Newsflash
Ars Medici

Encefalopatia hipoxic-ischemică (1)

de Acad. Constantin POPA - mai 31 2017
Encefalopatia hipoxic-ischemică (1)
     Encefalopatia hipoxic-ischemică (EHI) este rezultatul unei afectări mai degrabă globale decât focale a creierului. O astfel de leziune presupune o întrerupere a alimentării normale cu sânge, ceea ce compromite aportul de oxigen, sau apar grade diferite de hipoxie în ciuda unei perfuzii suficiente. Hipoxia și ischemia declanșează o succesiune de evenimente celulare și extracelulare care, în cele din urmă, conduc la deteriorare neuronală. Dacă o astfel de succesiune nu este suprimată de refacerea metabolismului celular normal, intervine deteriorarea permanentă și se manifestă clinic ca EHI, care, în forma sa cea mai severă, este denumită comă anoxică.
     Din punct de vedere istoric, hipoxia și ischemia au fost clasificate ca forme anemice, anoxice, ischemice și histiocitice. Hipoglicemia poate produce caracteristici similare clinice și neuropatologice. Din punct de vedere clinic, acestea sunt deseori imperceptibile și sunt toate incluse în spectrul EHI. EHI apare la toate grupurile de vârstă; cu toate acestea, cauzele, consecințele și implicațiile clinice variază semnificativ. Leziunile cerebrale traumatice pot, de asemenea, să conducă la leziuni hipoxic-ischemice, însă au mecanism fiziopatologic și prognostic diferite, care nu fac obiectul acestui articol.
     Cauzele EHI sunt multiple, toate fiind clasificate într-un număr limitat de mecanisme sau combinații de mecanisme. Trebuie să ținem cont că EHI este o manifestare a unor multiple cauze diferite, cu puține căi comune. Leziunea ischemică poate fi cauza pentru multe dintre cazuri, în special prin disfuncția cardiacă și hipotensiune. Cazul clasic de EHI este pacientul resuscitat după stop cardiac. Hipoxia, prin obstrucția căilor respiratorii, schimb alterat al gazelor la nivelul plămânilor sau scăderea concentrației de oxigen în mediu (la mare altitudine) joacă un rol semnificativ în apariția multor cazuri de EHI. O scădere a capacității de transport al oxigenului sau deplasarea oxigenului de la nivelul hemoglobinei (așa-numita hipoxie anemică) stau la baza unui număr mai mic de cazuri, deși acesta este mecanismul intoxicației cu monoxid de carbon și reprezintă o problemă de sănătate publică. Insuficiența cardiacă și insuficiența respiratorie sunt cauze frecvente de EHI. De asemenea, inclusă des în discuție pentru EHI este și hipoglicemia, pentru că sindromul clinic și caracteristicile patologice sunt în mod esențial identice. Observațiile clinice personale includ cazuri de EHI din cauza supradozelor de droguri, cazurilor de strangulare, de înec, embolism pulmonar, status epileptic și boli neuromusculare. Cauzele mai puțin frecvent raportate includ electrocutarea, înțepăturile de albine, toxicele (precum cianura) și bolile inflamatorii. EHI nu are o incidență predominantă pe categorii de vârstă sau de gen, însă se identifică subgrupuri cu factori de risc medicali și sociali, pentru cauze specifice de EHI, cu risc crescut. Cu excepția cazului în care se iau în considerare anumite cauze specifice, encefalopatiei hipoxic-ischemice nu i se poate atribui o susceptibilitate genetică. Dacă istoricul medical este adecvat și examenul clinic neurologic este complet, nimic altceva nu poate fi confundat cu EHI. Sindroamele de „blocare” și paralizia bibrahială sunt diagnostice diferențiale posibile. Starea de „blocare” rezultă dintr-o leziune bazilară care distruge căile motorii descendente în partea bazilară a punții, care însă nu afectează formațiunea reticulară, motiv pentru care pacientul rămâne conștient, însă imobil, exceptând mișcările verticale ale ochiului. Paralizia bibrahială rezultă deseori din infarcte joncționale care apar în episoade prelungite de hipotensiune. (...)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe