din clinica pe care o conduc să facă educație sanitară măcar pentru lăuze. Pe vremuri, se făcea, intra în fișa postului. Asistenta trebuia să meargă și să le vorbească. Acum – ne grăbim, să avem paturi libere și să fim eficienți economic. Stăteau femeile trei-patru zile pentru o naștere, acum stau două. Păi, în două zile abia apucă să nască. Apoi, le punem copilul în brațe și... fugi acasă! Au fost femei care m-au rugat chiar: „Pot să mai rămân o zi? Să mai învăț de la colega de salon“. Secția noastră de nou-născuți nu le externează până ce nu au măcar o zi cu copilul în sistemul room-in, să ne dăm seama dacă sunt sau nu probleme.
     – Dar puteți recupera într-o zi ce n-au învățat în douăzeci de ani?
     – Nu poți să recuperezi douăzeci de ani, dar măcar faci ceva, îi spui, îi trezești interesul să citească ea din carte. Sunt și mame care merg apoi cu copilul la control și discută acolo cu personalul medical. Dar și la medicul de familie, nu prea mai avem pediatri. Nu mai avem nici moașe... Devenim tot mai eficienți economic și o să plătim cu vârf și îndesat această eficiență. Pierderile nu vin de acolo, ele urmează în sistem, tocmai din această grabă. L-ai internat astăzi și mâine i-ai dat drumul acasă. Sigur că nu internezi tot ce vine la spital, dar să operezi extrauterina pe foaie de zi, că o faci laparoscopic, sau să faci conizațiile pe foaie de zi, că le faci cu ansă?... Cu ansă le face Bucureștiul, nu Turda sau Gherla. Și nu îi poate da drumul după douăsprezece ore și pacienta să trântească apoi o metroragie la domiciliu. Sunt exagerări cu care e greu să te lupți.

 

Cabinete eficiente

 

     – Care este situația, în România, în privința planificării familiale?
     – S-au făcut pași foarte mari. A scăzut avortul foarte mult, frecvența contracepției este foarte mare. Există cabinete de planificare familială, avem și noi unul în clinică, deși nu e al nostru. Chiar ne încurcă, ne ocupă spațiu, dar nu l-am desființat tocmai pentru că vin studente, tinere, merg mamele care au născut și se interesează de contracepția postpartum. Cabinetele s-au dovedit eficiente, chiar dacă nu au fost finanțate corespunzător. Și cu licitațiile astea... Te duci să iei, dar nu s-a făcut încă licitația, iar după ce se face, se anulează. Dacă finanțările nu vin la timp, programul ajunge să aibă sincope.
     – Se mai face, în România, planificare familială prin întreruperi de sarcină? După 1990, aceasta era regula.
     – Puțină. Asta se întâmplă ori la fete foarte tinere, ori la femei care nu au rămas însărcinate o perioadă lungă de timp, neutilizând mijloace contraceptive, dar apoi, dintr-o dată, apare o sarcină. Altfel, ideea a dispărut.
     – Cu cât timp înainte de sarcina propriu-zisă ar trebui să înceapă pregătirea sarcinii?
     – În linii mari, ar trebui să înceapă printr-o viață normală. Ar fi bine să reducem stresurile inutile. Spre exemplu, o femeie care lucrează la calculator douăsprezece ore pe zi cu siguranță are un stres care îi scade fertilitatea. Nu de puține ori, mi s-au adresat pentru infertilitate cupluri la care problema era numărul de contacte pe săptămână – și acesta e unul din factorii esențiali. Ei zic așa: cam unul pe săptămână, că suntem obosiți. Acum, sarcina nu trebuie pregătită cu zece ani înainte, dar e bine ca planificarea familială să se facă în cunoștință de cauză. Nici să treci în extrema cealaltă nu e bine – am avut și cazuri în care ne întrebau de ce nu fac copii. De cât timp încercați? De o lună! Însă există și preocuparea aceasta, mai ales la cuplurile cu școală, în jurul vârstei de 30 de ani. Vin și ne întreabă: ce analize ar trebui să fac înainte de a fi gravidă?
     – Odată apărută sarcina, care este perioada în care fătul este cel mai vulnerabil?
     – Trimestrul întâi, când factorii nocivi pot afecta organogeneza. Dar asta nu înseamnă că, dacă mama fumează, nu vor apărea probleme oricând în sarcină. Fumatul dă tulburări de contractilitate ale arterei uterine și apar probleme în transportul oxigenului de la mamă la făt. Indiferent de vârsta sarcinii, apar insuficiența placentară și tulburările hipoxice ale fătului, care duc la hipotrofie. Vulnerabilă este toată perioada sarcinii. Este nevoie de o alimentație echilibrată, o viață liniștită și să nu iei o mie de medicamente. Acum e iarăși moda: ia și asta, și asta, să fim siguri. Siguranța asta e o problemă.

 

Nu asta-i medicina

 

     – America Centrală și de Sud se confruntă în prezent cu infecția cu virusul Zika și cu efectele acesteia asupra fătului. Ar trebui să ne îngrijorăm în vreun fel aici, în România?
     – Am discutat asta cu un ginecolog israelian, care a descoperit anumite leziuni specifice infecției cu Zika. Dacă se adeverește, va fi ceva de mare ajutor pentru diagnosticul afectării fătului. Acum, nu trebuie să stăm cu grijă că ajunge Zika în România, dar trebuie în schimb să știm ce dă infecția cu Zika și ce măsuri ar trebui luate, în ideea că „s-ar putea să“.
     – Să ne îngrijorăm, în schimb, de faptul că reapar boli infecțioase altfel prevenibile prin vaccinare?
     – Este normal, într-o țară în care TBC-ul nu mai era o problemă, să reapară boala, cu contaminări în comunitate? Este normal ca, într-o țară în care, de bine, de rău, ne știam scrie numele, am ajuns să avem iarăși proporții mari de analfabeți? Am uitat multe lucruri bune pe care le-am avut și se ferea lumea să vorbească de ele – dacă o făceai, ziceau că ești comunist. Trebuie să revenim la unele măsuri, în care, e adevărat, e nevoie de coerciție. De exemplu, sunt foarte de acord să facem ca în Franța: dacă femeia nu își face controalele prenatale, își pierde dreptul la indemnizațiile postnatale. Să vedeți cum se schimbă atunci lucrurile – în Franța, toate femeile merg la control. Dar trebuie să avem și centre spitalicești ca în Franța, trebuie să avem și statistici și date ca în Franța. Dacă vreau să fac o cercetare, să găsesc o bază de date în care să caut. Să facem lucrurile cu cap, nu pe ideea că trebuie să-i dau drumul bolnavului acasă a doua zi și să-i scriu rețeta în șapte exemplare. Sunt atâtea hârtii, că nu mai găsești bolnavul. Dimineața, la raport, înnebunești: băi, dar bolnavul unde-i? Foaia asistentei, foaia rezidentului, a scris la evoluție că i-a dat antinevralgic de trei ori pe zi la ora 8... Nu asta-i medicina și nu așa se face economie. Asta-i politică de sănătate?!

 

Lipsește coerența actului administrativ

 

     – Când și cum facem educație pentru sănătate?
     – Educația sanitară trebuie făcută pe etape. La școală, în familie. O mare problemă a societății noastre moderne este și internetul. Scrie toată lumea acolo tot ce vrea. Pacientul citește, nu știe să filtreze și de aici apar problemele.
     – Spre deosebire de americani, noi nici nu avem site-uri guvernamentale care să furnizeze informații de la A la Z, pe înțelesul populației generale. Atunci, nici nu există o contrapondere la inepțiile vehiculate pe internet.
     – Eu nu aș fi chiar atât de pesimist. În America, starea de sănătate nu e mai bună. E la fel. Poate din alte motive, au și alt sistem de asigurări. Dar, revenind, trebuie ca tot ceea ce se face la noi să fie făcut responsabil. Și, dacă se începe ceva, să nu se uite. Un ministru al sănătății începe ceva și, când el pleacă, nu predă nimic succesorului său. Funcționarii din minister nu au niciun interes să te tragă de mânecă, ei fac doar ce zice șeful. Lipsește coerența actului administrativ, a actului politic. Programele trebuie să aibă continuitate. Și să nu mai facem așa-zise economii fără cap. La diagnosticul prenatal, îmi decontează reactivii, dar nu am bani pentru personal și pentru utilități – aici ar trebui să intervină spitalul. Dar spitalul nu are niciun interes să cheltuiască în plus pentru programul meu național. Ar trebui ca programul național să fie un câștig pentru spital. Dar asta-i noua politică: facem economii de peste tot.

 

Nașteri „bio“

 

     – În urmă cu doi ani, o anchetă realizată de „Viața medicală“ trăgea un semnal de alarmă asupra faptului că aproximativ jumătate din nașterile din România se făceau prin cezariană. Cum stau lucrurile după doi ani?
     – Numărul lor a început să scadă. Problema mare este în privat. Sunt unități private care au 80% cezariene. Dacă te duci în centrele mari, cu preocupări, acolo au început să scadă, încet-încet. La Cluj, pe județ, indicele de cezariene este între 27 și 30%. Onorabil. Dar există județe unde este 60%. Treptat, se renunță la acest „avânt“, și pentru că s-a trezit populația. Vine femeia și zice că vrea să nască „bio“, adică fără cezariană, fără peridurală. Vrea să nască, nu să o medicamentez eu. Și nu sunt puține cazurile. Sigur că persistă frica. Frica medicului curant, să nu fie dat în judecată, la trei ani după naștere, pentru că are copilul un handicap. E greu, după trei ani, să demonstrezi că nu medicul e de vină, ci un factor intrauterin.
     – Au fost cazuri în România în care medicul să fie dat în judecată din cauza asta?
     – Cum să nu...
     – Și în care medicul să piardă procesul?
     – Eu am fost chemat în diverse dosare, să fac referate. Nu știu mai departe ce s-a întâmplat, dar au fost cazuri în care și medicii au pierdut.

 

Am înnebunit cu toții

 

     – În mai, veți organiza la București congresul național de medicină perinatală. Care vor fi temele pe care vă veți concentra?
    – Tema principală este influența factorilor de mediu asupra sănătății reproductive. Vor fi, desigur, și alte subiecte. Vom discuta, de pildă, despre cezariană. Încercăm să ne aliniem la tendințele internaționale – în întreaga lume se duce o luptă împotriva operației cezariene fără indicație medicală. Un alt subiect de discuție va fi nașterea prematură, dar acesta este cumva derivat din tema principală. Există factori de mediu care dau naștere prematură. Neonatologii vor discuta despre factorii de mediu, compoziția laptelui și dezvoltarea nou-născutului. Apoi, am invitat o serie de oficiali, pentru că ne trebuie sprijinul autorităților și este nevoie de o colaborare între Ministerul Sănătății, Ministerul Mediului și Ministerul Învățământului – prin departamentul de cercetare. Centrul Imogen, pe care l-am înființat la Cluj, a fost gândit din start ca o platformă multidisciplinară, pentru că nu avem nevoie doar de obstetricieni, ci și de imagiști foarte buni, de anatomopatologi, de geneticieni. Dar, când înființez un compartiment de genetică și nu primește spor de toxicitate pentru că nu are istoric... Ce, trebuie să aștepți să moară unul, ca să aibă istoric?
     – E prea multă birocrație în sistem?
     – Din ce în ce mai multă. Pierdem timpul cu mii și mii de hârtii. Iar acum avem foi și pe suport de hârtie, și pe calculator, în paralel. Avem oameni care nu fac decât asta toată ziua. Dacă operez, trebuie să scriu în condica de operații, să scriu pe calculator, să scriu în foaie. Iar dacă apare un incident intraoperator, trebuie să anunț conducerea. Asta ce înseamnă? Că dacă am un incident mă opresc și zic să vină managerul (un contabil) sau directorul medical (un endocrinolog), să mă scoată din rahat? Am înnebunit cu toții.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe