Newsflash
Internaționale

Picături de ochi care înlocuiesc ochelarii pentru citit, aprobate de FDA

de Florentina Ionescu - ian. 7 2022
Picături de ochi care înlocuiesc ochelarii pentru citit, aprobate de FDA

Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a aprobat primele picături de ochi ce înlocuiesc ochelarii pentru citit, iar acest produs a fost deja pus în vânzare.

Primele picături de ochi aprobate de FDA pentru a trata presbiopia (vederea „de aproape” încețoșată asociată înaintării în vârstă) au fost puse în vânzare în Statele Unite ale Americii, oferind astfel o potențială alternativă la ochelarii pentru citit pentru aproape 128 de milioane de americani afectați de această condiție, scrie newatlas.com

picaturi de ochi oftalmice beneficii vedere de aproape FDA
Fotografie creată de Designecologist, de la Pexels

Presbiopia este o parte normală a procesului de îmbătrânire, însă acum un nou tip de picături oftalmice vin la pachet cu promisiunea că pot prelungi cu ceva timp această condiție care se instalează inevitabil.

Un nou medicament pe bază de prescripție medicală, numit Vuity, este administrat o dată pe zi în ochi, sub formă de picături, iar ingredientul său activ, pilocarpina, este special conceput pentru a stiula ochiul să își reducă dimensiunile pupilei, un efect care ar trebui să dureze majoritatea zilei.

Reducându-se în acest fel dimensiunea pupilei persoanei, crește adâncimea câmpului vizual, ceea ce înseamnă că o parte cât mai mare a imagini a trebui să arate ai clară, ori de câte ori cristalinul este focusat. Din păcate, pe măsură ce înaintăm în vârstă, cristalinul se întărește, de aceea este mai greu să ne concentrăm ochii pe obiectele aflate mai aproape.

Din fericire, în studiile de fază 3 efectuate pe oameni, desfășurate pe 750 de indivizi cu vârsta cuprinsă între 40 și 55 de ani, cu presbiopie, s-a observat că pacienții care au folosit picăturile Vuity au putut, în medie, să poată citi cu trei linii (sau chiar mai mult de trei linii în plus) pe tabelul din cabinetul optometristului, în lumină de intensitate redusă, cu contrastul mărit, arată sursa citată, oferind și alte detalii despre condițiile din cabinetul optometristului.

Desigur, reducerea dimensiunilor irisului are și un alt efect: reduce cantitatea de lumină ce pătrunde în globul ocular. Asta nu înseamnă neapărat că imaginile pe care persoana le vede vor părea mai întunecate dacă folosește picăturile Vuity. Ochiul uman, în cazul picăturilor folosite, își poate ajusta sensibilitatea la lumină.

Pentru cei care folosesc aceste picături, compania care le-a creat recomandă să nu fie folosite când persoana șofează noaptea și nici să desfășoare activități periculoase în lumină de intensitate slabă. Efectele adverse, printre care durerile de cap și roșeața ochilor, au afectat mai puțin de 5% dintre subiecții din studiile clinice și niciuna dintre cohorte nu a avut „efecte adverse grave”.

Compania producătoare a acestor picături mai arată că, deși picăturile oftalmice îmbunătățesc vederea de aproape și vederea imediată, ele nu vor avea niciun impact asupra vederii la distanță și că este puțin probabil ca produsul să fie util persoanelor de peste 65 de ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe