Newsflash

Stigmatizarea organismelor modificate genetic

de Prof. dr. Henry I. MILLER - apr. 3 2014
Stigmatizarea organismelor modificate genetic
    Anul trecut, în august, la Institutul internaţional de cercetări asupra orezului din Filipine, un grup de activişti a vandalizat culturile experimentale de aşa-numitul „orez auriu“, modificat genetic pentru a sintetiza cât mai mult beta-caroten, un precursor al vitaminei A. Unii dintre făptaşi au fost chiar sprijiniţi de agenţia guvernului suedez pentru dezvoltare şi cooperare internaţională, prin finanţarea grupării radicale filipineze MASIPAG.
   Pentru cei săraci, a căror dietă constă în mare parte din orez (un aliment bogat în carbohidraţi, dar sărac în vitamine), soiurile „biofortificate“ sunt foarte valoroase. În ţările în curs de dezvoltare, între 200 şi 300 de milioane de preşcolari sunt la risc de carenţă în vitamina A, care compromite sistemul imunitar, crescând susceptibilitatea la boli ca rujeola sau diareea acută. Deficitul de vitamină A este cauza pentru care aproximativ 500.000 de copii îşi pierd anual vederea; în jur de 70% din aceştia mor în următorul an.
   În septembrie, un grup de oameni de ştiinţă eminenţi a făcut apel la comunitatea ştiinţifică „pentru a se alia şi a se opune ferm violentelor distrugeri ale unor experimente necesare progresului, cum ar fi orezul auriu, cu potenţialul de a salva milioane de vieţi“ de la „suferinţă inutilă şi moarte“. Însă acest apel înflăcărat nu abordează problema fundamentală: părerea nefondată că există o diferenţă semnificativă între „organismele modificate genetic“ (OMG) şi corespondentele lor tradiţionale.
   Realitatea este că OMG şi derivatele acestora nu formează o „categorie“ de produse alimentare. Nu sunt nici mai puţin sigure, nici mai puţin „naturale“ decât alte alimente obişnuite. Implementarea sugestiei unei etichetări distincte a alimentelor derivate din OMG ar confirma, astfel, existenţa unei diferenţe semnificative, când, de fapt, aceasta este inexistentă – un aspect cu care până şi organismele de reglementare au fost de acord. De mii de ani, oamenii au iniţiat „modificări genetice“ prin selecţie şi hibridizare. Crescătorii folosesc în mod curent radiaţiile sau mutagenii chimici asupra seminţelor pentru a modifica ADN-ul unei plante şi a obţine caracteristici noi. 50 de ani de hibridizări încrucişate de anvergură, care presupun deplasarea genelor de la o specie la alta sau de la un gen la altul, au dat naştere unor plante printre care varietăţi obişnuite de porumb, ovăz, dovleac, grâu, coacăze negre, roşii şi cartofi – care nu există şi nici nu ar putea exista în natură. Într-adevăr, cu excepţia fructelor de pădure, a vânatului sălbatic, a ciupercilor sălbatice şi a peştilor şi crustaceelor, practic orice este inclus în dieta locuitorilor din America de Nord şi Europa a fost, într-un fel sau altul, îmbunătăţit genetic.
   În pofida lipsei de dovezi ştiinţifice care să justifice scepticismul privind recoltele obţinute prin ingi­nerie genetică (nu s-au înregistrat cazuri de prejudicii aduse oamenilor sau de distrugere a ecosis­temelor), acestea au fost alimentele supuse celei mai riguroase verificări din istoria omenirii. Presu­­punerea că „produs genetic“ sau „modificat genetic“ este o etichetă corectă (şi periculoasă) a dus nu numai la vandalizarea culturilor experimen­tale, ci şi la distrugerea labora­toarelor şi atacarea cercetătorilor.
   În plus, clasificarea ca OMG a încurajat unele abordări neştiinţifice în reglementare, fără legătură cu nivelul real de risc, şi care, respingând tehnicile moderne de inginerie genetică moleculară, împiedică inovaţiile agricole care ar putea reduce presiunea asupra mediului natural şi creşte securitatea alimentară la nivel global. Chiar şi atunci când studiu după studiu – atât evaluări oficiale ale riscurilor implicate, cât şi observaţii din „lumea reală“ – au confirmat siguranţa tehnologiei, restricţiile impuse OMG au continuat să se înmulţească.
   Această tendinţă face ca testarea şi dezvoltarea unui mare număr de recolte cu potenţial comercial şi umanitar să fie nepractice din punct de vedere economic. Cu toate cercetările de laborator realizate de la inventarea tehnicilor moderne de inginerie genetică la începutul anilor ’70 încoace, comercializarea produselor a stagnat.
   Atenţia nesolicitată din partea organismelor de reglementare stigmatizează inevitabil orice produs sau tehnologie. Discuţiile interminabile despre „coexistenţa“ organismelor modificate genetic şi a celor „tradiţionale“ a întărit stigmatul, determinându-i pe activişti să intenteze diverse acţiuni – frivole, dar cauzatoare de prejudicii. De exemplu, în cazul a cel puţin patru procese intentate organismelor de reglementare din Statele Unite, judecătorii au decis, în primă instanţă, că acestea nu respectaseră cerinţele procedurale din legea privind politica naţională de mediu a SUA. Iar comercializarea ca „naturale“ a produselor cu ingrediente modificate genetic a generat procese având ca obiect etichetarea falsă.
   Tratarea discriminatorie a OMG provoacă daune de proporţii. În multe locuri, amplasarea culturilor experimentale trebuie să fie, în prezent, comunicată, chiar şi cu coordonatele GPS – o practică facilitând vandalismul. (Activiştii distrug adesea, din neatenţie, şi culturile tradiţionale, din cauză că acestea sunt greu de deosebit de soiurile modificate genetic.)
   În 1936, Max Planck, laureat al Premiului Nobel, observa că sunt rare cazurile în care inovaţiile ştiinţifice sunt validate ca rezultat al schimbării de opinie a oponenţilor lor; în schimb, oponenţii inovaţiei se sting treptat, următoarea generaţie fiind cea care acceptă descoperirea. Aşa s-a întâmplat în cazul vaccinurilor sau în cel al recunoaşterii faptului că ADN este chintesenţa eredităţii şi aşa se va întâmpla, până la urmă, şi cu ingineria genetică. Din nefericire, între timp, mulţi oameni vor suferi inutil. Aşa cum au scris economistul în agricultură David Zilberman şi colegii acestuia, de la Universitatea California, beneficiile pierdute sunt „imposibil de reobţinut, atât pentru că recoltele anterioare au fost mai slabe decât dacă s-ar fi implementat tehnologia, cât şi pentru că creşterea randamentului este un proces cumulativ, al cărui debut a fost întârziat“.
   Cât timp activiştii şi organismele de reglementare din ziua de astăzi rămân convinşi că OMG reprezintă o categorie de cercetare şi produse aparte, periculoasă, ingineria genetică nu va reuşi să îşi atingă adevăratul potenţial. Este o veste proastă pentru milioanele de săraci cărora ingineria genetică aplicată în agricultură, medicină şi ştiinţe de mediu le-ar putea oferi un viitor mai sănătos, mai sigur.

 

© Project Syndicate, 2014. www.project-syndicate.org

Traducere din limba engleză de Sorana Graziella Cornea

 

Henry I. Miller, membru al Catedrei de filozofie ştiinţifică şi politici publice de la Hoover Institution (Stanford, California), a fost directorul fondator al Departamentului de biotehnologie din cadrul FDA (Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA).

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe