Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Probleme oculare la adolescenții care utilizează țigări electronice

de Florentina Ionescu - sept. 6 2023
Probleme oculare la adolescenții care utilizează țigări electronice

Fumatul și folosirea dispozitivelor pentru vapat sunt asociate cu apariția problemelor la nivel ocular la persoanele foarte tinere.

Un studiu nou a descoperit o legătură între țigările clasice și utilizarea țigărilor electronice în rândul adolescenților și adulților tineri, precum și cu frecvența și severitatea problemelor oculare pe care aceștia le-au raportat, scrie New AtlasCercetătorii spun că medicii ar trebui să țină cont de rezultatele acestui studiu și să educe atât fumătorii, cât și persoanele care utilizează dispozitive pentru vapat în legătură cu riscurile apărute la nivel ocular. 

Cercetătorii de la  McGill University, din Canada, și-au propus să își îndrepte atenția către frecvența și severitatea simptomelor oculare raportate de adolescenții și de adulții tineri care utilizează țigări clasice și țigări electronice. Astfel, ei au recrutat 4.351 de americani cu vârsta cuprinsă între 13 și 24 de ani. Participanții au fost împărțiți în mai multe categorii: cei care fumau țigări clasice, cei care foloseau țigări electronice și cei care foloseau ambele variante. Participanții au fost rugați să răspundă la anumite întrebări, pentru a li se construi profilul de fumător, inclusiv dacă folosesc alte tipuri de produse, trabucuri, dacă fumează cannabis etc. 

Apoi participanții au fost rugați să își evalueze vederea. Ei au fost rugați să indice frecvența și severitatea a zece simptome care apar în zona ochilor și în interiorul lor: disconfort ocular, durere, senzație de arsură, mâncărmi, roșeață, uscăciune, sensibilitate la lumină, vedere încețoșată, ochi obosiți și dureri de cap. 

Dintre cei 4.351 de participanți, puțin peste 50% au folosit țigări electronice, iar 36,5% au fumat țigări clasice din tutun cel puțin o dată în viață. Apoi, dintre cei 2.183 de participanți care fumaseră țigări electronice cel puțin o dată, 55,9% fumaseră și țigări clasice din tutun (utilizatori duali). 

Ținând cont de anumiți factori sociodemografici, de folosirea lentilelor de contact și de folosirea altor substanțe combustibile, s-a observat că participanții care folosiseră doar țigări clasice cel puțin o dată în viață au avut o probabilitate mai mare să se confrunte cu simptome mai severe în zona ochilor (senzație de arsură, de înțepătură; și vedere încețoșată), în comparație cu toți ceilalți participanți la studiu. Aceeași participanți au avut o probabilitate mai mare de a se confrunta cu simptome mai frecvente, precum senzația de arsură/înțepătură, senzație de uscăciune oculară, în comparație cu toți ceilalți participanți. 


Notă autor:

Fotografie de la Ruslan Alekso: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/estompare-ince-o-are-fa-a-chip-1005486/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe