Newsflash
OPINII

Geriatria românească – tradiţia fără urmaşi

de - iul. 31 2013
Geriatria românească – tradiţia fără urmaşi
   Tendinţa populaţiei la nivel mondial este, în prezent, una de pronunţată îmbătrânire. Statisticile spun că, în 2025, una din patru persoane va avea peste 65 de ani. Stadializarea vârstei a treia de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii cataloghează ca vârstnice persoanele între 65 şi 75 de ani, ca bătrâni persoanele între 75 şi 85 de ani şi longevivi cei de peste 85 de ani.
   Ce soluţie ar trebui să găsească societăţile pentru această mare problemă a viitorului? Îmbătrânirea activă şi schimbarea opticii asupra perioadei de vârstnic ar fi una dintre soluţiile viabile. Dar, odată cu creşterea speranţei de viaţă vor creşte şi costurile îngrijirilor de sănătate. Către ce specialităţi medicale se va îndrepta acest mare eşantion populaţional? Este pregătită geriatria din România să preia aceste îngrijiri?
   Recunoscută ca specialitate medicală în Monitorul Oficial abia din anul 2000, când prima promoţie de medici geriatri din România au terminat rezidenţiatul, geriatria este definită ca medicină internă a vârstnicului. În anul 2007, medicii geriatri au primit şi dreptul să trateze demenţele degenerative ale vârstnicului. Astfel, specialitatea devine foarte vastă şi complexă, integrând şi aspecte ale patologiei psihice în algoritmul evaluării globale a vârstnicului. 
   De ce geriatru şi nu internist? Pentru că un geriatru bun cunoaşte particularităţile bolilor la această vârstă (la fel ca pediatrul) şi adaptează schema terapeutică organismului care îmbătrâneşte la nivelul tuturor organelor şi sistemelor (metabolism, eliminare etc). Trebuie să ţinem cont şi că majoritatea bolilor cronice sunt degenerative, adică datorate procesului de îmbătrânire specific fiecărui individ. De ce geriatru şi nu psihiatru? Deoarece abordarea şi tratamentul bolii Alzheimer integrează boala psihică ţinând cont şi de celelalte afecţiuni cronice coexistente.
   În 1952, Ana Aslan a înfiinţat în România primul Institut Naţional de Gerontologie şi Geriatrie. Ana Aslan, un cardiolog foarte bun în tinereţe, a intrat în geriatrie la 55 de ani. Putem spune că geriatria a fost dragostea ei târzie, dar şi specialitatea care a făcut-o celebră. Dincolo de inventarea şi promovarea brandului Gerovital H3, un produs biotrofic care încetineşte procesele de îmbătrânire, geniul Anei Aslan este predicţia că viitorul medicinii va însemna prevenţie. În acei ani, când nu se descoperiseră toate mecanismele fiziopatologice ale bolilor existente şi când speranţa de viaţă era în creştere, a fost o adevărată viziune că Ana Aslan a înţeles viitorul medicinii ca fiind prevenţia. Şi, într-adevăr, după o lungă perioadă în care obiectivul principal în medicină a fost reducerea factorilor de risc, în prezent medicina are în centrul ei conceptul de creştere a calităţii vieţii.
   Deşi în străinătate geriatria este o specialitate de top, în România este una foarte puţin cunoscută şi fără legături cu lumea medicală. Institutul Ana Aslan, condus în ultimii 25 de ani de cel puţin 30 de manageri, unii dintre ei numiţi politic, îmbătrâneşte şi moare încetul cu încetul. Această instituţie pe care doar renumele a ţinut-o în viaţă, nu are o şcoală de geriatrie şi nu a reuşit să pună bazele unei reţele solide de geriatrie. Chiar şi cei câţiva colegi din teritoriu, care prin forţe proprii şi-au obţinut câte un post la un spital judeţean sau policlinică, nu au simţit niciodată sprijinul acestei instituţii pe care mulţi o consideră a fi un centru al geriatriei. Cele trei-patru catedre de geriatrie din ţară nu au reuşit să se solidarizeze pentru binele specialităţii.
   Societatea Română de Geriatrie şi Gerontologie, mare absenţă a manifestărilor medicale, nu reuşeşte să stabilească o legătură cu alte specialităţi medicale. Conferinţa anuală de Geriatrie-Gerontologie, organizată anual de SRGG, ţine sălile goale. În ultimii ani nu mai trezeşte nici măcar interesul geriatrilor din Bucureşti şi din ţară. Tradiţia de prevenţie a îmbătrânirii, tratamentele cu Gerovital făcute pe vremea profesoarei Aslan multor personalităţi ale lumii, au dispărut. Însuşi produsul Gerovital H3 aparţine în prezent firmei franceze Sanofi Aventis. Autocarele cu străini care veneau pentru tratamentele cu Gerovital au rămas doar o amintire. Cei câţiva străini care nimeresc astăzi la Institut, pleacă frecvent nemulţumiţi şi nu se mai întorc. Îmi amintesc imaginea descrisă de o româncă stabilită în Israel, care asemuia spitalul de la Otopeni imaginii din „Marile speranţe“. Deşi a pierdut această tradiţie, INGG nu a pus nimic în loc.
   Institutul, adesea inaccesibil bătrânilor care doresc să se interneze, nu atât datorită numărului mare de solicitări, ci mai ales faptului că aceiaşi pacienţi se internează anual sau chiar de două ori pe an, este astăzi o institutie cu „uşile închise“. În lipsa unei reţele, tinerii specialişti geriatri se pierd şi nu se pot angaja nicăieri. Mulţi dintre ei pleacă în străinătate sau intră într-o altă specialitate, deşi în România este atât de multă nevoie de geriatri.
   Soluţii pentru geriatria românească există. Printre ele se numără dezvoltarea unei reţele puternice de geriatrie în spitalele judeţene şi în ambulatorii, a reţelei de îngrijiri la domiciliu adresate în special vârstnicilor şi care ar degreva spitalele de foarte mulţi pacienţi şi schimbarea opticii privind instituţionalizarea vârstnicului prin refacerea reţelei de aziluri de bătrâni comunitare. A-ţi trăi ultimii ani de viaţă într-o instituţie constituie un act de demnitate a individului, nu un abandon.
   Dincolo de geniul ei de necontestat, Ana Aslan a dat dovadă de egoism în ceea ce priveşte soarta geriatriei. Astăzi constatăm cu tristeţe că nu a reuşit să creeze o şcoală de geriatrie românească şi că, în urma ei, nu este nimeni care să-i continue tradiţia.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe